Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Миљан Рашовић 4-2 Анђелија Милосављевић 4-2

Сличне презентације


Презентација на тему: "Миљан Рашовић 4-2 Анђелија Милосављевић 4-2"— Транскрипт презентације:

1 Миљан Рашовић 4-2 Анђелија Милосављевић 4-2
Бој на Косову Миљан Рашовић 4-2 Анђелија Милосављевић 4-2

2 Српска држава после владавине Немањића
После владавине Немањића,почиње слабљење Српског царства.Српска држава бива издељена на поједине области.Овако издељена, српска држава више није представљала моћну силу и била је лак плен нападача. Мапа издељене српске државе

3 Кнез Лазар Храбељановић
Једини владар који је увидео опасност од продирања Турака на Балкан био је кнез Лазар Хребељановић. Кнез Лазар је владао земљом која се звала Моравска. Престоница српске земље је у то време био град Крушевац. Био је ожењен кнегињом Милицом, која је потицала из славне лозе Немањића. Имали су осморо деце- три сина и пет ћерке. Ћерке су удавали за околне господаре, чиме је јачао династички утицај.Тако су нпр.ћерку Мару удали за Вука Бранковића, а најмлађу Оливеру за османског султана Бајазита 1390.год.

4 Држава кнеза Лазара Моравска Србија
Држава кнеза Лазара Моравска Србија

5 Кнез Лазар Храбељановић
Остаци Лазаревог града у Крушевцу Црква Лазарица у Крушевцу

6 Кнез Лазар Храбељановић
Споменик кнеза Лазара у Крушевцу

7 Кнежева вечера У жељи да се одупре Турским нападима, кнез Лазар окупља на вечери све српске господаре како би их ујединио. На “Кнежевој вечери” српске војводе и владари одлучили су да заједнички крену у бој на Косово.

8 Косовски бој Након причешћа у цркви у Крушевцу, српска војска одлази на Косово. На Видовдан 28. јуна године одиграла се највећа битка у српској историји - Косовска битка. Српски јунак Милош Обилић убија турског султана Мурата, како се и заклео на кнежевој вечери. Иако су изгубили цара Мурата, Турска војска је била многобројнија тако да је успела да порази српску војску.

9 Кнез Лазар и Бајазит I

10 Снага турске војске над Србијом- ток Косовске битке
Лазарева војска била је много слабија од Муратове.Српски ратници јуришали су на Турке као вихор.Земља је дрхтала од коњских копита, бојне трубе су јечале, а поље се проламало од звекета сабљи, вриске коња и јаука рањеника. У почетку су Срби напредовали.У метежу српски јунак Милош Обилић продро је до шатора цара Мурата и убио га. Тада Муратов син Бајазит преузима команду над турском војском и креће у контранапад на Лазареву војску. Војска се још дуго борила, али Турци су били јачи. Бајазит је заробио током борбе кнеза Лазара и наредио да се он погуби. У даљој борби је изгинуло доста српских војника. Влатко Вуковић је са својим одредом напустио бојиште. Када је Вук Бранковић видео да је отпор постао узалудан и он се повукао са преосталом војском. Битка се тиме завршава.

11 Споменик косовским јунацима у центру Крушевца.

12 Косовски бој Косовски бој био је инспирација многим сликарима.
Косовка девојка – репродукција сликара Уроша Предића

13 Бој на Косову- Адам Стефановић

14 Косовска битка- Петар Радичевић

15 Надежда Петровић- Косовски божури

16 Након Косовске битке Косовском битком српска војска је ипак успела да заустави нагли поход Турског царства на Балканско полуострво и Европу. О јунаштву српске војске испеване су многе песме, а у част изгинулим Србима огласила су се и црквена звона у Француској. Након Косовске битке власт у Србији преузима син кнеза Лазара, Стефан Лазаревић.

17 Смрт мајке Југовића Наш народ је опевао Косовски бој у својим најлепшим песмама. У њима је опевана велика љубав према слободи, храброст косовских јунака као и вапаји мајки и сестара за погинулим рођацима. Мили боже , чуда великога! Кад се слеже на Косову војска, У тој војсци девет Југовића, И десети стар Југ Богдане. Бога моли Југовића мајка, Да јој Бог да очи соколове И бела крила лабудова, Да одлети над Косово равно, И да види девет Југовића И десетог старог Југ Богдана...

18 Видовдан


Скинути ppt "Миљан Рашовић 4-2 Анђелија Милосављевић 4-2"

Сличне презентације


Реклама од Google