Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Sjeverna Evropa : Finska i Danska

Сличне презентације


Презентација на тему: "Sjeverna Evropa : Finska i Danska"— Транскрипт презентације:

1 Sjeverna Evropa : Finska i Danska

2 Finska Zvanični naziv: Republika Finska Površina: 338 145 km2
Bst: Gustina naseljenosti: 15.4 st/km2 Glavni grad: Helsinki Zvanični jezik: finski, švedski vidi

3 Finska Položaj: Između Botničkog i Finskog zaliva
Reljef: Baltički štit, na sjeveru Skandinavske planine, velik broj jezera, uz obalu se prostire ravnica široka 100-tinjak km. Klima: umjereno kontinentalna, prema sjeveru je to subpolarna. Idući od juga ka sjeveru zime su sve duže, sve je manje padavina. Hgrafija: zemlja jezera – ima ih više od ( P km2 ), jezera su povezana rijekama.

4 Finska Flora: hrast, lipa i brijest na jugu zemlje, bor, smreka breza sjevernije – tajga i na krajnjem sjeveru je to tundra. Šume pokrivaju 76% zemlje. Stanovništvo: Finci 92%, Šveđani 6%, rijetko naeljena zemlja. Privreda finske je razvijena. Od poljoprivrede prednjači stočarstvo a industrije se ogleda u drvnoj industriji, industrija papira, metalna, hemijska, mašinogradnja, elektrotehnička i elektronska industrija.

5 Danska Zvanični naziv: Kraljevina Danska Površina: 43 098 km2
Bst: Gustina naseljenosti: 125 st/km2 Glavni grad: Kopenhagen Zvanični jezik: danski vidi

6 Danska Najmanja i najgušće naseljena zemlja S/E je Danska.
Na km2 živi oko 5,4 milona stanovnika. Danska obuhvata poluostrvo Jiland još 483 ostrva. ( 97 je naseljeno ) Najveća ostrva su Fin i Sjeland na kojem je i glavni grad Kopenhagen. Izuzetno povoljan položaj

7 Danska Reljef je nizijski i najveće kota je bržuljak Bavnahej sa 173 m. Klima je čista okenaska Najudaljenije mjesto od mora je svega 50-ak km od obale, tako da je klima jednaka a rijeke su ravničarske i kratke. Agrarno – industrijska zemlja ( krmno bilje, goveda i svinje te proizvodi od navedenih životinja )

8

9

10


Скинути ppt "Sjeverna Evropa : Finska i Danska"

Сличне презентације


Реклама од Google