Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Riječ za život “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.” (Ef.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Riječ za život “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.” (Ef."— Транскрипт презентације:

1 Riječ za život “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.” (Ef 2,4-5) Svibanj 2015

2 Kad se Gospodin Bog ukazao Mojsiju na gori Sinaj, objavio je samoga sebe riječima: "Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću" (Izl 34, 6). Za objašnjenje naravi milosrdne ljubavi, u židovskoj Bibliji koristi se riječ (raḥămîm) koja priziva majčinu utrobu, mjesto odakle dolazi život.

3 Objavivši se milosrdnim, Bog pokazuje skrb za svako svoje stvorenje, poput majčinske skrbi za dijete: voli ga, uz njega je, štiti ga i brine o njemu.

4 U svome Veliča i Marija pjeva o milosrđu Svesilnoga, koje se proteže od pokoljenja do pokoljenja
(usp. Lk 1, 50). Biblija koristi i drugi naziv (ḥesed) za izražavanje ostalih vidova milosrdne ljubavi: vjernost, dobrohotnost, dobrota, solidarnost.

5 «jer on daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i dobrima i da kiša pada pravednicima i nepravednicima» (Mt 5, 45). Sam Isus govorio je o Božjoj ljubavi, objavljujući ga Ocem koji je uz nas i pozorno prati svaku našu potrebu. Spreman je oprostiti i darovati sve što nam je potrebno:

6 Njegova ljubav je doista bogata i velika, kao što je navedeno u poslanici Efežanima, iz koje je uzeta Riječ za život:

7 “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.”

8 Ova Pavlova tvrdnja je poput povika radosti što nastaje iz razmatranja izvanrednih Božjih zahvata prema nama: bijasmo mrtvi i oživje nas, podarivši nam novi život.

9 Rečenica započinje veznikom "ali", što upućuje na suprotnost s prethodnim Pavlovim zapažanjem: tragično stanje čovječanstva pritisnuto prijestupima i grijesima, zarobljeno sebičnim i zlim željama, pod utjecajem sila zla, u otvorenoj pobuni protiv Boga.

10 U takvoj situaciji zaslužilo bi izljev njegove srdžbe (usp. Ef 2, 1-3)
U takvoj situaciji zaslužilo bi izljev njegove srdžbe (usp. Ef 2, 1-3). Bog naprotiv, na Pavlovo čuđenje, umjesto da kažnjava, ponovno mu daje život: ne dopušta da ga vodi srdžba, nego milosrđe i ljubav.

11 Isus je već dao naslutiti takvo Božje djelovanje kada je ispričao prispodobu o ocu dvaju sinova koji raširenih ruku prihvaća mlađega, izgubljenog zbog grijeha.

12 ili o dobrom Samarijancu koji povija rane čovjeku upalom među razbojnike (usp. Lk 15, 11-32; 3-7; 10, 30-37). Isto poručuje u prispodobi o dobrom pastiru koji traži izgubljenu ovcu i stavlja je na ramena te nosi kući;

13 Odatle himan zahvalnosti:
Bog, milosrdni Otac, skriva se u tim prispodobama. On ne samo da nam je oprostio, nego nam je i darovao život svoga sina Isusa, darovao nam je puninu božanskog života. Odatle himan zahvalnosti:

14 “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.”

15 Ova Riječ za život morala bi u nama pobuditi istu radost i zahvalnost kao u Pavlu i u prvoj kršćanskoj zajednici. Bog je i prema svakome od nas "bogat milosrđem" i pun "velike ljubavi", spreman oprostiti i vratiti povjerenje.

16 Nema stanja grijeha, boli i osamljenosti u kojima On nije nazočan i staje uz nas, kako bi nas pratio na našem putu, dao nam pouzdanje, mogućnost da uskrsnemo i snagu da započinjemo uvijek iznova.

17 U svom prvom Angelusu, 17. ožujka 2013
U svom prvom Angelusu, 17. ožujka 2013., Papa Franjo počeo je govoriti o Božjem milosrđu, temi koja mu je postala uobičajena. Tom prigodom rekao je: "Božje lice je lice milosrdnog i uvijek strpljivog oca... koji nas razumije, čeka, ne umara se praštati nam".

18 Taj je prvi kratki pozdrav zaključio riječima: "On je brižni Otac koji uvijek oprašta, koji ima milosrdno srce za sve. I mi naučimo biti milosrdni sa svima.”

19 Ove posljednje riječi upućuju nas kako konkretno živjeti Riječ za život.

20 Ako je Bog prema nama bogat milosrđem i velik u ljubavi, i mi smo pozvani biti milosrdni jedni prema drugima. Ako On ljubi i one koji su zli, svoje neprijatelje, i mi moramo naučiti ljubiti "nesimpatične", pa čak i neprijatelje.

21 Nije li nam Isus rekao: "Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe"
Nije li nam Isus rekao: "Blago milosrdnima: oni će zadobiti milosrđe"? (Mt 5, 7). Nije li od nas tražio: "Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan"? (Lk 6, 36). I Pavao je pozivao svoje zajednice, odabrane i ljubljene od Boga, da se zaodjenu "u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost". (Kol 3, 12).

22 Ako smo povjerovali u Božju ljubav, i mi možemo ljubiti onom ljubavlju koja se približava osobama u boli i potrebi, ljubavlju koja sve opravdava, koja štiti i zna se brinuti za drugoga.

23 Živeći tako bit ćemo svjedoci Božje ljubavi
Živeći tako bit ćemo svjedoci Božje ljubavi. Svima koje susrećemo pomoći ćemo otkriti kako je i prema njima Bog bogat milosrđem i velikom ljubavlju.

24 “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.” Tekst: Fabio Ciardi OMI Grafička urednica: Anna Lollo u suradnji sa don Placido D’Omina (Italija) * * * Ovaj komentar Riječi za život prevodi se na 96 jezika, te na taj način dolazi do 14 milijuna osoba u cijelom svijetu, preko tiska, interneta, radija i televizije. Više informacija na Ova prezentacija prevedena na više jezika nalazi se na:


Скинути ppt "Riječ za život “Ali Bog, bogat milosrđem, zbog velike ljubavi kojom nas uzljubi, nas koji bijasmo mrtvi zbog prijestupâ, oživi zajedno s Kristom.” (Ef."

Сличне презентације


Реклама од Google