Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Управљање помоћу рачунара

Сличне презентације


Презентација на тему: "Управљање помоћу рачунара"— Транскрипт презентације:

1 Управљање помоћу рачунара
Биљана Блажин

2 Рачунари се масовно користе у кући, школи, радним организацијама и ‚ институцијама. Управљање помоћу рачунара се све више користи у коонтроли и управљању саобраћајем, модерним медицинским уредјајима као и у процесу производње.

3 Сви бројни подаци, слова, слике и звучни сигнали се могу претставити у бинарној форми, односно у облику нула и јединица. Нула или јединица претставља један бит а комбинација од осам битова претставља један бајт.

4 Рачунар оперише искључиво са логичким нулама и јединицама, које претстављају електричне импулсе. Ово може да се упореди са сијалицом код које би стање када је угашена било означено са ,,О” а стање када је упаљена са ,,1”.

5 Комуникација са спољним светом
Помоћу рачунара се може управљати звучним, светлосним, механичким и другим појавама. Поставља се питање како рачунар може разумети оне сигнале и информације из спољашњег света који нису у облику логичких нула и јединица. Претварање звучних, светлосних и других (аналогних) импулса у комбинацију нула и јединица врши се аналогно-дигиталним претварачем (A/D)

6 Када рачунар прихвати податке у бинарној форми, све операције се врше само са бинарним бројевима. Резултати ових операција су такође комбинација јединица и нула. Сада је потребно преко дигитално-аналогних претварача(Д/А) ове бројеве претворити у бројеве разумљиве човеку.

7 ДИГИТАЛНА ТЕЛЕКОМАНДА
Теледириговање је даљинско управљање. Да би рачунар могао да управља уређајем или читавим процесом, потребно му је пружити 2 врсте информација: о улазним сигналима и стању система, као и о жељеном понашању система којим се управља. На основу њих одређују се управљачке акције рачунара.

8 МИКРОКОНТРОЛЕРИ – електронски уређаји који омогућавају дигитално управљање ( у себисадрже микропроцесор, меморију, бројаче, дигитални и аналогни портови,…)

9 ПРИМЕРИ РАЧУНАРСКОГ УПРАВЉАЊА:
На железници; Дигиталним медицинским апаратима; Сателитима; Роботима; У аутомобилима, кућним апаратима, мобилним телефонима,…


Скинути ppt "Управљање помоћу рачунара"

Сличне презентације


Реклама од Google