Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС

Сличне презентације


Презентација на тему: "ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС"— Транскрипт презентације:

1 ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС
РЕЛИГИЈЕ: БУДИЗАМ Ученици Алекса Покрајац и Сања Поповић са вероучитељем Марком Радаковићем Бачки Грачац Фебруар 2013

2 Будизам је религија настала у североисточној Индији око 527. године п
Будизам је  религија настала у североисточној Индији око 527.године п.н.е. Оснивач будизма је Сидарта Гаутама, по чијој духовној титули, Буда (будан, пробуђени), је ово учење и добило име. До нас су дошли записани и усмени митови о њему, помешани са стварним догађајима.

3 Сидарта Гаутама (је био духовни учитељ који је живео на северу Индије од око 566. п. н. е. до 486. п. н. е. Такође је познат под именом Сакја-муни, што значи мудрац из племена Сакја. Често се назива само Буда, што значи будан, пробуђени. Будисти верују да је Гаутама Буда постигао комплетно и потпуно просветљење, односно пробуђење. Он је један у низу од 28 Буда према Теравада будизму.

4 Сидарта Гаутама је рођен око 560
Сидарта Гаутама је рођен око 560. год пре Христа у месту Лумбини у северној Индији (садашњи јужни Непал).

5 Његов отац, Судодана Гаутама, је био раџа (краљ) племена Сакја, у подножју Хималаја. Краљ и краљица дуго година нису имали деце, све док једне ноћи краљица Маја није уснила необичан сан у којем је видела како јој будући Буда као бели слон улази у утробу, након чега је затруднела. До порођаја је дошло у шумарку.

6 Брамани предсказују да ће бити велики човек.
Краљево је весеље било изузетно и сина је назвао Сидхарта, што значи „свака жеља испуњена». Сами Буда говори да му је то последње рођење. Брамани предсказују да ће бити велики човек. Мајка му умире после 7 дана, старају се о њему 32 дојкиње.

7 Међутим, на краљеву двору, срећу је убрзо затамнила туга, јер је краљица Маја преминула након седам дана. Њена млађа сестра, Махапрађапати, усвојила је дете и неговала га с љубављу.

8 Оженио се лепом Гопом, која му је родила сина. У 29. год
Оженио се лепом Гопом, која му је родила сина. У 29. год. одлази да живи као пустињак и после 6 година схвата да аскеза ничему не користи. Просвећење добија под једним дрветом (БОДИ): циљ човека је да се ослободи поновних рађања, јер је постојање само по себи бол и зло. Треба да се постигне НИРВАНА – НЕПОСТОЈАЊЕ. Зли дух МАРА покушава да одговори Буду од његове мисије.

9

10

11

12

13

14 Првобитни будизам био је атеистичка филозофија: сам Буда је био агностик. Карма је безлична сила коју треба превазићи престанком поновних рађања. Касније ће од Буде “направити” божанство.

15 Умро је после јаке вечере и тело
му је спаљено. Негде пише да је пламен избио из његових груди. Последње речи: Све је пролазно.

16 Циљ будизма је достизање просветљења, или, тачније речено, пробуђења
Циљ будизма је достизање просветљења, или, тачније речено, пробуђења . То је напуштање и превазилажење гнева, жеље и незнања, те достизање ослобођења од свеколике патње, односно стања блаженства и унутрашњег мира, нирване , а тиме и прекидања циклуса препорођења. Начин за достизање пробуђења Буда је изложио у осмоструком племенитом путу.

17

18 Тибетански будизам (познат и као ламаизам) је посебан облик будистичког учења, карактеристичан за Тибет и подручје Хималаја, укључујући и Непал, Бутан, северну Индију, Монголију, североисточну Кину и Русију (Калмикија, Бурјатија и Тува). Укључује учења три велика „возила“ будизма: хинајану, махајану и вађрајану, као и елементе тибетанске пребудистичке религије у виду локалних божанстава примљених у будистички пантеон[

19 Dalaj Lama je izvorno titula poglavara tibetanskog budizma
Dalaj Lama je izvorno titula poglavara tibetanskog budizma. Tibetanski budisti veruju da je dalaj lama jedna od nebrojenih inkarnacija (otelovljenja) bodisatve milosrđa.

20

21

22 Пет правила морала Не убијај ништа што је живо, (не једу месо) Не кради, Не злоупотребљавај сексуална задовољства Не злоупотребљавај говор (не лажи, не вређај, не оговарај, не наклапај) Не узимај алкохол или дроге, јер помрачују свест и онда је лакше прекршити неко од прва четири правила.

23

24

25 Медитација Будистичка медитација представља низ техника којима се развијају свесност, концентрација, мирноћа и увид . Будисти упражњавају медитацију као део пута према просветљењу и нирвани По будистичком схватању, медитација представија делатност у којој човек настоји да превазиђе дискурзивно размишљање, да уништи или спречи неповољна душевна стања, те зачне или утврди повољна душевна стања.

26

27

28

29

30

31

32 Будизам се током 45 година Будиног подучавања и у првих неколико векова после његове смрти брзо проширио индијским подконтинентом, а потом и централном, јужном, источном и југоисточном Азијом. Почетком двадесетог века будизам стиже у Европу и Америку. Земље са највише будиста (приближни бројеви у милионима).

33 Кина (102 милиона) Јапан (89,5) Тајланд (55,5) Вијетнам (49,7),
Кина (102 милиона) Јапан (89,5)  Тајланд (55,5) Вијетнам (49,7), Мјанмар(41,6), Сри Ланка(12,5), Јужна Кореја(10,9), Тајван (9,2), Камбоџа (9,1) Индија (7) Процењује се да у свету тренутно постоји од 230 до 500 милиона будиста, са најпоузданијом проценом на око 350 милиона, што будизам чини једном од великих светских религија.

34

35 Симбол точка дарме. Дхарма је вишезначан индијски филозофски термин
Симбол точка дарме. Дхарма је вишезначан индијски филозофски термин. Нека од значења су: установљење, поредак, закон, исправност, доктрина. Највише се истиче значење учења, при чему се подразумева Будина дхарма, ослобађајући закон који је открио и објавио Буда.Дхарма у онтолошком смислу претходи чак и Готама Буди, који представља њену манифестацију. Буде долазе и одлазе, али се дхарма, у свом изворном облику, протеже у бескрај.

36

37

38

39 Po svom učenju budizamima mnogo dodirnih tačaka sa hinduizmom jer sadrži karmu (etika uzroka i posledice), maju (ovaj svet je samo iluzija) i samsaru (ciklus reinkarnacije). Budisti veruju da je u životu krajnji cilj postizanje prosvetljenja.

40 Buda je naučavao da čovek nema dušu, jer je čovekovo ja ili ego samo iluzija. Za budiste nema milostivog Oca na nebu koji je poslao svog Sina da vaskrsne, za naše spasenje, i da nam otvori put u svoju slavu.


Скинути ppt "ПРАВОСЛАВНИ КАТИХИЗИС"

Сличне презентације


Реклама од Google