Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-

Сличне презентације


Презентација на тему: "ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-"— Транскрипт презентације:

1 ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-

2 Da se podsetimo: Na koje načine i kako se telo može naelektrisati? Koji materijali se najbolje i najlakše mogu naelektrisati? Šta su izolatori? Šta se koristi kao izvor struje u npr. telefonu, daljinskom upravljaču isl.?

3 Električna struja je USMERENO kretanje naelektrisanih čestica u električnom polju. Za proticanje el. struje potrebno: električno polje (napon) na krajevima provodnika.

4 Struja može da protiče kroz neku supstanciju samo ako u njoj postoje
SLOBODNI NOSIOCI NAELEKTRISANJA.

5 Podela supstancija prema provodljivosti struje
1. PROVODNICI 2. POLUPROVODNICI 3. IZOLATORI

6 PROVODNICI Metali – kristalna građa – slobodni nosioci naelektrisanja su ELEKTRONI. Elektroliti (rastvori kiselina, baza ili soli)- slobodni nosioci naelektrisanja su POZITIVNI I NEGATIVNI JONI. Gasovi (naročito jonizovani)- slobodni nosioci naelektrisanja su JONI I ELEKTRONI.

7 POLUPROVODNICI Mogu da se ponašaju kao provodnici ili kao izolatori što se određuje spoljašnjim uslovima. Elementi IV, V i VI grupe PSE. Najpoznatiji: Germanijum (Ge) i Silicijum (Si)

8 3. IZOLATORI Nemaju slobodne nosioce naelektrisanja.
Plastika, staklo, keramika, papir,stiropor,…

9 Jačina električne struje
je brojno jednaka količini naelektrisanja (q) koja u jedinici vremena (t) prođe kroz poprečni presek provodnika. I = q/t

10 Merna jedinica je amper A.
[I]= C/s = A Jačina struje u provodniku je 1A ako kroz njegov poprečni presek prođe 1 C naelektrisanja svake sekunde.

11 Dejstva električne struje
Toplotno Svetlosno Mehaničko Magnetno (elektromagnet) Hemijsko (elektroliza)

12 Jednosmerna i naizmenična struja
Kada se naelektrisane čestice stalno kreću u istom smeru – jednosmerna struja. Ako naelektrisane čestice stalno menjaju smer kretanja kroz provodnik – naizmenična struja.(struja koju koristimo ima frekvenciju 50 Hz)

13 Smer struje Struja protiče uvek od mesta većeg ka mestu manjeg potencijala. Smer struje je smer kretanja pozitivnih naelektrisanja.

14 Izvori struje (baterije, akumulatori)
Karakteristika izvora je elektromotorna sila EMS (ɛ) – merna jedinica V (volt). ɛ = A/q EMS je brojno jednaka radu koji je potrebno izvršiti da bi se jedinično pozitivno naelektrisanje premestilo sa negativnog na pozitivni pol izvora.

15 Strujno kolo

16 Zadaci: Kolika je jačina struje ako za milioniti deo sekunde kroz provodnik protekne 10¹¹ elektrona? Jačina struje u prvom provodniku je 2A a u drugom 25mA. Ako za neko vreme kroz prvi provodnik protekne 50C naelektrisanja, kolika količina naelektrisanja će, za isto vreme, proteći kroz drugi provodnik?


Скинути ppt "ELEKTRIČNA STRUJA - Električna provodljivost supstancije-"

Сличне презентације


Реклама од Google