Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16)

Сличне презентације


Презентација на тему: "Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16)"— Транскрипт презентације:

1 Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16)
Родослов је за Јеврејски народ био јако значајан. Родослов у коме се описују преци Христови је подељен на три дела: 1. Од Аврама до Давида 2. Од Давида до сеобе Вавилонске 3. Од сеобе Вавилонске до Христа

2 Зашто се баш Христос рађа из Давидовог племена?
Зашто се баш Христос рађа из Давидовог племена? Још у Старом Завету најављено је да ће Спаситељ Јеврејског народа бити из пламена Давидовог Ис. 9:7; Јер. 25:3; Јез. 34:23, 37:25; Ам. 9:11 Давид је био цар и био је поштован од народа, али мио и Богу... Он је освојио град Јевус, данашњи Јерусалим и цар за време чије владавине Јевреји постају нација... Због прељубе коју је учинио није успео да сагради храм, Бог му није дозволио. Давид је на неки начин преобраз Христов , јер као што се он зацарио после Саула, одбаченог од Бога и презреног,тако је и Христос дошао у телу и зацарио се над нама... Преобраз се огледа и у томе што су некада цареви помазивани ступањем у службу, а Христос управо значи то, Помазаник.

3 Зашто се спомиње Јосиф у родослову, а не Марија?
Зашто се спомиње Јосиф у родослову, а не Марија? Ово је заиста једно логичко питање, јер одмах после завршетка родослова читамо да је Марија била обручена за Јосифа, али да је зачеће било од Духа Светога. Постоје нека два решења ове проблематике: 1. Жене нису биле саставни део родослова у јеврејској традицији. 2.Дајући нам Јосифов родослов, дат нам је и Маријим, јер је био закон да се жена не узима из другог племена Закључак: Закон је очуван, а опет нам је дат родослов Богородице, као и значај Јосифа који избавља Марију од смртне опасности.

4 Јосиф је намеравао тајно отпустити Марију
Јосиф је намеравао тајно отпустити Марију Марија Јосиф када је сазнао да је Марија трудна, није желео да је јано отпусти, него ипак тајно. Јавно је подразумевало да Јосиф у јавност изнесе да га је његова жена преварила и Марија би сносила последице, тј.била би каменована за свој преступ. Тајно пак подразумева да је Јосиф и поред закона који се јако поштовао, ипак хтео да заштити Марију.

5 Јављање Анђела Господњег Јосифу
Јављање Анђела Господњег Јосифу „Исус“ није грчко, већ јеврејско име и у преводу значи „Спаситељ“, пошто реч „иао“ код Јевреја значи „спасење“. „...Јосифе, сине Давидов, не бој се узети Марију жену своју; јер оно што се у њој зачело од Духа је Светог. Па ће родити сина и надјени му име Исус, јер ће он спасити народ свој о греха Њиховог.“ (Мт. 1, ).

6 Заповест ћесара Августа
Заповест ћесара Августа Јосиф и Марија Ћесар (цар) Август је издао наређење да се попише цела васељена. Према сведочанству Светог Писма, сваки становник морао је отићи у свој град. Полазе из Галилеје из Назарета у Јудеју (град Давидов). Доласком у Јудеју, дошло је време да Марија роди дете. Пошто није било места у гостионици, Марија је дете полозила у јасли.

7 Пут од Галилеје до Јудеје
Пут од Галилеје до Јудеје

8 Анђео Господњи јавља пастирима радосну вест
Христос Анђео Господњи јавља пастирима радосну вест Анђео им се обрађа: „Не бојте се; јер вам, ево, јављам радост велику која ће бити свему народу. Јер вам се данас роди Спас, који је Христос Господ, у граду Давидову.

9 Анђео Гаврило јавља светој породици намеру Иродову
Египат - Мисир Анђео Гаврило јавља светој породици намеру Иродову Бог је видео намеру цара Ирода и јавио је Јосифу да са својом породицом бези у Мисир у Египат. Намера цара ирода је била да се побију сви првенци до 2. год. у Витлејему. Ирод се побојао да је то дете будући цар и зато је хтео да побије сву децу.

10 Питања! Група прва Група друга
1. На колико делова је подељен родослов Христових предака? (5) 2. Из ког племена је рођен Христос? (4) 3. Из ког је племена Богородица? (4) 4. Шта је јеврејски закон налагао ако би жена преварила мужа? (5) 1. Шта значи „Исус“? (4) 2. Град Јевус је данашњи? (5) 3. Из ког је племена Јосиф? (4) 4. Зашто је Јосиф хтео отпустити Марију? (3)


Скинути ppt "Рођење Христово Родослов (Мт 1, 1-16)"

Сличне презентације


Реклама од Google