Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

HRVATSKE KULTURNE ZNAMENITOSTI

Сличне презентације


Презентација на тему: "HRVATSKE KULTURNE ZNAMENITOSTI"— Транскрипт презентације:

1 HRVATSKE KULTURNE ZNAMENITOSTI
Frane Rogić

2 Crkva SV. Donata Crkva Sv. Donata (izvorno Sv. Trojstva) najvrijedniji je spomenik iz ranog srednjeg vijeka (9. stoljeće) u Hrvatskoj i simbol grada Zadra, a zbog svog oblika jedna od najznačajnijih takve vrste u Europi. Prema predaji sagradio ju je zadarski biskup sv. Donat u 9. stoljeću, a spominje je u 10. stoljeću u svom djelu "O upravljanju državom" bizantski car Konstantin Porfirogenet. Izvorno je bila posvećena Svetom Trojstvu, a imenom Sv.Donata počela se nazivati tek od 15. stoljeća.

3 Crkva Sv. Donata Zadar

4 Tvrđava Nehaj Tvrđava Nehaj, simbol grada Senja, sagrađena je godine pod nadzorom kapetana i generala hrvatske Vojne krajine Ivana Lenkovića i kapetana Herbarta VIII. Auersperga Turjaškog. Sazidana je od materijala razrušenih crkava, samostana i kuća prvotno smještenih izvan gradskih zidina. Ima kockasti oblik, a orijentirana je prema stranama svijeta. Visoka je 18, a široka 23 m. Zidovi su debeli od 2 do 3,30 m. U zidinama se nalazi oko stotinu puškarnica i jedanaest velikih topovskih otvora. 

5

6

7 S vrha tvrđave pruža se lijepi pogled na Hrvatsko primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres, Krk, na planine Gorskog kotara, te Učku i Velebit. U tvrđavi Nehaj postavljena je zbirka Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, stalne izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski i plemićki grbovi Senja .

8 Kula Lotrščak Lotrščak se isprva zvao kula od Dverca, ali od kada je u njemu smješteno zvono  »lotrijašâ« počeo se zvati Lotrščakom. Svoj današnji izgled dobila je u 19. stoljeću. Kula je visoka 19 metara, krovište pet, kupola šest, ukupno 30 metara. U Kuli je smješten Grički top, koji svakog dana pucnjem označava podne. Na vrhu se nalazi kupola s vidikovcem.

9

10 Tvrđava Trsat Prvo naselje Tarsatica, grad-utvrda nalazilo se na mjestu današnjeg Starog grada, kao važno obrambeno rimsko uporište u IV stoljeću, razorena 799. od Franaka u borbi sa Hrvatima, Naselje pod imenom Tarsatica prvi puta se spominje u Vinodolskom zakoniku 1288., kao sjedište Vinodolske župe i u posjedu krčkih knezova, kasnije Frankopana. Na mjestu bivše Tarsatice u 13. stoljeću razvio grad Reka (današnja Rijeka) sa kulama, trgovinama i ulicama, koja će od uz manje prekide do pripadati Habsburgovcima.

11

12 Crkva SV. Križa Nin Crkva sv. Križa najpoznatiji je ninski građevni spomenik, poznata je i kao "najmanja katedrala na svijetu", nalazi se pokraj župne crkve u Ninu. Sagrađena je u 9. stoljeću, a oblikom podsjeća na grčki jednokraki križ.

13


Скинути ppt "HRVATSKE KULTURNE ZNAMENITOSTI"

Сличне презентације


Реклама од Google