Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Револуција.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Револуција."— Транскрипт презентације:

1 Револуција

2 Револуција се односи на промену у једном друштву, привреди и држави.
Шта је револција? Револуција се односи на промену у једном друштву, привреди и држави.

3 аМЕричка револуција После истраживања Северне Америке долазе насељеници. Понајвише долазе сељаци из Енглеске, Француске, Холандије и Шпаније. Енглези оснивају Џејмстаун у Вирџинији, Французи Квебек, а Холанђани Њу Амстердам. На том простору налазило се 13 енглеских колонија. Оне су се развијале, отварали рудници, подизале мануфактуре, узгајани дуван, памук и пиринач. Афрички црнци су коришћени као робови, сурово експлоатисани.

4

5

6 Рат за независност До овог рата се доводи услед увођења разних царина и пореза између 13 колонија и Енглеске. Енглези су имали специјализованију војску и у почетку су водили. Рат је завршен године Паришким миром и створене су САД.

7 Сједињене америчке државе
САД добијају Устав године. Војска, царина и део финансија су били у надлежности централне власти. Извршена је подела власти на законодавну, извршну и судску. На челу државе се налази председник који се мења сваке 4 године. Законодавну власт има Конгрес, а врховни суд право одбацивања закона који је у супротности са уставом и право надзора председника.

8 САД су се ослободиле енглеског колонијалног угњетавања и постале независна уставна република па се ово доба њене повести назива Америчка револуција. Током Рата за независност је било питања око спорова око колонија и остало нерешено до Америчког Грађанског рата. У следећим слајдовима ће бити приказано ширење САД кроз деценије.

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19 Вашингтон прелази Делавер - једна од слика чије мотив рат за независност, уједно и можда најзначајнији симбол овог рата.

20 Аутор: Кабинет за такмичења


Скинути ppt "Револуција."

Сличне презентације


Реклама од Google