Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

NOVI SAD.

Сличне презентације


Презентација на тему: "NOVI SAD."— Транскрипт презентације:

1 NOVI SAD

2 Novi Sad je najveći grad Autonomne Pokrajine Vojvodine , posle Beograda drugi grad u Srbiji po broju stanovnika i površini. O GRADU NOVI SAD U neposrednoj blizini ovog lepog grada nalazi se i “srpska Sveta Gora”- planina Fruška Gora  sa 17 pravoslavnih manastira od kojih najstariji potiču iz XV veka. Osim u obilasku, ovde možete uživati i u divnoj prirodi jer je planina ujedno i nacionalni park. Grad leži na obalama reke Dunav. Na levoj obali Dunava se nalazi ravničarski deo grada (Bačka), dok je na desnoj obali,smešten brdoviti deo grada (Srem). Nadmorska visina sa bačke strane je od 72 do 80 m, dok se sa sremske strane kreće između 250 i 350 m. Kod Novog Sada se u Dunav (sa leve strane reke) uliva Mali bački kanal, koji je deo sistema kanala Dunav-Tisa-Dunav. 

3 ISTORIJA U prvoj polovini 19. veka, Novi Sad je bio najveći srpski grad.(Oko godine grad je imao oko stanovnika, od kojih su oko dve trećine bili Srbi,a današnji najveći srpski grad, Beograd, nije dostigao približan broj stanovnika pre godine.) U Novom Sadu su u to vreme stalno boravili ili su se duže zadržavali književnici Jovan Jovanović Zmaj,Laza Kostić,Kosta Trifković...

4 OSNIVANJE GRADA O osnivanju ovog grada postoje mnoge legende. Na ovom području od praistorije su živeli razni narodi. Petrovaradinska tvrđava koja je simbol grada, postoji od srednjeg veka, ali su je u obliku koji danas postoji sagradili Austrougari koji su dugo vladali ovim prostorima. Jedna od legendi kaže da su upravo zanatlije i trgovci koji su služili u tvrđavi, a kojima je bilo zabranjeno da u njoj žive, podigli naselje koje će u vekovima koji slede postati jedan od najlepših gradova u ovom delu Evrope – Novi Sad ili “srpska Atina” kako ga zbog njegove izuzetne kulture i istorije još zovu. Po ovoj priči, grad je osnovalo tačno dvanaest vojnika, dvadeset pekara, mesara i drugih zanatlija.

5 Najpoznatija građevina u Novom Sadu je Petrovaradinska tvrđava, koja dominira nad gradom i pruža odličan pogled na gradsko jezgro. Nacionalni park Fruška gora je udaljen približno 20 km od centra grada. TURIZAM Broj turista je počeo da se povećava od 2000.Početkom jula svake godine održava se muzički festival Egzit,koji godišnje posećuje oko posetilaca. Pored ovog festivala, Novosadski sajam privlači mnoge poslovne ljude. U maju se u gradu održava najveći poljoprivredni sajam u regionu,a broj posetilaca sajma je dostigao U gradu postoji turistička luka kod Varadinskog mosta na koju mogu pristati brodovi koji krstare Dunavom.

6 Novi Sad je drugi po značaju kulturni centar Srbije (posle Beograda)
Novi Sad je drugi po značaju kulturni centar Srbije (posle Beograda). Od godine se u gradu održava muzički festival Egzit (EXIT),najveći letnji muzički festival u Srbiji i regionu.U Novom Sadu se održavaju Zmajeve dečje igre - najpoznatiji festival dečje književnosti, Sterijino pozorje, Novosadski džez festival, Dani Brazila, Međunarodni novosadski književni festival i mnogi drugi. KULTURA Novi Sad je kulturni centar Vojvodine i jedan od najznačajnijih kulturnih centara Republike Srbije. Još u vreme osmanske uprave Balkanom i Panonskom nizijom , okolina Novog Sada je predstavljala značajno kulturno središte srpskog naroda. Tu se na bačkoj strani Dunava nalazio manastir Kovilj, dok su se na sremskoj strani nalazili fruškogorski manastiri i grad Sremski Karlovci.

7 POZORIŠTA I ISTORIJSKI ARHIVI
Pored Srpskog narodnog pozorišta, druga poznatija pozorišta u gradu su Pozorište mladih i Novosadsko pozorište. U Novosadskoj sinagogi se takođe održavaju brojni kulturni događaji. Druge značajne kulturne ustanove u gradu su deo Srpske akademije nauka i umetnosti, Vojvođanska akademija nauka i umetnosti, Biblioteka Matice srpske (sa oko publikacija), Gradska biblioteka u Novom Sadu, Istorijski arhiv u Novom Sadu, Arhiv Vojvodine (koji čuva mnoge istorijske dokumente), Kulturni centar Novog Sada (koji organizuje značajne manifestacije) Azbukum(centar za srpski jezik i kulturu)...U Novom Sadu se nalaze i najznačajnija umetnička udruženja Vojvodine: Društvo književnika Vojvodine, Udruženje likovnih umetnika Vojvodine...

8 GALERIJE I MUZEJI U gradu se nalazi nekoliko muzeja i brojne privatne ili javne galerije. Najpoznatiji muzej je Muzej Vojvodine u kojem se nalazi trajna kolekcija koja predstavlja srpsku kulturu i život u Vojvodini tokom istorije. Muzej Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi ima stalnu kolekciju vezanu za istoriju tvrđave. Galerija Matice srpske je najveća i najcenjenija galerija u Novom Sadu, a podeljena je na dve zasebne galerije koje se nalaze u centru grada. Tu su još i Galerija likovne umetnosti, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, svojim izložbama prati savremene tokove u umetnosti.U Novom Sadu je godine otvoren Dino-park (sa 24 replike dinosaurusa).

9 NE PROPUSTITE Ako se nađete ovde, ne propustite da prošetate starim centrom grada. Nezaobilazni su na ovom putu Trg slobode iz 18 veka, katolička crkva Ime Marijino, dok će vas Zmaj Jovina ulica odvesti do Vladičanskog dvora. Ne propustite šetnju verovatno najstarijom ulicom u Novom Sadu - Dunavskom, kao ni odmaranje u Dunavskom parku, najlepšem novosadskom parku. Ako se nađete u Novom Sadu u letnjem periodu, osvežite se na Štrandu - jednoj od najlepših plaža na Dunavu.Posetite Petrovaradinsku tvrđavu na desnoj obali Dunava.Ako se nađete krajem septembra u ovom delu zemlje, krenite u centar Vinskog puta Fruške Gore - Sremske Karlovace na tradicionale “Dane berbe grođa”.

10 HVALA NA PAŽNJI! MAJA OSTOJIĆ IV 4


Скинути ppt "NOVI SAD."

Сличне презентације


Реклама од Google