Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

4 ELEMENTA VODA, VATRA, ZEMLJA, ZRAK.

Сличне презентације


Презентација на тему: "4 ELEMENTA VODA, VATRA, ZEMLJA, ZRAK."— Транскрипт презентације:

1 4 ELEMENTA VODA, VATRA, ZEMLJA, ZRAK

2

3 STVARANJE SVEMIRA trenutak kada je sve počelo – Veliki Prasak

4 NASTANAK ZEMLJE NASTANAK PLANETA ATMOSFERA

5 ZRAK

6 Atmosfera je plinoviti omotač koji okružuje planet Zemlju.
Plinovi u zraku omogućuju život biljkama, životinjama i ljudima. Promjene vremena uzrokuje vlaga i kretanje zračnih struja u blizini Zemljine površine. Štiti nas od štetnih sunčevih zraka i meteorita.

7 Zrak se sastoji od mješavine nekoliko plinova
Zrak se sastoji od mješavine nekoliko plinova. Najviše ima dušika 78% i kisika 21%. Također postoji i mala količina drugih plinova, uključujući argon, vodenu paru i ugljikov dioksid.

8 Atmosferu dijelimo u 4 sloja.
Troposfera je na polovini debljine oko 8 kilometara, a na ekvatoru više od 18 kilometara. Ona sačinjava 80% posto Zemljine atmosfere. Tlak, temperatura i vlaga su najveći u blizini površine. Iznad troposfere nalazi se stratosfera koja doseže do visine 80 kilometara. Sloj ozona zadržava nešto opasnih ultraljubičastih zraka. Iznad stratosfere se nalazi ionosfera. Ona pomaže prenošenju radiovalova, a u njoj također izgaraju meteoridi. Otprilike 500 kilometara od Zemljine povrišen nalazi se egzosfera. Sadrži malo zraka i graniči sa svemirom.

9 TLO - formira tanki sloj ili zonu - PEDOSFERA, na površini Zemlje
Nastao je iz matične stijene (parent rock) kao rezultat fizičko - kemijskih procesa EROZIJE Sadrži nutriente i vodu Utječe na kemizam površinske i podzemne vode Pedosfera je integrator atmosfere, litosfere, hidrosfere i biosfere

10 Postanak tla - tlo je nastalo kao rezultat triju procesa

11

12

13

14 VATRA

15 Izgorena kost dijelom pretvorena u pepeo je najstariji dokaz o kontroliranoj upotrebi vatre.
Zahvaljujući tom otkriću pretpostavlja se da su ljudi koristili vatru prije milijun godina. Znanstvenici smatraju da je taj događaj bio prekretnica u našoj evoluciji.

16 KAKO JE ČOVJEK OTKRIO VATRU?
Čovjek ju je najvjerojatnije primijetio onda kad je grom negdje lupio i zapalio vatru. Čovjek je tu vatru pokušavao zadržati što je dulje mogao jer je primijetio da ona daje toplinu

17 VATRA Vatra je zasigurno pomagala prvotnim ljudima da se obrane od noćnih predatora i da se zagriju vatrom su mogli spremati hranu koja je kuhana ili pečena postala puno lakše probavljiva.

18 VODA


Скинути ppt "4 ELEMENTA VODA, VATRA, ZEMLJA, ZRAK."

Сличне презентације


Реклама од Google