Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

DAN PLANETA ZEMLJE.

Сличне презентације


Презентација на тему: "DAN PLANETA ZEMLJE."— Транскрипт презентације:

1 DAN PLANETA ZEMLJE

2 PRVO OBILJEŽAVANJE DANA ZEMLJE
Na konferenciji UNESCO-a godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto g., u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

3 OČUVANJE ZEMLJE Kako biste i vi pridonijeli očuvanju planeta Zemlje reciklirajte otpad. – Staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina. Stoga, staklene boce odlažite u posebno označene kontejnere. – Papire odlažite u posebne kontejnere jer ćete na taj način pridonijeti čuvanju šuma i zaštiti okoliša.

4 RAZLOG OBILJEŽAVANJA DANA ZEMLJE
Dan planeta Zemlje ili Dan Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planeta na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitetu životne sredine.

5 SLUŽBENO OBILJEŽAVANJE DANA ZEMLJE
Dan planete Zemlje službeno se obilježava od godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda je 22.travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje

6 RECIKLIRANJE OTPADA U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do godine.

7 BOGATSTVO HRVATSKE PRIRODE
Republiku Hrvatsku u svim njenim područjima, nizinskim, planinskim i obalnim, karakterizira velika raznolikost staništa. Bogatstvo geomorfoloških formi, kako iznad tako i ispod zemlje, omogućuje trodimenzionalnu rasprostranjenost staništa pridonoseći njihovu bogatstvu. Iznimno je rijetko pronaći takvu raznolikost staništa na prostoru površinom tako male zemlje kao što je Republika Hrvatska. Mnogi stanišni tipovi specifični su za Hrvatsku, npr. podzemna krška staništa ili biljne zajednice stijena i točila.

8 STANJE PLANETA ZEMLJE Zadnji izvještaj o stanju planeta upozorava da se broj sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca i riba širom svijeta prepolovio tijekom posljednjih 40 godina. Broj jedinki kopnenih i morskih vrsta manji je za 39 posto, dok je slatkovodnih vrsta 76 posto manje. Bioraznolikost nestaje u svim dijelovima planeta, no najizraženija je u tropskom dijelu – primjerice u Južnoj Americi smanjila se za 83 posto populacija divljih vrsta.

9 BOJA ZEMLJE Zemlju se često još naziva Plavim planetom. Astronauti koji su prvi putovali u Svemir opisali su cjelinu Zemlje kao plavu. To je zato što 71% Zemlje pokrivaju vodena tijela.

10 ZANIMLJIVOSTI O ZEMLJI
Od ukupne količine zlata 99 posto se nalazi u Zemljinoj jezgri. Smatra se da će godine na Zemlji živjeti 9,2 milijardi ljudi. Svaki dan se rodi više od sto tisuća ljudi. Čak 90 posto smeća u oceanima čini plastični otpad.

11 Izradio: Vito Jakelić 6.A
HVALA NA ČITANJU Izradio: Vito Jakelić 6.A


Скинути ppt "DAN PLANETA ZEMLJE."

Сличне презентације


Реклама од Google