Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Без чега не могу жива бића- нераскидива веза живе и

Сличне презентације


Презентација на тему: "Без чега не могу жива бића- нераскидива веза живе и"— Транскрипт презентације:

1 Без чега не могу жива бића- нераскидива веза живе и
неживе природе Славица Гомилановић ОШ “Ђура Јакшић” Орешковица

2 ВЕЗА ЖИВЕ И НЕЖИВЕ ПРИРОДЕ
ИЗВОР СВЕТЛОСТИ И ТОПЛОТЕ СУНЦЕ ПРИРОДА МЕЂУСОБНО СУ ПОВЕЗАНИ ЖИВА ПРИРОДА НЕЖИВА ПРИРОДА ОНО ШТО ЈЕ СТВОРИО ЧОВЕК ВАЗДУХ ВОДА ЗЕМЉИШТЕ ЉУДИ БИЉКЕ ЖИВОТИЊЕ СТВАРАЈУ УСЛОВЕ ЗА ЖИВОТ ЖИВЕ ПРИРОДЕ РАЂАЈУ СЕ, РАСТУ И ДАЈУ ПОТОМСТВО ПОТРЕБАН ЗА ДИСАЊЕ НЕОПХОДНА ЗА ЖИВОТ ИЗВОР ХРАНЕ И СТАНИШТЕ

3 Пошто смо видели шта све спада у живу, а шта у неживу природу и уочили да су жива и нежива природа међусобно повезане, сада ћемо даље учити како нежива природа утиче на живот људи, животиња и биљака. Приликом учења бићете подељени у четири групе. Свака група ће учити један део целине, а онда ће испричати осталим групама шта је научила. Групе ћемо формирати тако што ћемо извлачити сличице. Сви ученици који извуку исту сличицу представљаће једну групу. прва група друга група трећа група четврта група

4 Реши задатке и обој поља са добијеним решењима.
4•8=__________ 6•7=__________ 9•5=__________ 8•6=__________ 3•7=__________ 5•5=__________ прва група Реши задатке и обој поља са добијеним решењима. Открићеш о чему ћемо учити на овом часу. 54 42 72 49 32 25 45 42 32 45 36 48 24 21 21 48 25 36

5 СУНЦЕ Сунце је извор светлости и топлоте. Када Сунца не би било, на Земљи би било мрачно и хладно, и организми не би могли да живе. Сунчева топлота загрева воду, ваздух, земљиште и жива бића. Следећа слика показује како сунчева топлота утиче на кружење воде у природи.

6 И животиње тешко подносе недостатак сунчеве светлости и топлоте.
Неке животиње преспавају зиму, јер је хладно, а и тешко проналазе храну. У ове животиње спада медевед. Он се током јесени добро подгоји, па испод дебелог зимског крзна добија слој сала: тако је спреман да преспава целу зиму. Жабе се, на пример, укопају у муљ, змије се сакрију под камење, а код многих инсеката једино су јаја у стању да презиме, док одрасли инсекти угину. Када дође пролеће, природа оживљава уз помоћ сунчеве светлости и топлоте и животиње се враћају свом уобичајеном начину живота. Биљкама је потребна сунчева светлост и топлота за раст, развој и стварање хране. Ако би биљка остала неколико дана без сунчеве светлости, она би увенула. Како зими нема сунчеве светлости и топлоте, биљке тада мирују, а тек када дође пролеће почињу да расту и развијају се. Птице се током јесени селе на југ,али не из задовољства, већ да би преживеле.Наиме, зими птице тешко проналазе храну и одлазе у крајеве где има довољно хране, воде, склоништа и могућности да задовоље и друге потребе.  Када дође пролеће, птице се враћају у наше крајеве.

7 СУНЦЕ И ЖИВА ПРИРОДА Да проверим шта сте научили о Сунцу и живој природи! Опиши живот биљака са и без сунчеве светлости и топлоте! Зашто сам неопходно за живот живих бића? Опиши живот птица са и без сунчеве светлости и топлоте! Опиши како сунчева светлост и топлота утичу на живот животиња! Пронађите одговоре у лекцији да бисте видели да ли сте дали тачне одговоре! Затим одговоре прочитајте осталим групама како би и оне нешто научиле о Сунцу и живој природи.

8 _ _ _ _ _ _ З '2 В А З Д У Х Реши ребус.
друга група Реши ребус. Открићеш о чему ћемо учити на овом часу. З '2 _ _ _ _ _ _ В А З Д У Х

9 ВАЗДУХ Ваздух је свуда око нас.
Он је веома значајан, јер се у њему налази кисеоник који је свим живим бићима потребан за дисање. Ваздуха има свуда, па и у земљишту. Захваљујући томе што у земљишту има много ваздуха, у њему могу да живе многе животиње. Једна од њих је кртица. Иако нам се чини да биљке не дишу, јер не видимо никакве покрете, биљке ипак дишу-и то преко листова. Ако добро вежемо кесу преко саксије с биљком и оставимо је тако неколико дана, биљка ће увенути, јер није имала довољно ваздуха.

10 У води има раствореног кисеоника, тако да и водене биљке и животиње дишу.
Животиње које живе у води имају посебне органе за дисање-шкрге. Птице користе ваздух за дисање. Осим тога, птице кроз ваздух лете. Ваздух је неопходан услов и за живот човека. Због тога морамо водити рачуна да ваздух буде чист, да га не загађујемо, да редовно проветравамо просторије у којима боравимо. Човек, такође, снагу ваздуха може да користи на разне начине. Може је користити за спуштање падобраном, за пуштање змајева, за рад ветрењача, за кретање авиона и бродова.

11 Да проверим шта сте научили о ваздуху и живој природи!
Где се налазим и због чега сам потребан живим бићима? Због чега је ваздух потребан биљкама? Опиши значај ваздуха за живот водених животиња и биљака и птица! Због чега је ваздух значајан за живот човека и како човек користи снагу ваздуха? Пронађите одговоре у лекцији да бисте видели да ли сте дали тачне одговоре! Затим одговоре прочитајте осталим групама како би и оне нешто научиле о ваздуху и живој природи.

12 У следећим реченицама подвуци субјекте.
трећа група У следећим реченицама подвуци субјекте. Почетна слова подвучених субјеката унеси у дату табелу. Открићеш о чему ћемо учити на овом часу. В Веверица сакупља лешнике. Орао живи на високим планинама. О Дабар брану. прави Д Ајкула брзо плива. А

13 ВОДА Вода непрестано кружи у природи. Има је свуда: у барама, потоцима, рекама, језерима, морима, океанима. Такође, има је и у земљишту, у биљкама, животињама, људима. Вода је свим живим бићима неопходна за живот. Биљкама је за живот потребна вода. Добијају је преко корена. Корен упија из земље воду и проводи је до стабла, а онда даље до листова. Када биљку не бисмо заливали, она би увенула. Као што је биљкама вода потребна за живот, потребна је и животињама. Неким животињама вода служи само за пиће, док неке животиње живе у води или поред ње, а неке у води проналазе храну.

14 Вода је неопходна и за живот човека
Вода је неопходна и за живот човека. Веома је важно да човек у тело уноси довољну количину воде. Због тога мора пити доста сокова, јести супу, воће и поврће, јер се вода налази у свим овим намирницама. Вода човеку служи и за многе друге потребе. Она му служи за одржавање личне хигијене, затим за прање судова, веша и сл. Снагу воде човек користи на разне начине: вода омогућава кретање чамца, рад воденице, рад великих хидроцентрала.

15 ВОДА И ЖИВА ПРИРОДА Да проверим шта сте научили о води и живој природи! Коме је вода потребна за живот и где се она све налази? Због чега је вода потребна биљкама? Због чега је вода потребна животињама? Због чега је вода значајна за живот човека и како човек користи снагу воде? Пронађите одговоре у лекцији да бисте видели да ли сте дали тачне одговоре! Затим одговоре прочитајте осталим групама како би и оне нешто научиле о води и живој природи.

16 четврта група Реши задатке и у табелу упиши слова која се налазе испод тачног решења. Открићеш о чему ћемо учити на овом часу. 77 58 44 91 56 87 93 Е Т З Ш М Е Љ И 14+ 63

17 ЗЕМЉИШТЕ Земљиште је важно за биљке зато што је извор материја од којих стварају храну. Осим тога, многа жива бића у земљишту налазе своје станиште. На плодном земљишту, где расту многе биљке, има и много животиња, зато што се оне хране биљкама. Најплоднија земља зове се хумус. Ако упоредимо следеће две слике, видећемо да на првој слице има много више биљака и животиња зато што је на тој слици плодно земљиште.

18 Земљиште омогућава биљкама да се хране и да остану у земљи услед налета ветра.
Уколико бисмо биљку ишчупали из земље, она би увенула. Као што земљиште помаже биљкама, и биљке помажу земљишту. Биљке корењем везују земљиште и на тај начин спречавају његово одношење. Земљиште помаже и животињама. Многе животиње живе под земљом, јер је ту топло и скровито. Земљиште помаже животињама да се сакрију од непријатеља. На земљишту или у њему налази се вода која је један од услова за опстанак животиња. И животиње помажу земљишту. Оне изметом ђубре земљиште. Животиње које живе под земљом копају канале и тако ситне земљу и чине је растреситом.

19 Наравно, земљиште помаже и човеку. Човек на земљишту гради своја насеља.
На земљишту човек гаји биљке и животиње за своју исхрану. У земљишту човек проналази изворе воде који су му потребни за живот. Ни човек не остаје дужан, већ и он помаже земљишту. Он обрађује земљиште, наводњава га и ђубри. Затим штити земљиште од поплава и спирања тако што га пошумљава, копа канале, гради насипе поред река и сл.

20 ЗЕМЉИШТЕ И ЖИВА ПРИРОДА
Да проверим шта сте научили о земљишту и живој природи! Због чега је земљиште важно за живот живих бића и шта садржи плодно земљиште? Како се биљке и земљиште узајамно помажу? Како земљиште помаже човеку, а како човек помаже земљишту? Како се животиње и земљиште узајамно помажу? Пронађите одговоре у лекцији да бисте видели да ли сте дали тачне одговоре! Затим одговоре прочитајте осталим групама како би и оне нешто научиле о земљишту и живој природи.

21 Укрштеница за проверу знања
1 2 л в 3 4 5 и к о р е н х у м у с с д у 6 т в а з д у х н о о ц 7 8 п л о д н о з е м љ и ш т е а е е Резултати: (1) (2) (3) (4) (5) д н м н а љ о п и 9 а ш к р г е р т 10 о б л а к е Водоравно: 3. Преко њега биљке добијају воду. 4. Назив најплодније земље. 6. Налази се свуда око нас 7. Земљиште погодно за живот биљака и животиња. 9. Посебни органи за дисање које имају животиње које живе у води. 10. Из њега вода пада у виду кише, снега или града. Усправно: 1. Дрвеће које зими остаје без лишћа. 2. Непрестано кружи у природи. 5. Извор светлости и топлоте. 6. Издиже се и ствара облаке. 8. Извор материја од којих биљке стварају храну.

22 СВЕТ ОКО НАС КРОЗ СРПСКИ ЈЕЗИК
КВИЗ СВЕТ ОКО НАС КРОЗ СРПСКИ ЈЕЗИК Најновије издање квиза! Свака група нека изабере 3 члана која ће је представљати у овом феноменалном школском квизу! 1. Којом именицом именујемо оно што је извор светлости и топлоте? 2. Који ћемо глагол употребити да кажемо шта птице раде током јесени? 3. Којом именицом именујемо животињу која се током зиме укопа у муљ? 4. Који ћемо глагол употребити да кажемо шта биљке раде преко листова? 5. Којом ћемо именицом именовати оно што се налази свуда око нас? 6. Који ћемо глагол употребити да кажемо шта птице раде кроз ваздух? 7. Којом именицом именујемо оно што непрестано кружи у природи? 8. Који ћемо глагол да употребимо да објаснимо шта се догодило са биљком коју нисмо заливали? 9. Којом именицом именујемо оно преко чега биљка упија воду из земље? 10. Који ћемо глагол да употребимо да објаснимо шта животиње које копају канале раде земљи и тако је чине растреситом? 11. Којом именицом ћемо означити оно што представља извор материја од којих биљке стварају храну? 12. Који ћемо глагол употребити да објаснимо шта човек ради на земљишту са својим насељима? Сунце селити се жаба дисати ваздух летети вода увенути корен ситнити земљиште градити

23 СВЕТ ОКО НАС КРОЗ МАТЕМАТИКУ
Реши следеће математичке задатке како би научио још нешто о живој и неживој природи. 1 задатак (2) 2 задатка (3) 3 задатка (4) 4 задатка (5) 1. Биљкама је за живот потребно земљиште. Да би се посадио фикус, потребно је 3 kg земље. Колико је земље потребно да би се посадила 8 фикуса? 3•8=24 2. Човек не би могао да живи без ваздуха. Обичан човек када рони, у просеку, под водом без ваздуха највише може да издржи 5 минута. Ако у току 10 дана човек свакога дана рони, колико је у том периоду укупно времена провео без ваздуха? 10•5=50 3. Лето је најтоплије годишње доба и тада има највише сунчеве светлости и топлоте. Колико укупно дана траје лето, ако се зна да почиње 21. јуна, а завршава 23. септембра? (30-21)+2•31+23= =94 4. Човек не би могао да живи без воде. Лекари препоручују да се дневно у организам унесе 2l течности. Ако поштујемо савет лекара, колико ћемо литара течности унети у организам за 9 дана? 2•9=18

24 ОШ “Ђура Јакшић” Орешковица e-mail: slavica.gomilanovic@gmail.com
Славица Гомилановић ОШ “Ђура Јакшић” Орешковица


Скинути ppt "Без чега не могу жива бића- нераскидива веза живе и"

Сличне презентације


Реклама од Google