Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Vukovar grad heroj.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Vukovar grad heroj."— Транскрипт презентације:

1 Vukovar grad heroj

2 Grad Vukovar Vukovar je najveći hrvatski grad i riječna luka na Dunavu. Središte je Vukovarsko-srijemske županije. Grb Vukovara

3 Povijest Ovo područje bilo je naseljenjo još prije 5 000 godina.
Posebno je važna vučedolska kultura - kultura bakrenog doba. O životu starih Ilira i Kelta svjedoče mnoga arheološka nalazišta iz bakrenog te starijeg i mlađeg željeznog doba.

4 Rimljani su u osvajačkim pohodima u posljednjim desetljećima prije Krista izbili na Dunav. Izgradili su brojna utvrđenja, kao granicu (limes) prema barbarskim plemenima. Nakon propasti Rimskog Carstva, tijekom seobe naroda, na područje Vukovara dolaze Hrvati . U 11. stoljeću začeto je staro hrvatsko naselje Vukovo koje godine dobiva status slobodnog kraljevskog grada. U vrijeme velikih turskih osvajanja u 16. stoljeću Vukovar je bio pod turskom upravom 161 godinu.

5 100 godina prije U to vrijeme Vukovar je bio pod Ausrto - Ugarskom Monarhijom. Glavna ulica Dvorac Eltz

6 Schwartzova apoteka Svodovi Gimnazija

7 Stari most preko Vuke Parobrod na Dunavu Pogled sa Dunava

8 Prije Domovinskog rata
Radnički dom Svodovi

9 Hotel Dunav Most preko Vuke Vodotoranj

10 Bitka za Vukovar Osamostaljenjem Hrvatske godine došlo je do otvorene agresije Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Bitka za Vukovar započela je 25. kolovoza 1991., kada je srpska vojska, nakon topničke i zračne pripreme, krenula u opći tenkovsko-pješački napad. Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga.

11 Na položaje branitelja kao i na ostatak grada dnevno je padalo i do 8
Na položaje branitelja kao i na ostatak grada dnevno je padalo i do granata, raketa i avionskih bombi u jednom od najnemilosrdnijih bombardiranja u modernoj povijesti.

12 Opća bolnica Vukovar Na vukovarsku bolnicu dnevno je padalo do 90 granata.

13 Bolnica je do zadnjeg dana prihvaćala i liječila ranjenike.
Sve službe bolnice radile su u podrumu i atomskom skloništu.

14 Obrana Vukovara U obrani grada je sudjelovalo od do branitelja. Zapovijednik obrane bio je Mile Dedaković - Jastreb, a njegov zamjenik Branko Borković - Mladi Jastreb. Heroj obrane Vukovara na Trpinjskoj cesti je bio Blago Zadro. Mile Dedaković Blago Zadro Branko Borković

15 Najžešći pokušaj proboja u grad počeo je 14. rujna i trajao je do 20
Najžešći pokušaj proboja u grad počeo je 14. rujna i trajao je do 20. rujna. U tih sedam dana do tada najžešćih borbi u Domovinskom ratu, branitelji Vukovara uništili su oko 60 srpskih tenkova ili oklopnih transportera, a Trpinjska cesta, na kojoj se odvijala glavnina napada, prozvana je «grobljem tenkova».

16 Pad Vukovara Posljednja bitka za Vukovar započinje sredinom studenoga i završava ulaskom JNA i srpskih paravojnih snaga u središte grada 18. studenoga godine. Stanovništvo grada Vukovara otjerano je u progonstvo, a branitelji su odvedeni u srpske koncentracijske logore. Mnogi od njih su mučeni i ubijeni.

17 Ovčara Najveći organizirani i masovni zločin desio se nad 261 ranjenikom iz bolnice u Vukovaru, i braniteljima i civilima kojih je 200 identificirano iz masovne grobnice na Ovčari. Spomenik žrtvama Ovčare Spomen dom Ovčara

18 100 dana poslije Most preko Vuke Vodotoranj

19 Svodovi Radnički dom Crkva svetog Filipa i Jakova

20 Reintegracija i povratak
08. lipnja iz Zagreba prema Vukovaru, krenuo je Vlak mira, čime je službeno završen Domovinski rat. Hrvatsko Podunavlje je Erdutskim sporazumom mirno reintegrirano u Republiku Hrvatsku 15. siječnja godine.

21 Obnova Odmah po dolasku u svoje domove stanovnici Vukovara i okolnih sela pristupili su obnovi svojih razrušenih i opljačkanih domova. Istovremeno obrađuju zapuštena polja i nastoje uspostaviti što bolje životne uvijete. Država provodi obnovu sve infrastrukture, te bolnice, škola i drugih ustanova. Opća bolnica Vukovar Crkva sv. Filipa i Jakova

22 U grad dolaze brojni umjetnici, kulturni i znanstveni radnici tako da se kulturni život grada vrlo brzo i uspješno obnavlja (koncerti, izložbe, kazališne predstave, kino festivali...).

23 Obnovljena je luka te ona ponovno preuzima ulogu najznačajnije hrvatske riječne luke.

24 Danas Danas je Vukovar ponovno grad života. Njegovi su mu se stanovnici, unatoč svemu, vratili, podigli ga iz ruševina i svakim danom mu pokušavaju vratiti stari sjaj.

25 Uređeno je Memorijalno groblje za sve poginule u Vukovaru u Domovinskom ratu.
Za svaku žrtvu poginulu i pokopanu u Vukovaru postavljen je po jedan bijeli križ, ukupno ih ima 938.

26 Križ na ušću Vuke u Dunav
Vuka Dunav


Скинути ppt "Vukovar grad heroj."

Сличне презентације


Реклама од Google