Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Podstrana Mario Stipić 8.D.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Podstrana Mario Stipić 8.D."— Транскрипт презентације:

1 Podstrana Mario Stipić 8.D

2 Glavni podatci Županija: Splitsko-Dalmatinska Površina: 11,52 km2
Stanovništvo: (2001.) Poštanski broj: 21312 Položaj: 43° 29` ; 16` 32 °

3 Stanovništvo Od nekih 7350 stanovnika čak 2200 ih je mlađe od 20 godina,pa je prosječna starost oko 33,5 godina (2. u Hrvatskoj).

4 Klima; Geografija U Podstrani je Sredozemna klima,te su uvijeti za turizam vrlo dobri. Naselje se dijeli na nekoliko dijelova: Gornja Podstrana, Grbavac, Grljevac, Miljevac, Mutogras, Strožanac, Sveti Martin. Podstrana se pruža uz obalu nekih 6 km.

5 Povijest Temelje naselja su zasigurno postavila još u davninama grčki doseljenici, kasnije je na tom području postojala sve do VII st. rimska naseobina Pituntium, a naziv je dobila zbog blizine i današnjih izvora Studene vode. O burnoj povijesti (Pituntium) Podstrane od Grka, Rimljana, avarskih, tatarskih i turskih provala, do Poljičke rep. svjedoče nam mnoge arheološke iskopine ostataka građevina i spomenika iz raznih vremenskih razdoblja: - Ruševni ostaci jedne rimske građevine u predjelu Polače; - Od crkve sv. Jurja na brdu Perun iznad Strožanca ; - Crkva sv. Jurja na Vršini iznad Podstrane; - Ukrašeni plosnati stećci na groblju kod crkve Gospe od Site u Stožancu; - Srednjovjekovni grobovi kod crkve sv. Martin; Te pisani podaci, rimski pisac Plinije stariji (I st.) spominje rimsku naseobinu Pituntium na ovim prostorima. Tadašnji stanovnici su uglavnom živjeli od prihoda s imanja, od uzgoja vinove loze, maslinika, voćnjaka.

6 Kralj Arthur Neki pretpostavljaju da je kralj Arthur pokopan u Podstrani.

7 Turizam; Gospodarstvo
Gospodarski razvoj Podstrane temelji se na razvoju turizma. Bitne odrednice turističkog razvoja kao i garancija uspješnosti sadržane su u tradicionalnoj gostoljubivosti Podstranjana, kulturnom nasljeđu, prirodnoj ljepoti, blagodati klime, jedinstvenom obalnom  nizu razvedenih plaža i čistoći mora. Temelji se na poljoprivredi prvenstveno povrća, ali i breskve su nadaleko poznate, veoma razvijena uslužna djelatnost turizam.

8 Slike

9 Slike 2

10 Satelitska snimka

11 Još slika


Скинути ppt "Podstrana Mario Stipić 8.D."

Сличне презентације


Реклама од Google