Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Чешка и словачка културна баштина

Сличне презентације


Презентација на тему: "Чешка и словачка културна баштина"— Транскрипт презентације:

1 Чешка и словачка културна баштина

2 Карлов универзитет у Прагу
Карлов универзитет у Прагу је један од најстаријих европских  универзитета, најстарији у Централној Европи, и први у словенским земљама. Историјски, то је и први немачки универзитет. Универзитет је 7. априла 1348. утемељио  Карло IV, цар Светог римског царства.

3 Карлов универзитет у Прагу
По некима була папе Клемента VI од 26. јануара 1347. означава датум оснивања. У почетку, универзитет је био подељен на секције или „нације“: баварску, чешку, саксонску и пољску. Године универзитет је осудио теорију теолога Џона Виклифа. Његова доктрина је, ипак, добијала на популарности. Ректор Карловог универзитета Јан Хус превео је Виклифов „Тријалог“ на чешки. Због сукоба са Хусом, немачки професори су 1409. прешли у Лајпциг где су основали универзитет.

4 Карлов универзитет у Прагу
Године немачки језик постаје језик наставе уместо латинског. Предавања о чешком језику и књижевности су почела Универзитет је подељен на немачки и чешки универзитет Неки од знаменитих студената немачког универзитета били су: Ернст Мах, Алберт Ајнштајн и Франц Кафка, док су на чешком универзитету студирали: Карел Чапек и Едвард Бенеш. Један семестар овде је студирао Никола Тесла. Данас је Карлов универзитет водећи универзитет у Чешкој. Састоји се из 17 факултета са седиштем у Прагу, 2 са седиштем у граду Храдец Кралове и један у Плзењу.

5 Универзитет палацког

6 Универзитет палацког Настао је 22. децембра додељивањем одговарајућих права дотадашњој оломоуцкој језуитској школи. У време устанка сталежа почетком тридесетогодишњег рата универзитет је на краће време престао са радом, али опет је обновљен године год. моравски универзитет је премештен у Брно, али већ цар Јосип ΙΙ издаје декрет, којим је универзитет враћен назад у Оломоуц, али је истовремено и деградиран на ниво трогодишњег лицеа (према овом декрету, универзитети су требали да буду само они у Бечу, у Прагу и у Лавову).

7 Универзитет палацког 1827. ниво школе је поново подигнут на универзитетски и назван је 'Фрањов универзитет (чеш. "Франтишкова универзита") цар Фрањо Јосип И укинуо је универзитет својим декретом, тако да у Оломоуцу остаје само теолошки факултет. Универзитет је обновљен године, под именом Универзитет Палацког, по Франтишеку Палацком, "оцу нације", чешком научнику, историчару и политичару, вођи чешког препорода у XИX веку.

8 Словачки народни музеј
Словачки национални музеј је најважнија институција фокусирајући се на научна истраживања и културно образовање у области музеолошке делатности у Словачкој. Њени почеци су повезани са напорима за словачке нације за националну еманципацију и самоопредељењу. Седиште предузећа налази се у Братислави, међутим, Словачки национални музеј управља 18 музеја, од којих се неки налазе ван града.

9 Словачки народни музеј
Словачки национални музеј је основан Музеј је грађен археолошки, етнографски, историјски, нумизматички, историјска уметност, креативна уметност и природну научну колекцију. Словачки национални географски и историјски музеј основан је у Братиславу 1924 године од стране Словачких националних географа и друштва историјског музеја. Пољопривредни музеј, одељење Чехословачког Пољопривредног музеја у Прагу, у Братислави је основана исте године.

10 Словачки народни музеј
Словачки национални музеј је најважнија научна истраживачка и култирна установа, са највећом и најбољом збирком у музеолошкој области у Словачкој. Музеј је такође посвећен научним задацима истраживачке и издавачке делатности. Штавише, Словачки народни музеј је методолошки, стручно саветодавно, статистички, образовни и информативни центар за целу области музеологије у Словачкој.

11 Универзитет у трнави

12 Универзитет у трнави Оригинални језуитски универзитет је основан од стране архиепископа Естергома. То је био Факултет уметности, Теолошки факултет, Правни факултет (од 1667) и Медицински факултет (од 1769). То је трајало 142 година, у Трнави, када је прешао у Будиму и коначно у Пешту 1784.

13 Замак у братислави

14 Замак у братислави Један од најпознатијих објеката у граду, налази се на платоу 85 метара изнад Дунава. Камени дворац није изграђен све до 10. века, када је подручје било део Краљевине Мађарске. Замак је претворен у готски стил 1430, постао је ренесансни дворац у 1562,а обновљен је у барокном стилу. Под краљицом Маријом Терезијом, дворац је постао престижна краљевско седиште1811. Дворац је уништен у пожару и лежао је у рушевинама све до 1950, када обновљен.

15 Презентацију урадио: Лазар Крстић


Скинути ppt "Чешка и словачка културна баштина"

Сличне презентације


Реклама од Google