Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Nizinski Zavičaj.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Nizinski Zavičaj."— Транскрипт презентације:

1 Nizinski Zavičaj

2 NIZINSKI KRAJEVI REPUBLIKE HRVATSKE
UZGOJ LJEKOVITOG BILJA U PODRAVINI I SLAVONIJI U novije se vrijeme uz uzgoj žitarica, voća, povrća i industrijskog bilja u nizinskim krajevima razvija i ekološki uzgoj ljekovitog bilja. Ljudi najviše uzgajaju kamilicu, mentu, matičnjak, komorač, timijan i trputac.

3 Kamilica i Menta Komorač i Trputac

4 Prirodno-zemljopisni uvjeti nizinskih krajeva
U republici Hrvatskoj, između rijeka Mure, Save, Drave i Dunava, prevladavaju nizine-ravničarski i blago valoviti krajevi.

5 Izrazite ili prave nizine su na istoku Hrvatske, u zavičajnim područjima-Baranji, istočnom dijelu Slavonije i Srijemu. Nizinskom kraju pripada i Požeška kotlina, mala nizina okružena gorama.

6 Baranja Slavonija

7 Poljodjelstvo Nizinski krajevi Hrvatske pogodni su za poljodjeljstvo zbog plodna tla, povoljna rasporeda padalina i mogućnosti natapanja polja.

8 Podneblje Nizinski krajevi imaju umjereno toplu klimu: ljeta su topla, a zime hladne (ne i oštre), s čestim snijegom. Kiše je najviše u svibnju i lipnju, kada je žitaricama i nekim drugim poljodjelskim kulturama vlaga najpotrebnija.

9

10 Davna prošlost nizinskih krajeva
Na ravničarskim prostorima od davnine su se križali putovi. Tijekom duge povijesti nastajale su i prožimale se mnoge kulture. Neke su nestale a druge napravile dubok trag.

11 Dvorac Donji Miholjac Katedrala u Đakovu

12 Stočarstvo Stanovnici nizinskih područja bave se i stočarstvom. Najviše uzgajaju svinje, a nešto manje goveda, osim u krajevima oko Bjelovara. Dosta se uzgaja PERAD

13 Svinje Govedo

14 Znamenite osobe U nizinskim krajevima naše domovine rođene su mnoge znamenite osobe:Josip Juraj Strossmayer – biskup, političar i kulturni djelatnik, Josip Kozarac – književnik, i drugi.

15 Josip Juraj Strossmayer
Josip Kozarac

16 Narodne nošnje Narodna nošnja, odjeća koju su nekada nosili na selu, bogata je ukrasima i vezom. Danas se nosi na folklornim priredbama, primjerice na poznatim Vinovačkim jesenima.

17 Narodne nošnje Vinkovačke jeseni

18

19

20 Izradila:Ivana Mišak 4.b


Скинути ppt "Nizinski Zavičaj."

Сличне презентације


Реклама од Google