Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU

Сличне презентације


Презентација на тему: "RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU"— Транскрипт презентације:

1 RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU
2. tromesečje Prezentacija biblijske pouke maj 2019.

2 “Evo nasledstva od Gospoda. Deca, porod je dar od Njega.”
Upamtite stih PSALAM 127,3: “Evo nasledstva od Gospoda. Deca, porod je dar od Njega.”

3 PORODIČNA NAČELA UTEMELJENA NA PISMU
Imati decu u biblijsko vreme bilo je veoma važno. Majke su molile Boga (ili svoje supružnike) da im podari dete. Bog je ponekad delovao na čudesan način (setite se Ane koja je plakala pred domom Gospodnjim, ili Rahilje koja je pomišljala na smrt jer je bila nerotkinja). Danas je tema dece složena i obuhvata čitav niz pitanja, kao što su neplodnost, kontrola rađanja, abortus, usvajanje, samohrano roditelj-stvo, metode discipline. Kakav god teret da neko nosi u vezi sa decom, najvažnije je da zapamtimo da Bog duboko brine o prilikama svake porodice. Ove sedmice istražujemo razdoblja roditeljstva sa svim njegovim izazovima, strahovima, zadovoljstvima i radostima.

4 Kratko nakon što su Adam i Eva bili stvoreni Bog ih je ohrabrio da postanu roditelji: “I blagoslovi ih Bog, i reče im Bog: rađajte se i množite se i na- punite zemlju, i vladajte njom, i budite gospodari od riba morskih i od ptica nebeskih i od svega zverinja što se miče po zemlji” (1. Moj. 1,28). Beba se uobičajeno podiže brigom oca i majke. Međutim, ne dešava se to uvek tako. Odgovornost roditeljstva uključuje ozbiljno vaspitavanje dece da ona jednog dana odluče da postanu građani Neba. Posebni slučajevi Parovi bez dece. Samohrani roditelji. Vaspitavanje dece Načela vaspitanja. Cilj vaspitanja. Neostvaren cilj.

5 RODITELJI BEZ DECE “I Isak se moljše za ženu svoju, jer beše nerotkinja: i umoli Gospoda, te zatrudnje Reveka žena njegova.” (1. Moj. 25,21) Biblija opisuje više slučajeva u kojima su žene žarko želele da imaju decu sli nisu mogle. Setimo se sluča- ja Reveke, pa Rahilje ili Ane. Bog je čuo njihove usrdne molitve (1. Moj.30,1; 1. Sam. 1,27). Avram i Sara, i Zarija i Jelisaveta su primeri parova koji nisu imali dece ali se nisu predavali dok ih nisu dobili. Gospod ih je uslišio i dao im dar u deci (1. Moj. 21,2; Luka 1,13). Bog čuje naše molitve, ali On ne odgovara na njih uvek na način na koji bismo to mi želeli. Neki parovi ne žele da imaju decu. Drugi više vole da usvoje ili adoptiraju decu da im pruže bolju budućnost. Moramo biti osetljivi na bol onih koji žarko žele da budu roditelji ali ne mogu..

6 SAMOHRANI OČEVI I MAJKE
“Sve svoje brige bacite na Njega jer se on brine za vas.” (1. Petrova 5,7) U Bibliji nalazimo više primera razvedenih, (1. Moj. 21,17), samohranih (38,24) i udovica (2. O carevima 4,1) majki. I danas, iste okolnosti mogu da primoraju neke očeve i majke da podižu svoju decu sami, bez drugog bračnog druga. Podizati decu kao samohrani roditelj je vrlo težak zadatak. Samohrani roditelji treba da imaju naročito poverenje u Boga koji kaže: “Neću otstupiti od tebe niti ću te ostaviti” (Isus Navin 1,5). Kao Crkva imamo veliku odgovornos da pomognemo samohranim roditeljima. Ta pomoć ne mora da bude samo u novcu. Pogledajmp savet apostola Jakova 1,27.

7 NAČELA POUČAVANJA (1) “I neka ove reči koje ti ja zapovedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ.” (5. Moj. 6,6.7) Svako dete je drugačije, ima svoju idividualnost: pol, redosled rođenja, karakter, i mnoštvo drugih osobina Iz tog razloga svakom roditelju je potrebna božanska mudrost da zna kako da vaspitava svoju decu. U 5. Mojsijevoj 6,4-9 prikazan je plan duhovnog razvoja naše dece. U okviru ovog plana nalaze se načela koja su ključ podizanja odgovornih ljudi i građana Božjeg carstva. Roditelji treba da vode i poučavaju svoju decu: Priznati da je Bog jedini Gospod (st 4) Ljubiti Boga svim srcem, umom i duhom (stih 5) Čuvati Njegovu reč (stih 6) Prenositi svojoj deci sve znanje o Njemu (stih 7)

8 Na koji način možemo primeniti ova načela? Čineći sledeće:
NAČELA POUČAVANJA (2) “I neka ove reči koje ti ja zapovedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojim, i govori o njima kad sediš u kući svojoj i kad ideš putem, kad ležeš i kad ustaješ.” (5. Mojsijeva 6,6.7) Na koji način možemo primeniti ova načela? Čineći sledeće: Poučavanje/ Razgovor (stih 7) Formalno poučavanje: proučavanje Biblije u određenom vremenu (porod. bogosluženje). Neformalno poučavanje: svakodnevni doga-đaji kao sredstvo za objavljivanje biblijskih istina (1. ;oj.18,19). Vezati / Napisati (stihovi 8.9) Delotvorno povezivanje duhovne Istine (“ruka”) i zauzimanje stava (“glava”). Istina mora biti vidljivo ”upisana” u naš privatni (“dovratnik”) i javni (“vrata”) život.

9 CILJ ODGAJANJA (1) Decu disciplinirti sa ljubavlju (Kološanima 3,21).
“Jer znam da će zapovediti sinovima svojim i domu svojem nakon sebe da se drže putova Gospodnjih, i da čine što je pravo i dobro.” (1. Moj. 18,19a) Roditelji treba da imaju za cilj da njihova deca postanu istinski sinovi i kćeri Božje dajući im dobar primer Božje ljubavi na koji mogu da se ugledaju i zajedno podele večnost nebeskog carstva. Božja reč daje uputstva kako da odgajamo decu i ostvarimo roditeljski cilj: Decu disciplinirti sa ljubavlju (Kološanima 3,21). Učiti decu Božjem zakonu (Psalam 78,5). Pružiti deci dobar primer (1. Mojsijeva 18,19). Dobro voditi svoje domaćinstvo (1. Timotiju 3,12). Mudro disciplinovati svoju decu (Priče 29,17).

10 CILJ ODGAJANJA (2) Isak (1. Mojsijeva 25,28) Ilije (1. Samuilova 3,13)
Biblija nam daje primere roditelja koji su verno podizali svoju decu, i primere roditelja koji nisu dobro postupali, bili su pristrasni, nisu uvek primenjivali disciplinu ili nisu jednako kažnjavali očite pogreške što je otežavalo odgajanje njihove dece. Evo nekih primera: Isak (1. Mojsijeva 25,28) Ilije (1. Samuilova 3,13) Samuilo (1. Samuilova 8,3) David (1. O carevima 1,6) Manasija (2. O carevima 2,6) Enoh (1. Mojsijeva 5,21-27) Jov (Jov 1,5) Isaija (Isaiah 8,18) Mardohej (Jestira 2,7) Loida i Evnikija (2. Tim. 1:5)

11 NEOSTVARENI CILJEVI “Uči dete prema putu kojim će ići, pa neće otstupiti od njega ni kad ostari.” (Priče 22,6) Ko će biti kriv kada dete odbaci veru i načela kojima su ga poučavali njegovi roditelji? Vrlo je lako optužiti očeve i majke da nisu dovo- ljno dobro vaspitavali svoju decu. Međutim, nji- hova deca su mogla doneti pogrešne odluke iako su njihovi roditelji za njih učinili sve ispravno. Deca imaju svoj vlastiti um i sami su pred Bogom odgovorni za svoje postupke . Biti dobar roditelj je naš izbor, a kakva će naša deca na kraju biti to je njihov izbor (Jezekilj 18,20). Kada se deca pobune, njihovi roditelji moraju ostati zajedno i uspostaviti jasne granice. Trebaju nam vatrene molitve, ljubav i strpljenje. Budite uvek blizu njih se bore protiv Boga. Imajte uvek na umu koliko ih Bog voli.

12 “Roditelji obično imaju previše poverenja u svoju decu, a to daje deci priliku da pri- krivaju svoje pogreške. Roditelji, bdijte nad svojom decom sa ljubomornom bri- gom. Savetujte ih, ukoravajte ih i pouča- vajte ih kad ustajete i kad ležete, kad odlazite i kad dolazite, stih po stih, pravilo po pravilo, ovde malo onde malo. Naučite ih poslušnosti dok su još mladi... Videla sam da roditelji uvek treba da se drže utvrđenog načela: da su složni kad se radi o odgoju njihove dece. Ako roditelji nisu složni, to predstavlja veliku smetnju za pravilan odgoj.” Elen Vajt, Iz riznice svedočanstava, sv. I, str. 31.

13 ZAKLJUČAK Podizanje dece može se smatrati ogrankom stvaranja učenika. Iako Pismo nudi pregršt smernica za roditelje (2. Kor. 12,14; Ef. 6,4; Kol. 3,21), većina porodica na koje je pažnja usmerena u Bibliji pružiće mnoštvo primera o tome šta ne činiti prilikom podizanja dece (na primer: imati miljenike, zanemarivati disciplinu, živeti bezbožnim životom). Ali ako možemo učiti iz njihovih i svojih grešaka, onda će svako dete biti zvezda na nebeskoj kruni svojih roditelja.

14 PRIMENA ? Kako mi ovo znanje o razdoblju roditeljstva može pomoći danas? Shvativši da mi Isus želi pomoći, da razmislim o glasu nebeskog Oca koji me poziva da primim pouke, Da li želim da otvorim svoje srce božanskim načelima života? Da li želim da delima svoje ljubavi pokrenem svo- je bljžnje da i oni budu nežni, zahvalni i srećni?

15 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promene treba da ostvarim u svom životu?
Koje biblijsko načelo iz ove pouke možemo da primenimo danas?

16 PLAN Kako ovu pouku o razdoblju roditeljstva možemo da koristimo iduće sedmice? ? Razgovarajte u razredu ili grupi: 1. Šta osobe opisane u datim tekstovima imaju zajedničko? Kako je Bog od- govorio na njihovo traženje? 1. Moj. 18,11; 30,1; 1. Sam.1,1-8; Luka 1,7. 2. Kakva obećanja daju sledeći tekstovi svima pa i samohranim roditeljima? Jer. 31,25; Matej 11,28; Jer. 29,11; 32,27; Priče 3,5.6; Isaija 43,1.27. 3. Šta je osnovna poruka 127 Psalma? Kakva načela iz njega treba da usvojimo za svoj način života? 4. Uporedite dva oca, Avrama i Ilija, u ovim tekstovima: 1. Moj.18,18.19 i 1. Sam. 3, Kakav je bio ishod njihovog odgajanja dece? 5. Da li tekst Priče 22,6 predstavlja garanciju, obećanje ili mogućnost? Šta je vaše mišljenje?

17 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promene treba da izvršimo u našem životu?
ODLUČITE! Starting this week,, I will depend upon Christ’s righteousness not on my own righteousness Starting this week, I will submit my plans to God daily Želim doživeti promenu ”da bu- dem novina od Njegova stvara- nja” (Jakov,1,18): NAČELO PRIMENA PROBLEM ODLUKA 1. Donoseći ispravne odluke slobodnom voljom od Boga. 2. Po Isusovom primeru uvek pozitivno utičući na druge. Želim da moja okolina, a pre svega moj dom, prepozna da sam bio sa Isusom! Da li je i iskušenje blagoslov?


Скинути ppt "RAZDOBLJA U PORODIČNOM ŽIVOTU"

Сличне презентације


Реклама од Google