Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Postavljanje protuvirusne zaštite

Сличне презентације


Презентација на тему: "Postavljanje protuvirusne zaštite"— Транскрипт презентације:

1 Postavljanje protuvirusne zaštite
8. Internet Postavljanje protuvirusne zaštite

2 Stanje protuvirusne zaštite
Na računalu biste morali imati instaliran neki od protuvirusnih programa. Neki su besplatni, npr. Avast, AVG, Avira itd. Ako nemate instaliran protuvirusni program, operacijski sustav će vas upozorit na to.

3 Stanje protuvirusne zaštite
Otvorite Akcijski centar. U njemu su prikazane detaljne informacije i upozorenja o stanju zaštite i sigurnosti vašeg sustava te o postavkama za njegovo održavanje. Ako nemate protuvirusni program, kliknite na Pronađi program na internetu i instalirajte neki od ponuđenih. Postoje razlike u njihovoj kvaliteti, ali sve je bolje nego ne imati nikakvu protuvirusnu zaštitu!

4 Vrste protuvirusne zaštite
Zaštita u stvarnom vremenu (Real-time protection): AV program stalno je aktivan i nadgleda programe i procese koji se odvijaju u sustavu. Ako procijeni da je neki proces sumnjiv i potencijalno opasan, odmah reagira – upozorava korisnika ako se sumnjivi program pokuša aktivirati ili na neki drugi, nedozvoljen način pokuša utjecati na rad sustava. Pregledavanje računala (Scan): ručno ili automatsko pokretanje AV programa u svrhu detaljne provjere ispravnosti programa i datoteka na računalu. Nedostatak ove zaštite je što nije preventivna – pronalazi viruse i štetne programe koji su se već naselili u računalo.

5 Česta pogreška Većina korisnika vjeruje da je dovoljna zaštita u stvarnom vremenu. To nije točno! Morate koristiti obje vrste zaštite. Pregledavajte računalo, bilo ručno bilo automatski, barem jednom tjedno. Pozor: virusi nisu jedina napast koja može napasti računalo. Postoji cijeli niz štetnog i zlonamjernog softvera pod zajednički nazivom malware – od virusa, crva, trojanskih konja, rootkita do hoaxa i phishinga, odnosno internetskih prevara i podvala raznih vrsta.

6 Od virusa do protuvirusa 1
1. Zločesti netko osmisli i napiše novi virus te njime zarazi barem jedno računalo u mreži (internet). Budući da se virus može sam razmnožavati, napada sve veći broj računala i munjevito se širi mrežom. 2. Kada se uoči šteta (npr. nestanak datoteka, rušenje operacijskog sustava i slično), posljedice se prijave nekom od proizvođača protuvirusne zaštite. Često te tvrtke i same otkrivaju napade novih virusa. Pozor: između točke 1. i točke 2. mogu proteći dani pa i tjedni. Za to vrijeme virus nesmetano hara mrežom!

7 Od virusa do protuvirusa 2
3. Kada protuvirusne tvrtke pronađu način kako programski opisati novi virus. kažemo da su "definirale virus". Pomoću ove definicije protuvirusnuiće program moći prepoznati novi virus i poduzeti zaštitne mjere protiv njega. 4. Nova definicija dodaje se bazi podataka svih dosad otkrivenih virusa. Obnovljena baza stavlja se na raspolaganje korisnicima protuvirusnog programa. Pozor: tvrtke distribuiraju datoteku s definicijama virusa samo za svoj program. To znači, ako imate protuvirusni program od proizvođača X, morate preuzeti datoteku definicija virusa baš tog proizvođača.

8 Od virusa do protuvirusa 3
5. Korisnici računala trebaju preuzeti, tj. učitati u svoje računalo novu, obnovljenu datoteku definicija virusa. Postupak se naziva ažuriranje definicija virusa (Update virus definition). Protuvirusni program na računalu korisnika svako toliko provjerava je li na internetu dostupna nova datoteka s definicijama virusa. Ako je pronađe, automatski je preuzme i instalira na računalo korisnika. Pozor: Jedni protuvirusni programi ove aktivnosti izvode automatski, a drugi ne. Neki to rade češće (više puta dnevno), a neki tek nekoliko puta tjedno.

9 Odabir protuvirusnog programa
Koliko učinkovito pronalazi viruse? Koliko ima lažnih dojava (false alarm), tj. koliko često uredne programe i datoteke proglasi sumnjivima? Koje tehnike koristi za otkrivanje virusa, posebice kad su u pitanju novi virusi? Koje segmente rada računala stalno prati i nadgleda (tzv. rezidentna zaštita)? Na koji način barata s otkrivenim virusima? Koliko duboko se infiltrira u sustav? Koliko opterećuje sustav i usporava rad računala? Koliko često se obnavljaju (ažuriraju) definicije virusa? Do koje mjere je ažuriranje definicija automatizirano?

10 Pravila održavanja 1. Ne zavaravajte se da se vama neće dogoditi napad virusa. Nije pitanje da li će se dogoditi, već kada će se dogoditi! 2. Najbolja zaštita od virusa je – preventiva! Zatim slijede oprez i zdrav razum. 3. Protuvirusne programe potrebno je redovito ažurirati, nadograđivati (update) novim definicijama virusa. Bez redovitog ažuriranja i najbolji antivirusni program postaje neučinkovit i – neupotrebljiv!


Скинути ppt "Postavljanje protuvirusne zaštite"

Сличне презентације


Реклама од Google