Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ELEKTRIČNE POJAVE U ATMOSFERI

Сличне презентације


Презентација на тему: "ELEKTRIČNE POJAVE U ATMOSFERI"— Транскрипт презентације:

1 ELEKTRIČNE POJAVE U ATMOSFERI

2 UVOD Najčešća električna pojava u atmosferi je munja.

3 MUNJE KROZ ISTORIJU U srednjovjekovnoj Evropi zbog munja je biti zvonar u crkvi bilo izuzetno opasno. Tokom oluja s grmljavinom bio je običaj da se zvoni što jače jer se smatralo da će se time spriječiti da munje udare u vrh crkvenog tornja.

4 VRSTE MUNJA Ima nekoliko vrsta munja. To su kugličasta ili loptasta munja, crveni vilenjak, plavi mlaz i patuljci.

5 KUGLIČASTA ILI LOPTASTA MUNJA
Kugličasta ili loptasta munja, koja se još zove i lančasta, oblik je munje dugoga trajanja. Taj se atmosferski fenomen pojavljuje u obliku pokretne svetleće kugle od nekoliko desetaka centimetara u prečniku. Kuglasta munja se obično pojavljuje tokom oluja, i to blizu tla, a može biti crvena, narandžasta ili žuta.

6 CRVENI VILENJAK Crveni vilenjak vrsta je pražnjenja oblaka, koja se za razliku od običnih munja, javlja veoma visoko iznad grmljavinskih oblaka, te ima različite oblike i svetluca na noćnom nebu.

7 PLAVI MLAZ Plavi mlaz vrsta je pražnjenja oblaka, koja za razliku od crvenih vilenjaka izlazi sa vrha oblaka kumulonimbusa, za vreme grmljavinske oluje, u obliku uskog stožca. Pruža se sve do nižih jonosferskih slojeva na visini 40 do 50 km iznad zemlje.

8 PATULJCI Patuljak je vrsta pražnjenja oblaka, koja izgleda kao bledi, spljošten sjaj, oko 400 km u prečniku i traje oko jednu milisekundu. Javlja se u jonosferi iznad grmljavinskih oblaka, oko 100 km iznad tla.

9 Radio: Filip Sajdl VIII-2
KRAJ


Скинути ppt "ELEKTRIČNE POJAVE U ATMOSFERI"

Сличне презентације


Реклама од Google