Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Povodom 18. godišnjice pada grada ( – )

Сличне презентације


Презентација на тему: "Povodom 18. godišnjice pada grada ( – )"— Транскрипт презентације:

1 Povodom 18. godišnjice pada grada (18.11.1991. – 18.11.2009.)
VUKOVAR U SLIKAMA Povodom 18. godišnjice pada grada ( – )

2

3 Smještaj Vukovara

4 U prapovijesno doba... Nastala u bakrenom dobu
Nađena na lokalitetu Vučedol Najprepoznatljiviji simbol grada Vukovara – VUČEDOLSKA GOLUBICA

5 Vukovar kroz povijest... U sačuvanim pisanim dokumentima Vukovar se spominje već početkom 13. st. kao Volko, Walk, Wolkov, odnosno hrvatski Vukovo. Od 14. st. sve je više u upotrebi pomađareni naziv Vukovar. Nakon 150 godina turskih osvajanja, u 18. i 19. st (uz oduvijek većinske Hrvate te malo manje brojne Srbe) naseljava se velik broj manjinskog stanovništva (Nijemci, Mađari, Židovi, Rusini, Ukrajinci...)

6 1745. godine carica Marija Terezija obnovila je slavonske županije, koje su pod upravom Hrvatskog sabora i bana, ali pod pritiskom Mađara. Velike posjede u Slavoniji dobivaju ili kupuju feudalci. Grofovi Eltz, koji se ubrajaju u njemačko praplemstvo, dolaze u posjed vukovarskog vlastelinstva. Sve do godine, cijeli razvoj vukovarskog kraja tijesno je vezan uz vukovarsko vlastelinstvo grofova Eltz.

7

8

9

10 Pučanstvo je izuzetno radino: cvjeta obrt, trgovina, svilarstvo, brodogradnja. Roba se lađama otprema u podunavske zemlje. U Vukovaru je središte trgovine za cijeli zapadni Srijem. Još krajem 19. stoljeća gotovo 80% pučanstva živi od zemljoradnje. Vlastelinstvo grofova Eltz uznapreduje proizvodnju, sto utječe i na mala seoska gospodarstva. Od godine Vukovar je uključen u stalni parobrodarski promet na Dunavu.

11 Već u 19. st. Vukovar je imao razvijen društveni život po uzoru na europska shvaćanja. Samo u razdoblju do prvog svjetskog rata djelovalo je 30-tak društava. Pjevačka, čitalačka, športska i druga društva imala su svoje čitaonice, organizirala koncerte i zabave. Društva su često bila organizirana na nacionalnoj osnovi. U razdoblju između dva svjetska rata, vukovarsko područje, kao i ostali hrvatski krajevi, nalazilo se pod izrazitim velikosrpskim pritiskom. Teritorijalnim podjelama na oblasti i banovine hrvatsko područje namjerno je cijepano - dolazi do brze industrijalizacije, iznad prosjeka u odnosu na ostale dijelove Hrvatske.

12

13 1991. Osamostaljenje Hrvatske rezultira otvorenom agresijom Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Većina srpskog stanovništva (sva srpska djeca) bježe iz grada - počinje bitka za Vukovar Srpsko granatiranje sravnjava grad sa zemljom. Nakon tri mjeseca ogorčenih borba, Vukovar je 18. studenog godine pao u srpske ruke. Vukovar postaje simbol hrvatskog stradanja u Domovinskom ratu=Grad Heroj

14

15

16

17

18 Vukovar nakon započinju pregovori o povratku Vukovara pod hrvatsku vlast. Lokalna samouprava u Vukovaru počinje djelovati sredinom g. Hrvatsko Podunavlje mirno je reintegrirano u Republiku Hrvatsku 15. siječnja Otad se mnogo radi na obnovi grada i povratku svih stanovnika, te se oživljavaju kulturni i drugi vidovi gradskog života.

19

20

21

22 Sjećanje je vječno...

23

24 ... Iz krvi i bola niknut će cvijeće
i nikada narod zaboravit neće Vukovar!

25 Mladi knjižničari i Povijesna grupa OŠ Klana 18.11.2009.
Hvala na pozornosti! Mladi knjižničari i Povijesna grupa OŠ Klana


Скинути ppt "Povodom 18. godišnjice pada grada ( – )"

Сличне презентације


Реклама од Google