Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

СЛИКАРКА ЗИМА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ.

Сличне презентације


Презентација на тему: "СЛИКАРКА ЗИМА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ."— Транскрипт презентације:

1 СЛИКАРКА ЗИМА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

2 T T T T T С Л И К А Р К А З И М А T T T T T 1 2 3 T 4 6 5 7 8 9 10 11
С њ Е Ш К О С 1 Ш А Л Л 2 2 3 3 Р У К А В И Ц Е И T 4 Ј Е Л К Е К 4 6 5 С А Н К Е А 5 Г Р У Д В Е Р 6 7 К А П А К 7 П А Х У Љ Е А 8 8 9 9 Ч И З М Е З С К И Ј Е И 10 10 11 11 Џ Е М П Е Р М 12 Б У Н Д А А 12 Текст СЛИКАРКА ЗИМА се налази у Читанци на стр. 14

3 ПОДЕРАНИ СКУТОВИ БУНДЕ
АНAЛИЗА БАЈКЕ ПО ЛОГИЧКИМ ЦJЕЛИНАМА ДОЛАЗАК СЛИКАРКЕ ЗИМЕ ПОДЕРАНИ СКУТОВИ БУНДЕ СРЕБРНЕ СЛИКЕ ХЛАДНОЋА ЈЕ ЉУТА ДJЕЦА НИСУ СТИГЛА ДА ИХ СЕ ДОВОЉНО НАУЖИВАЈУ

4 Чиме ће нас сада обрадовати?
ДОЛАЗАК СЛИКАРКЕ ЗИМЕ Ура! Стигла је! Чиме ће нас сада обрадовати? Шта је сликарку Зиму подстакло да обрадује дјецу? Шта је смислила да им дарује? Која осјећања код дјеце побуђује њен долазак?

5 ПОДЕРАНИ СКУТОВИ БУНДЕ
ПОДЕРАНИ СКУТОВИ БУНДЕ * Шта су скутови зимине бунде? Које игре су децу навеле да их цијепају и прљају? Како разумијете реченицу “Чим би их деца исцијепала и испрљала истог часа су ницали други нови,као да је нека чаробница”?

6 СРЕБРНЕ СЛИКЕ Како разумијете да сликарка Зима студеном
СРЕБРНЕ СЛИКЕ Како разумијете да сликарка Зима студеном кичицом слика на прозору? * Шта је насликала? * По чему се њене слике разликују од ваших?

7 ХЛАДНОЋА ЈЕ ЉУТА... * Због чега је врт остао будан те ноћи?
* Због чега је врт остао будан те ноћи? * Шта су сликарку Зиму молили четинари? * Како им је омогућила миран сан?

8 ДЈЕЦА НИСУ СТИГЛА ДА ИХ СЕ НАУЖИВАЈУ...
* Чега се сликарка Зима бојала? * Зашто је њен страх био оправдан? * Шта ипак буди наду у њој?

9 Бајку је написала: ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ (1898-1993)
Из живота књижевнице „Једног предвечерја кроз прозор сам видела брда, дрвеће и жбуње, а на њима одсјаје сунчевих зрака. То је била лепа, необично лепа слика. И тада сам осетила како ћу се у животу бавити нечим изузетним ...“, сећала се Десанка своје прве инспирације. Своја осјећања љубави према природи исказала је у пјесмама. Учи нас да се радујемо сунцу, вјетру, киши, да посветимо своју пажњу птицама, бубицама, травама, да осетимо љепоту којом смо окружени. Своју љубав према дјеци овјековечила је у пјесмама, бајкама и причама, испуњеним њежношћу, тајанственошћу и чаролијама...

10

11 ДОЛАЗАК СЛИКАРКЕ ЗИМЕ * Шта је сликарку Зиму подстакло да обрадује дјецу? * Шта је смислила да им дарује? * Која осјећања код дјеце побуђује њен долазак? Она воли дјецу и ужива у њиховој срећи. Сликарка Зима жели да им поклони зимске слике. Дјеца се радују њеном доласку и нестрпљиво је очекују.

12 ПОДЕРАНИ СКУТОВИ БУНДЕ
* Шта су скутови зимине бунде? * Које игре су дјецу навеле да их цијепају и прљају? * Како разумијете реченицу “Чим би их дјеца исцијепала и испрљала истог часа су ницали други нови,као да је нека чаробница. Скутови њене бунде су стазе, пољане, брда покривени снијегом. Ваљањем у снијегу, грудвањем, прављењем Сњешка Бијелића дјеца цијепају скутове бунде. Ницали су нови скутови, јер је снијег без престанка падао.

13 СРЕБРНЕ СЛИКЕ * Како разумијете да сликарка Зима студеном кичицом
* Како разумијете да сликарка Зима студеном кичицом слика на прозору? * Шта је насликала? * По чему се њене слике разликују од ваших? Уз помоћ мраза сликарка Зима ствара сребрне слике. Насликала је сребрн лист папрати, слеђену ријеку, дворац сав од биљура... Ми сликамо бојама и наше слике не нестају са првим сунчаним зрацима.

14 ХЛАДНОЋА ЈЕ ЉУТА... * Због чега је врт остао будан те ноћи?
* Због чега је врт остао будан те ноћи? * Шта су сликарку Зиму молили четинари? * Како им је омогућила миран сан? Врт није могао да заспи због хладноће. Четинари су молили за топлију одјећу. Сликарка Зима је у врту поклонила снијежни покривач, а четинарима капе и рукавице.

15 ДЈЕЦА НИСУ СТИГЛА ДА ИХ СЕ НАУЖИВАЈУ...
ДЈЕЦА НИСУ СТИГЛА ДА ИХ СЕ НАУЖИВАЈУ... * Чега се сликарка Зима бојала? * Зашто је њен страх био оправдан? * Шта ипак буди наду у њој? Бојала се да ће се њене слике истопити. Сунце је огријало, ватра се распламсала, а њене су слике нестајале. Нада се да ће се са доласком хладноће поново вратити.

16 Изводи чаролију, слика без прибора
Слика цијеле ноћи Покрива вртове и дарује четинаре Дозвољава дјеци да скачу по скутовима њене бунде Цијело љето смишља како да изненади дјецу Дозвољава дјеци да скачу и прљају скутове бунде Изводи чаролију, слика без прибора Слика целе ноћи Покрива вртове и дарује четинаре Дозвољава деци да скачу по скутовима своје бунде Цело лето смишља како да изненади децу Дозвољава деци да скачу и прљају скутове бунде НЕУМОРНА ЈЕ ВОЛИ ДЈЕЦУ БРИЖНА ЈЕ И ХОЋЕ СВИМА ДА ПОМОГНЕ РАЗУМИЈЕ ДЈЕЦУ ЧАРОБНИЦА БЛАГА ЈЕ И СТРПЉИВА НЕУМОРНА ЈЕ ВОЛИ ДЈЕЦУ БРИЖНА ЈЕ И ХОЋЕ СВИМА ДА ПОМОГНЕ РАЗУМИЈЕ ДЈЕЦУ ЧАРОБНИЦА БЛАГА ЈЕ И СТРПЉИВА БАЈКОМ! СЛИКАРКА ЗИМА, ГОВОРИ, МИСЛИ, ОСЈЕЋА..... ЊОЈ СУ ДАТЕ ОСОБИНЕ ЉУДИ КОЈЕ ТЕКСТ ЧИНЕ

17 ЗИМСКЕ СЛИКЕ ЛАГАНО НЕСТАЈУ
ЗИМСКЕ РАДОСТИ СУ КРАТКОТРАЈНЕ! АЛИ... ОНА ЋЕ ПОНОВО ДОЋИ И ДОНИЈЕТИ РАДОСТ ДЈЕЦИ!!! ЉЕПОТЕ ЗИМЕ СУ ПРОЛАЗНЕ!

18 ОВАКО ЈЕ ТЕКАО РАД...

19

20 ПРИПРЕМАЛИ СМО СЦЕНУ ЗА ДРАМАТИЗАЦИЈУ БАЈКЕ

21 ГОТОВА ЈЕ СЦЕНА...

22 БАЈКА ЈЕ ПОЧЕЛА,СЛИКАРКА ЗИМА ЈЕ ДОШЛА КОД НАС

23 БАЈКА ЈЕ ТРАЈАЛА,А МИ СМО УЖИВАЛИ

24 ЗИМСКЕ СЛИКЕ ЛАГАНО НЕСТАЈУ
T T T T T ЗИМСКЕ СЛИКЕ ЛАГАНО НЕСТАЈУ ЉЕПОТЕ ЗИМЕ СУ ПРОЛАЗНЕ! АЛИ... ОНА ЋЕ ПОНОВО ДОЋИ И ДОНИЈЕТИ РАДОСТ ДЈЕЦИ!!!


Скинути ppt "СЛИКАРКА ЗИМА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ."

Сличне презентације


Реклама од Google