Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Сличне презентације


Презентација на тему: "VLADA REPUBLIKE HRVATSKE"— Транскрипт презентације:

1 VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
URED ZA UDRUGE IPA 2008 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije

2 PLAN RADA Ciljevi i prioriteti natječaja Koraci u procesu prijave
Smjernice za prijavu Obrasci za prijavu i najčešći propusti Procjena prijava Što ako.... Pitanja i odgovori

3 STANKE 10,30 – 10,45 stanka 13,00 – 14,00 stanka za ručak

4 NATJEČAJ/I IPA 2008 Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za praćenje provedbe pravne stečevine Europske unije: Rok: : akcije u području antidiskriminacijskih politika. Rok: : akcije u području borbe protiv korupcije. Rok: : akcije u području održivog razvoja.

5 CILJ IPA 2008 Potaknuti strukturirani dijalog i službene konzultacije hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) i državne administracije/EU institucija u okviru procesa stvaranja, praćenja i vrednovanja javnih politika na nacionalnoj i EU razini.

6 ANTIDISKRIMINACIJA SPECIFIČNI CILJ
Povećati učinkovitost hrvatskih OCD-a i njihovih partnerskih organizacija za provedbu neovisnog praćenja (monitoringa) i inicijativa zagovaranja usmjerenih na opsežnu antidiskriminacijsku politiku (starost, zdravstveni status, etničko porijeklo, spol, rod, seksualnu orijentaciju, društveni ili materijalni status itd.) na nacionalnoj i regionalnoj razini, osiguravajući otvoren i odgovoran proces donošenja odluka, provedbe i vrednovanja.

7 ANTIKORUPCIJA SPECIFIČNI CILJ
Povećati učinkovitost hrvatskih OCD-a i njihovih partnerskih organizacija za provedbu neovisnog praćenja (monitoringa) i inicijativa zagovaranja usmjerenih na borbu protiv korupcije, veću transparentnost, otvorenost i odgovorno poslovanje javne administracije.

8 ODRŽIVOST SPECIFIČNI CILJ
Povećati učinkovitost hrvatskih OCD-a u provedbi aktivnosti sustavnog praćenja i zagovaranja politika održivog razvoja i integriranih pristupa upravljanja otpadom i vodnim resursima, transporta, učinkovite potrošnje energije, regionalnog razvoja, održivog korištenja prirodnih resursa i sigurnog okoliša.

9 PRIORITETI IPA 2008 NATJEČAJA
Povećanje učinkovitog sudjelovanja OCD-a i javnosti u praćenju i kreiranju javnih politika na nacionalnoj i regionalnoj razini. Proaktivno uključiti OCD-e u konkretne akcije zagovaranja kako bi se osigurala provedba procedura i politika. Razvoj i jačanje suradnje i zagovaračkih mreža RH i EU OCD-a. Razvoj kapaciteta OCD-a za provedbu aktivnosti u području analiza javnih politika, zagovaranja i umrežavanja.

10 SEKTORI/TEME (kratki pregled)
ANTIDISRKIMINACIJA ANTIKORUPCIJA ODRŽIVOST Unapređenje zakonskih okvira. Učinkovita provedba zakona. Transparentnost procesa kreiranje strategije održivog razvoja. Učinkovita provedba nacionalnih strategija. Transparento financiranje političkih stranaka. Usuglašenost RH zakona i EU zakonskih okvira. Usuglašavanje RH zakona i ratificiranih konvencija. Pravo građana na informacije. Visok stupanj sudjelovanja građana u procesima donošenja odluka.

11 SEKTORI/TEME (kratki pregled)
ANTIDISRKIMINACIJA ANTIKORUPCIJA ODRŽIVOST Dostupnost i kvaliteta besplatne pravne pomoći. Transparentno, učinkovito i na usluge orijentirano poslovanje javnih službi. Odgovorno pristupanje razradi strategije upravljanja otpadom i uspostave regionalnih centara. Integracija sadržaja iz područja ljudskih prava i antidiskriminacije u formalne obrazovne programe. Provedba mjera borbe protiv korupcije u obrazovnim institucijama. Promidžba učinkovitog korištenja energije, osobito obnovljivih izvora energije. Praćenje rada javnih institucija (socijalne usluge, vojska, zdravstvo i td.). Neovisno i stručno medijsko izvještavanje o korupciji. Među-sektorska suradnja, osobito na lokalnoj razini.

12 AKTIVNOSTI Javno zagovaranje/zagovaranje politika
Podizanje svijesti i obrazovne akcije Akcije izravnog pružanja pomoći Umrežavanje Izgradnja kapaciteta

13 AKTIVNOSTI KOJE SE NEĆE FINANCIRATI
Kotizacije za radionice, seminare i sl. Školarine Tečajevi stranih jezika Aktivnosti usmjerene samo ili primarno na rekonstrukciju zgrada, izgradnju i sve kapitalne investicije Konzultantske usluge vezane uz operativne troškove nositelja projekta (osobito one vezane uz porezno savjetovanje, pravne usluge i sl.) Isključivo redovne aktivnosti i operativni troškovi koji nisu vezani uz provedbu određenog projekta Projekti koji na bilo koji način ugrožavaju prava radnika Projekti koji su već dobili financijsku potporu iz drugih izvora za iste aktivnosti (dvostruko financiranje).

14 KORACI U PROCESU PRIJAVE NA NATJEČAJ
Razvoj projektne ideje sukladno planovima i programima organizacije (kao dio projektnog ciklusa) i priprema logičkog okvira Provjera ispunjavanja svih uvjeta navedenih u Smjernicama za prijavu projekata (GfA: Guidelines for Applicants) Donošenje odluke o organizacijskoj strukturi projekta (partnerstva i sl.) Ispunjavanje Obrasca za prijavu (Application Form), Obrasca proračuna (Budget Form) i Obrasca logičke matrice (Log Frame) Popunjavanje ostalih obrazaca i prikupljanje potrebne dokumentacije

15 Smjernice za prijavu projekata
Guidelines for Applicants (GfA) Važno dobro proučiti! Pružaju odgovore na sva važna pitanja određenog natječaja.

16 Pozadina, ciljevi i prioriteti (str. 4. - 6.)
Zašto je objavljen određeni natječaj? Što je svrha potpora? Koji su prioriteti natječaja? Koje dokumente i izvore podatka treba još konzultirati?

17 Glavni pojmovi JAVNE POLITIKE PROMJENE PARTNERSTVA

18 Raspoloživa sredstva 1.111.111,00 EUR x 3 min. 50.000,00 EUR
max ,00 EUR min. 50% dopustivih troškova max. 95% dopustivih troškova ostali izvori ne smiju dolaziti iz EU fondova niti Europskog razvojnog fonda izvori: vlastiti, od partnera, drugih donatora

19 Tko se može prijaviti? Pravna osoba sa statusom neprofitne i nevladine organizacije ili formalne mreže organizacija uključujući udruge građana, profesionalne i poslovne udruge, sindikate, zaklade, akademske i istraživačke institucije/organizacije. Registrirana u zemlji članici EU, RH, Makedoniji, Turskoj, Albaniji, BiH, Crnoj Gori, Srbiji, uključujući Kosovo. Organizacije=nositeljice projekata - moraju biti odgovorne za pripremu i provedbu projekta (ne mogu samo pružiti pravnu osobnost) i ne smiju biti u situaciji bankrota i sl. Organizacija mora biti registrirana i operativna barem godinu dana prije roka za prijavu (provjeriti rokove u GfA).

20 A što je sa partnerima? U provedbu projekta mora biti uključen barem 1 partner, ali može i više. Podijela poslova i odgovornosti među partnerima treba biti jasna. Ukoliko je nositelj projekta profesionalna ili poslovna udruga, sindikat, zaklada, akademska i istraživačka institucija/organizacija MORA se prijaviti u partnerstvu sa udrugom građana u području relevantnom za natječaj. Ukoliko nositelj projekta nije registriran u RH, MORA se prijaviti u partnerstvu s prihvatljivom organizacijom iz RH.

21 Još je važno: Partneri sudjeluju u pripremi i provedbi projektnih aktivnosti. Partneri imaju pravo na pokriće projektnih troškova, kao i nositelj projekta. Uz prethodno navedene organizacije, partneri (ali ne i nositelji) još mogu biti: Lokalne i regionalne samo-uprave i lokalne i regionalne agencije. Trans-nacionalne organizacije (npr. Organizacije koje zastupaju/predstavljaju grupu/nekolicinu organizacija registriranih u nekoliko različitih zemalja) pod uvjetom: da njihove članice uključuju barem jednog predstavnika zemlje kandidatkinje i EU članice, da je više od polovine organizacija članica nevladina/neprofitna organizacija. SAMO ZA PROJEKTE IZ PODRUČJA BORBE PROTIV DISKRIMINACIJE: partneri mogu biti i vjerske zajednice!

22 Niti partneri, niti nositelji...
Privatne tvrtke (uključujući konzultantske tvrtke, osobne poduzetnike i sl.). Tijela državne uprave (ministarstva, vladini uredi, agencije itd.). Političke stranke Međunarodne organizacije utemeljene od strane države kao niti među-vladine organizacije. MOGU sufinancirati provedbu projekta!

23 Suradničke organizacije
Druge organizacije, uključujući medije (pod uvjetom da neće ostvarivati profit, a rezultati će biti od javne koristi). Ne mogu dobiti bespovratna sredstva, ali imaju pravo na pokriće troškova nastalih njihovim sudjelovanjem u projektnim aktivnostima (npr. putni troškovi, dnevnice i sl.). Ne moraju ispunjavati uvjete kao prijavitelji i partneri.

24 Podugovaratelji Korisnik potpore (nositelj projekta) ima mogućnost ugovaranja usluga, nabave roba i radova u svrhu provedbe projekta. Aktivnosti nabave provode se prema posebnom pravilniku (Annex IV standardnog obrasca sporazuma) i pravilnost njihove provedbe posebno se prati.

25 Dodatne napomene... Trajanje projekta: ne može kraće od 12 niti duže od 24 mjeseca. Projekt se mora provoditi i imati utjecaj u RH. Međutim, dio akcija (ne više od 20% ukupno dopuštenih izravnih troškova) može se provoditi izvan RH (npr. vi možete otići na edukaciju u inozemstvo i sl.) i sukladno popisu zemalja navedenima u Smjernicama (EU članice, zemlje pristupnice itd.). Može se prijaviti više projekata, ali će se sredstva odobriti isključivo za jedan projekt – nema ograničenja po pitanju partnerstva.

26 Troškovi Bit će predstavljeni u dijelu koji se odnosi na proračun projekta.

27 Koju dokumentaciju pripremiti?
Tiskana: 1 original + 3 kopije, odvojiti iz Obrasca za prijavu V. Check list i VI. Declaration by the Applicant i posebno uvezati 1 CD (isto dokumenata kao i u tiskanoj verziji: ukupno 3) Koristiti originalne obrasce i paziti na ograničenja u broju stranica i sl. NAZIV DOKUMENTA TISKANA VERZIJA ELEKTRONSKA VERZIJA (CD) A) Obrazac prijave B) Obrazac proračuna C) Obrazac logičke matrice D) Legal Entity Sheet X E) Financial Identification Form

28 Slanje prijave Pošta ili sl. servis: 2/10/ (uključujući i taj dan, vidljivo na pečatu). Međutim, mora biti zaprimljeno do dana održavanja 1. procjene. Osobna dostava: isti rokovi, ali do 16,00h. Paziti na pakiranje kuverte i pravilno adresiranje.

29 Dodatna pitanja Upite šaljemo na: procurement@safu.hr
Kranji rok za slanje upita: 21 dan prije prije isteka roka za prijavu. Odgovori na pitanja: najkasnije 11 dana prije isteka roka za prijavu. Pitanja i odgovori bit će objavljeni na

30 Procjena prijava Bit će predstavljena u posebnom dijelu, nakon upoznavanja s obrascem prijave i ostalim dokumentima.

31 Proučili smo smjernice....
...i donijeli odluku o pripremi prijave projekta.... Dobro bi bilo i podsjetiti se da li već imamo sakupljene, pripremljene podatke... tj. što nam sve treba za uspješnu prijavu. U nastavku donosimo nekoliko podsjetnika vezanih uz upravljanje projektnim ciklusom.

32 Projektni ciklus Način na koji se projekti planiraju, provode, prate i procjenjuju. EK je g. prihvatila UPC kao skup alata za izradu i upravljanje projektima. UPC naglašava konzultacije i uključenost korisnika u donošenje odluka. Ključni alat za UPC je logička matrica.

33 Faze projektnog ciklusa

34 1. Programiranje Analiza situacije na nacionalnoj i sektorskoj razini:
Koje su potrebe? Koji se projekti već provode? Koji su nacionalni i donatorski prioriteti? Tko su nam mogući partneri?

35 2. Identificiranje Procjena potreba u zajednici Analiza dionika
Analiza problema Analiza ciljeva SWOT analiza

36 3. Formuliranje Detaljna razrada projekta:
Definiranje ciljeva i ciljane skupine/korisnika Razrada aktivnosti i rasporeda provedbe Raspodjela odgovornosti među partnerima Određivanje načina provedbe monitoringa i evaluacije Priprema proračuna

37 4. Provedba Provedba projektnih aktivnosti:
Planiranje provedbe aktivnosti Praćenje uspješnosti provedbe aktivnosti/pružanja usluga (utjecaj na korisnike/ciljanu skupinu) Redovni sastanci s partnerima Praćenje potrošnje sredstava

38 5. Evaluacija i revizija Evaluacija: Revizija:
Procjena učinka projekta Koristi se za planiranje i pokretanje novih projekata Revizija: Odnosi se na potrošnju sredstava sukladno zahtjevima donatora, nacionalnim zakonima i sl.

39 Financiranje U prijašnjim UPC teorijama predstavljalo je posebnu fazu.
Odnosi se na pripremu plana i provedbu aktivnosti u svrhu prikupljanja sredstava za uspješnu provedbu projekta. Da li se slažete da je ova faza i dalje važna?

40 Logička okvir/matrica
Sažet tabelarni prikaz projekta koji služi: Kvalitetnom i logičnom planiranju i formuliranju projekta Jasnoj prezentaciji projekta (donatorima i ostalim dionicima) Praćenju provedbe i vrednovanju projekta 40

41 41

42 Redoslijed popunjavanja logičke matrice
Opis projekta Objektivno provjerljivi indikatori Izvori provjere Pretpostavke Opći cilj Svrha Rezultati Aktivnosti 2 8 9 1 10 11 7 4 12 13 6 3 5 42

43 Intervencijska logika
Odozdo prema gore, čita se: AKO su provedene aktivnosti (Activities), moguće je proizvesti rezultate; AKO su rezultati (Results) proizvedeni, ostvarit će se svrha projekta; AKO je svrha (Purpose) postignuta, projekt će doprinijeti ostvarenju općeg cilja (Overall Objective). Tu logiku dopunjavaju pretpostavke! 43

44 Pretpostavke kao dio vertikalne logike matrice
Ako su provedene aktivnosti i pretpostavke ostvarene, ostvarit će se rezultati... Opći cilj Svrha + Pretpostavke + Rezultati Pretpostavke + Aktivnosti Pretpostavke Preduvjeti 44

45 Stablo ciljeva i referentni brojevi
OPĆI CILJ SVRHA Rezultat 1 Rezultat 2 Rezultat 3 Rezultat 4 Rezultat 5 Aktivnost 4.1. itd. Aktivnost 1.1. Aktivnost 1.2. Aktivnost 1.3. Aktivnost 2.1. Aktivnost 2.2. Aktivnost 2.3. Aktivnost 2.4. itd. itd. itd. 45

46 Obrazac prijave/Grant Application Form
Pruža konkretne smjernice koje treba pratiti Ne izbjegavati pitanja koja nam se ne sviđaju Paziti na ograničenja u pogledu broja stranica i ne mijenjati obrazac

47 Obrazac prijave/Grant Application Form
Narativni dio ima 2 dijela: A. Concept Note (popunjavamo ga na kraju) B. Standardni obrazac za prijavu (+sažetak)

48 1.4. Sažetak (max 1 str.) Piše se na kraju (prije Concept Note) Target group – ciljana grupa (direktan, pozitivan utjecaj) Final benficiaries – konačni korisnici (dugoročna korist od provedbe projekta)

49 1.5. Ciljevi (max 1 str.) Opći Specifični Budite realni 1 opći = 3 specifična

50 1.6. Relevantnost akcije (max 3 str.)
Predstaviti analizu problema. Koja je ciljana skupina/skupine? Koliko osoba obuhvaća? Što o njoj možete reći? Tko su krajnji korisnici i koliko će ih otprilike biti? Što o njima možete reći? Koje od navedenih problema i potreba ciljane skupine će projekt rješavati? Zašto je projekt potreban na vašem području (u vašoj općini, gradu, županiji regiji, državi)? Zašto je projekt potreban ciljanoj skupini i krajnjim korisnicima? Kako će projekt riješiti njihove probleme? Prikažite na koji je način projekt u skladu s ciljevima i prioritetima natječaja istaknutim u Smjernicama za prijavu.

51 1.6. Relevantnost akcije (max 3 str.)
Vrlo kritično područje kojem se često ne posvećuje dovoljno pažnje; najčešće vrlo slabo ocijenjeno i razlog odbijanja projekta. Za Concept Paper treba se dobiti min. 12 bodova od 15 da se ide dalje, a za evaluaciju projekta min. 20 od najviše 25.

52 1.7. Opis akcije i učinkovitosti (max. 14 str.)
Opis predviđene akcije (tj. projektnih aktivnosti) uključujući i dodatne informacije koje potkrepljuju oblikovanje akcije. To su prije svega: Očekivani rezultati (max. 4 str.) – biti specifični i naglasiti mogućnost multiplicirajućih učinaka. Navesti kako će se unaprijediti situacija kod ciljane skupine. Navesti konkretne “projektne proizvode” (outputs): publikacije, studije, web stranice, uređeni objekti, broj educiranog osoblja i sl.). Opis konkretnih aktivnosti i njihovog učinka (max. 9 str.) – traži se detaljan opis, često se zaboravi na ulogu partnera što donosi manje bodova.

53 1.7. Opis akcije i učinkovitosti (max. 14 str.)
Koristiti iste nazive i brojčano označavanje aktivnosti kao u svim dijelovima obrasca, osobito u logičkoj matrici. Detaljnija razrada aktivnosti u odnosu na logičku matricu. Pazite na korištenje istih termina/naziva aktivnosti! Strukturirati na sličan način opis svake pojedine aktivnosti Prijedlog strukture: broj i naziv aktivnosti opis aktivnosti rezultati i učinci (output) trajanje aktivnosti podijela poslova (tko je nositelj aktivnosti, što rade ostali partneri) veza s ostalim aktivnostima (vremensko-kauzalna) potrebna sredstva

54 1.8. Metodologija (max. 4 str.)
Možda ćete morati ponoviti nešto što je već navedeno u okviru pitanja o aktivnostima. Predstavljate stručne metode koje ćete koristiti pri provedbi aktivnosti. Suradnja s drugim institucijama i širom društvenom zajednicom Eventualna povezanost sa drugim sličnim akcijama Organizacijska struktura projekta Mehanizmi evaluacije ….

55 1.9. Plan provedbe aktivnosti
Jednostavna tablica koja se mora temeljiti na 1.7. te biti u skladu sa proračunom i logičkom matricom. Traži se izražavanje u mjesecima provedbe, ne kalendarskim mjesecima. Monitoring projekata zasniva se na ovom planu, a dopuštena odstupanja su minimalna.

56 1.9. Plan provedbe aktivnosti
Mjesec 1 Mjesec 2 Mjesec 3 Mjesec 4 ..... Mjesec ... Zadužen Aktivnost 1 A Aktivnost 2 .... Aktivnost 5 B 56

57 1.10. Održivost (max. 3 str.) Pitanje se sastoji od 2 djela:
Analiza rizika i plana za nepredvidive situacije odnosi se na tijek provedbe projekta. Treba navesti rizike za svaku aktivnost (npr. fizički, okolišni, politički, gospodarski, društveni). Održivost učinaka projekta i nastavak aktivnosti temeljem 4 razine: financijska, institucionalna, na razini politika i u odnosu na okoliš.

58 U nastavku obrasca za prijavu...
Str. 11: Prijašnje iskustvo u sličnim akcijama Str. 12 – 24: II. The Applicant (prijavitelj) – informacije o organizaciji, nositeljici projekta Str. 25 i 26: III. Partners of the applicants participating in the action (str. 27 potpisuju i partneri i nositelji projekta – zasebno) Str. 28: IV. Associaties …..

59 Str. 29, 30 i 31 Zasebno priložene prijavi – posebno “zapakirane”!
Ne zaboravite staviti potpis i štambilj na str. 30!

60 Proračun Proračun prijedloga projekta Pojašnjenje traženih troškova
Očekivani izvori financiranja

61 Proračun prijedloga projekta
Svi troškovi moraju biti iz skupine “dopuštenih” troškova. Bez obzira na druge donatore. Traži se EUR, a dobivaju HRK. Zaokruženi iznosi (300 umjesto 299,99). Plan aktivnosti brojčano izražen. UKUPNI troškovi projekta, ne samo dijela za koji se traži financiranje. Ne navodi se posebno koje troškove će koji donator pokriti.

62 Traženi iznos potpore - primjer
MIN/MAX 50.000,00 Eur* 95.000,00 Eur 50% ukupnog proračuna 95% ukupnog MIN MAX

63 Troškovi DOPUŠTENI TROŠKOVI Plaće i naknade Putni troškovi Oprema
Lokalni (projektni) ured/prostor Ostali troškovi/usluge Iznos za nepredvidive situacije Administrativni troškovi NEDOPUŠTENI TROŠKOVI Dugovi, gubitci i sl. Vlasnički interesi Troškovi pokriveni iz drugih izvora Kupnja zemlje ili zgrada Gubitci nastali tijekom kupnje i prodaje valuta Porezi (uključujući PDV) Krediti

64 1. Ljudski resursi 1.1. Plaće za HR (teh. i admin.)
Primjer za plaću od pola radnog vremena za 12 mj. 1.2. Plaće za int. (teh. i admin.) 1.3. Dnevnice* za putovanja (poseban pravilnik) inozemstvo (ovisno o zemlji) u HR (170 kn ako se prate RH zakoni ili 270 EUR po EU pravilima što tada uključuje troškove noćenja, lokalnog prijevoza, prehrane). Unit/jedinica mjere # of units/broj jedinica mjere Unit rate (in EUR) Costs /in EUR) mjesec 6 1000 6000

65 2. Putni troškovi 2.1. Međunarodna putovanja 2.2. Lokalna putovanja
Troškovi za korištenje privatnih/službenih vozila – traže se dodatna odobrenja. Odobrava se 0,25 EUR po km.

66 3. Oprema Standardni troškovi
Kupnja vozila – ako je neizmjerno potrebna za provedbu projekta

67 4. Lokalni/projektni ured/prostor
Troškovi najma i rada (režije) ureda/prostora isključivo namijenjenog za provedbu projektnih aktivnosti – NE ured u kojem već radimo!

68 5. Ostali troškovi/usluge
Projektne aktivnosti Evaluacija, revizija, financijske usluge (knjigovođa, banka) Razraditi: NE: Konferencija: 5000 EUR DA: Konferencija: Predavači: 1000 EUR Osvježenje: 500 EUR Smještaj sudionika: 5000 EUR itd.

69 6. Ostalo Sve što nije navedeno u prethodnim stavkama (npr. sitni građevinski radovi, uređenje prostora, troškovi javne nabave – organiziranja natječaja).

70 7. – 11. Ostale stavke STAVKA ZNAČENJE POSTOTAK ZBROJ STAVKI 7. Podzbroj direktnih dopuštenih troškova 1. – 6. 8. Nepredvidivi troškovi – treba posebno odobrenje da bi se sredstva mogla trošiti 5% od stavke 7. 9. Zbroj direktnih dopuštenih troškova 10. Administrativni troškovi max. 7% od stavke 9 11. Ukupno dopušteni troškovi

71 Pojašnjenje traženih troškova
Opis troškova Pojašnjenje traženih troškova Potvrda procjene troškova Isti kao i u prijašnjoj tablici Povezati s opisom aktivnosti Kako se došlo do određenog iznosa (ponude i sl.)

72 Očekivani izvori financiranja
Vlastiti doprinos prijavitelja Doprinos EC/EDF (CFCU) Druge EU institucije i zemlje Druge organizacije (partner/i, donatori) Doprinosi In kind (u naturi) – nisu dopušteni u ovom natječaju Direct revenue from the Action/Direktni prihod = 0 EUR

73 Procjena prijava Otvaranje kuverti i administrativna procjena
Procjena “Concept Note” Procjena kvalitete ukupne prijave prijedloga projekta (opis projekta, proračun, logička matrica) Utvrđivanje ispunjavanja traženih kriterija za prijavitelja i partnere

74 1. Otvaranje kuverti i administrativna procjena
Da li je kuverta pravilno zapakirana i adresirana? Da li je prijava pristigla u roku? Da li su ispunjeni ostali uvjeti navedeni pod V. u dijelu B obrasca za prijavu? Dobivate dopis sa potvrdom (broj prijave i što dalje slijedi) ili odbijenicu.

75 2. Procjena “Concept Note”
Procjenjuje se relevantnost projekta, učinkovitost i izvodljivost te održivost. Ukoliko se utvrdi da predložene aktivnosti ne spadaju pod natječaj, projekt se odmah odbija. Najviše 50 bodova, min. 12 bodova za relevantnost i min. 30 bodova ukupno. Lista prema broju bodova do duplog iznosa predviđenog za potpore ,00 EUR. Projekti sa liste idu u daljnju procjenu.

76 3. Procjena cjelovite prijave
PODRUČJE PROCJENE MAX BODOVA MIN POTREBNIH BODOVA ZA PROLAZ 1. Financijski i organizacijski kapaciteti prijavitelja i partnera 20 12 2. Relevantnost 25 3. Metodologija - 4. Održivost 15 5. Proračun i odnos troškova i učinka

77 3. Procjena cjelovite prijave
Ponovno se može utvrditi da aktivnosti nisu odgovarajuće i projekt se odbija. Rezultati iz “Concept Note” se ne računaju. Kreira se lista prema broju bodova sukladno dostupnim sredstvima + rezervna lista (lista čekanja).

78 Utvrđivanje ispunjavanja traženih kriterija za prijavitelje i partnere
Samo za one koji su ušli na “listu”. Traži se dostavljanje sljedećih dokumenata: Statut prijavitelja i svih partnera (može preslika). Preslika Računa prihoda i rashoda i Bilanca za proteklu financijsku godinu (samo prijavitelj). Legal Entity Sheet (original) – samo prijavitelj Financial Identification Form (original) ovjeren od banke – samo prijavitelj Preslika rješenja o registraciji – samo prijavitelj

79 Što ako….

80 …..uđemo među odabrane? Još dosta posla do potpisivanja ugovora:
Proces “pregovaranja” oko proračuna Umanjivanje (ali ne preveliko) proračuna Otvaranje posebnog bankovnog računa Cca mjesec dana

81 A kad potpišemo ugovor….
Očekuje nas nova skupina pravila i procedura. Provedba počinje prvi dan nakon potpisivanja. Isplata sredstava u roku od 45 dana nakon dostave potrebne dokumentacije (zahtjev za prvom isplatom) – ne utječe na početak provedbe aktivnosti.

82 Pravila i procedure Opća (administrativna) pravila (General Conditions…) Vidljivost projekata (EU visibility guidelince) Provedba procesa javne nabave (Procurement by Grant Beneficiary..) Tečaj eura (posebna web stranica) Pravila EU iznad RH zakona

83 “Nitko nikada nije postigao nešto zaista veliko, a da se nije izložio riziku.” Denis Waltley


Скинути ppt "VLADA REPUBLIKE HRVATSKE"

Сличне презентације


Реклама од Google