Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Geografija Reljef i vode amerike By: Fani Tafra

Сличне презентације


Презентација на тему: "Geografija Reljef i vode amerike By: Fani Tafra"— Транскрипт презентације:

1 Geografija Reljef i vode amerike By: Fani Tafra

2 Reljef SAD-a vrlo je raznolik
Reljef SAD-a vrlo je raznolik. Izdvajaju se četiri velike reljefne cjeline: Kanadski štit, Apalačko gorje, Kordiljeri i Velike ravnice.

3 KANADSKI ŠTIT – Najstariji dio američkog kopna.
- Oblikovan je djelovanjem leda, koji se nakon ledenog doba otopio stvarajući brojna ledenjačka jezera ( Velika jezera, velike rijeke kao npr. St. Lawrence i Mackenzie). - Najniži, središnji dio preplavljen je Hudsonovim zaljevom. - Zbog starosti, ovaj prostor je vrlo bogat rudama, najviše željezom i ugljenom.

4 KANADSKI ŠTIT

5 APALAČKO GORJE (Appalachian)
- Staro gorje na istoku Sjeverne Amerike. - Zbog djelovanja vode, vjetra i leda vrhovi su zaobljeni i sniženi te rijetko prelaze 2000 m. - Najvažnije rijeke: Ohio i Tennessee. - Starog je postanka, što znači da je bogato rudama. - Kanadi pripada samo krajnji sjeverni dio, dok ostatak pripada SAD-u.

6 APALAČKO GORJE

7 KORDILJERI – Mlade planine na zapadu Amerike ( u južnoj Americi se nazivaju Ande).
- Mladost reljefa očitava se u čestim potresima i ostacima vulkanske aktivnosti (visoki vulkanski vrhovi, izljevi lave, gejziri). - Nisu jedinstveni, već se pružaju u nekoliko paralelnih lanaca od kojih je najduži Stjenjak (Rocky Mountains). - Kordiljeri su izvorište mnogih rijeka (Colorado, Columbia, Mississippi).

8 KORDILJERI

9 VELIKE RAVNICE - protežu se na oba kontinenta
- U Sjevernoj Americi obuhvaćaju veliko, pretežno ravno područje. Protežu se od sjeverozapadne Kanade (delta rijeke Mackenzie) sve do Teksasa na jugu (do rijeke Rio Grande). Na istoku graniče s Kanadskim štitom , a na zapadu sa Stjenjakom.  - U Južnoj Americi najveće su nizine uz rijeke koje se spuštaju s Anda (tropska Amazonija u poriječju Amazone, nizina u poriječju La Plate uz rijeku Paranu, nizina uz rijeku Orinoco).

10 Hvala na pozornosti 


Скинути ppt "Geografija Reljef i vode amerike By: Fani Tafra"

Сличне презентације


Реклама од Google