Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

РИМСКА УМЕТНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДОБУ

Сличне презентације


Презентација на тему: "РИМСКА УМЕТНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДОБУ"— Транскрипт презентације:

1 РИМСКА УМЕТНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДОБУ

2 Рим је главни град италије и регије лацио
Рим је главни град италије и регије лацио. такође највећи и најбројнији град у Италији са око 2,8 милиона становника, и четврти највећи град у европској унији. На ширем подручју града живи нешто више од четири милиона становника. Овај раскошни град се налази на западу централног дела апенинског полуострва, на месту где се река Анијен улива у тибар. удаљен је од Тиренског мора 25 километара. Његова дуга историја од 28 векова извире на сваком кораку и сваки камен је атракција. Многи кажу да се увек враћају у рим и да је немогуће сагледати лепоту града кратким посетама од пет до шест дана.

3 у центру града се налази биоском „time elevator“, где се може „путовати“ кроз историју настанка рима и видети историјске догађаје и легенде које на биоскопском платну делују реално, јер је слика у пет димензија.

4 прва асоцијација на рим свакоме је колосеум
прва асоцијација на рим свакоме је колосеум. Овај амфитеатар је висок 50 метара. Велика оштећења колосеума била су 442. i 508. међутим, он је и даље био за употребу, а касније је коришћен као гробље, тврђава, каменолом. Пропадање колосеума спречио је бенедикт XIV.

5 тргови рима су само једни у низу његових украса
тргови рима су само једни у низу његових украса. У риму постоје тргови: навоне, венеција, пополо, шпанске степенице и трг светог марка.

6 сикстинска капела напознатија и вероватно и најлепша дворана на свету саграђена је у периоду од до године. Неизмерну лепоту капели пружају и микеланђелове фреске „стварање адама и еве“ и „страши суд“. Фреске у капели прекривају квадратних метара, што је око шестине фудбалског терена. Здање је добило назив по папи сикстусу XIV, који је наручио њену градњу и који је прву мису одржао у њој 15. августа године. Ову капелу сваког дана посети око до људи, односно око пет милиона годишње.

7 поред бројних фонтана у риму, посебно се издваја фонтана di trevi
поред бројних фонтана у риму, посебно се издваја фонтана di trevi. Ова чаробна фонтатна изграђена је по наруџбини папе клемента XII у18. веку. У средњем делу фонтане је скулптура нептуна који управља кочијом са два морска коња. Скулптура десно од нептуна представља здравље, а скулптура са леве стране представља обиље. Вода у фонтани је симбол мора, над којом је надвијен нептун – владар мора. Легенда каже да ако баците новац у фонтану di Trevi, вратићете се сигурно у рим. Обично се бацају два новчића преко рамена – први за вашу жељу, а други за повратак у рим. Новац који се баци у ову барокну фонтану, употребљава се за њено чишћење.

8 пантеон првобитно изграђен као храм посвећен свим боговима старог рима
пантеон првобитно изграђен као храм посвећен свим боговима старог рима. Око 126. године, за време хадријанове владавине храм је обновљен. Од VII века римски пантеон се користи као црква и најстарија је структура са куполом у риму. Стручњаци су покушавали да открију тајну пантеона и дошли су до теорије да је храм изграђен по принципу сунчаног сата. У ствари, зрак сунчевее светлости обасјао би улаз у тренутку владаревог уласнка у грађевину.

9 Castel Sant Angelo првобитно је ова грађевина замишљена да буде гроб императора хадријана који је владао од године, али маузолеј није завршен неколико година после његове смрти, па је у 3. веку, подизањем одбрамбеног зида тврђава постала мостобран који штити мост светог анђела преко тибра. Постоји легенда да је папа Св. Гргур Велики молио девицу да заустави епидемију куге која је харала римом. На небу се појавио анђео који је слетео на врх маузолеја и ставио мач у оквир као знак да је молитва услишена. У част тог анђела, подигнута је тада капела, а нешто касније и кип. У тврђави се може видети збирка слика, скулптура и средњевековно оружје.

10 ватикан од тврђаве Sant Angelo преко анђеоског моста стиже се на другу страну реке и од ватикана – најмање државе на свету.ватикан има трг светог петра који је срце ватиканског града и који не само да је највећи трг у риму, већ је и најславнији трг хришћанства. Пројектовао га је гиан лоренцо бернини, италијански барокни уметник. Трг светог петра окружују колонаде састављене од 284 дорска стуба, поређаних у четири реда, а на колонадама је 140 статуа светаца.

11 најстарија библиотека у европи чува библију из IV века
најстарија библиотека у европи чува библију из IV века. У ватикану, седишту папе, католичког поглавара, налази се библиотека, иначе најстарија у европи која је богата рукописима и библиографским раритетима, као што је библија из IV века или јеванђеље по матеју из VI века. У дну библиотеке је збирка древних фресака, межу којима је најважнија она која осликава венчање александра великог и роксане.

12 у риму су од посебне важности и римске катакомбе, Circus Maxsimus, каракаланска купалишта, константинова врата, цестијева пирамида, Bocca della Verita (уста истине), римски форум, златна палата… у данашњем свету постоји заоставштина римске културе и уметници. Занимљивости: верује се да је за време трајања гладиаторских борби изгинуло око људи и милион дивљих животиња. Рим има 280 фонтана и више од 900 цркава. Из фонтане треви сваког дана извади се око евра које људи у њу убаце за срећу.

13 Територија Србије је врло богата културним наслеђем из периода Римског царства, док је са овог подручја пореклом било чак 17 римских императора, што чини петину њиховог укупног броја. Међу њима је и цар Константин, најзначајнија личност за стварање хришћанске цивилизације, рођен у античком Наису (данашњи Ниш). Археолошки материјал из римског доба на територији Србије: оруђа, оружја, метално посуђе, новац, накит, керамика, скулптуре и архитектонски комплекси (палате, виле, утврђења, храмови, градови). Међу првим војним утврђењима на Дунаву био је Виминацијум код Пожаревца, док је у Ђердапској клисури саграђен највећи римски мост на Дунаву, дуг скоро 1500 метара. Сирмијум (Сремска Митровица) најстарији је римски град у Србији, а поред њега су и Медијана код Ниша, Гамзиград код Зајечара, Царичин Град код Лесковца и Сингидунум (данашњи Београд), места богате римске заоставштине.

14 Припремили: Марко Савић и Огњен Остојић
Припремили: Марко Савић и Огњен Остојић


Скинути ppt "РИМСКА УМЕТНОСТ У САВРЕМЕНОМ ДОБУ"

Сличне презентације


Реклама од Google