Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

PLAČ PROROKA Pouka 5 za 03. kolovoz 2019..

Сличне презентације


Презентација на тему: "PLAČ PROROKA Pouka 5 za 03. kolovoz 2019.."— Транскрипт презентације:

1 PLAČ PROROKA Pouka 5 za 03. kolovoz 2019.

2 Božja patnja radi nepravednosti Bog poziva na pokajanje
Starozavjetni proroci bili su Božji glasnici koji su osuđivali otužno stanje u Izraelu. Izraelci su tlačili siromašne umjesto da vrše pravdu. Umjesto mira, vladalo je nasilje. Ponosili su se svojim bezakonjem umjesto da progutaju ponos i traže oproštenje. Proroci su također ukazivali na Božju bol radi njihove nepravde. Objavljivali su Božje planove kako bi se obnovila pravednost. Božja patnja radi nepravednosti Bog poziva na pokajanje Bog zahtijeva pravednost i oprašta grijehe Bog pruža drugu priliku Bog obnavlja pravednost

3 BOŽJA PATNJA RADI NEPRAVEDNOSTI
“Sada dakle poslušaj njihov zahtjev, ali ih svečano opomeni i pouči o pravima kralja koji će vladati nad njima.” (1.Samuelova 8,9) Izraelci su odlučili zamijeniti teokraciju monarhijom kako bi bili poput ostalih naroda. Bog je poslao proroka da ih upozori na posljedice njihove odluke. Ukoliko su htjeli biti poput ostalih naroda, ubrzo bi se i ponašali poput njih. To jest, postali bi nepravedni, iskorištavali bi siromašne i ušutkali bi svoju savjest. Bog je bio tužan radi posljedica koje su Izraelci morali snositi nakon što su Ga napustili. I sama poruka proroka izražava tu tugu. Njihova poruka također govori o Božjem pozivu za obnavljanje pravednosti, prestanku ugnjetavanja i ublažavanju patnji ljudi koji nas okružuju.

4 BOG POZIVA NA POKAJANJE
“Ovako govori Jahve: Za tri zločina Izraela, za četiri zločina, odluka je neopoziva: jer prodavahu pravednika za srebro i nevoljnika za sandale.” (Amos 2,6) Amosova poruka započinje objavljivanjem Božje kazne nad okolnim narodima radi njihove nepravednosti i okrutnosti (1,3-2,3). Izraelci su prihvatili ovu poruku čak i kada je osuđivala Judu radi odbacivanja Boga i nepoštivanja Njegovog Zakona (2,4.5). Međutim, Izraelci su ti koji su bili prozvani najdužom listom grijeha i najozbiljnijim osudama: sebičnost, pohlepa, iskorištavanje bespomoćnih, nemoral, nepravda … (2,6-16). Bog poziva svoj narod na pokajanje i na potpunu promjenu njihovog ponašanja: “Mrzite zlo, ljubite dobro, držite pravicu na gradskim vratima.” (Amos 5,15)

5 BOG ZAHTIJEVA PRAVEDNOST I OPRAŠTA GRIJEHE
“Još jednom, imaj milosti za nas! Satri naše opačine, baci na dno mora sve grijehe naše!” (Mihej 7,19) Ometanje pravde, nasilje, mito, tjeranje udovica, zlostavljanje djece. Knezovi koji izrabljuju ljude. Pohlepni svećenici. Proroci koji prorokuju za novac. U takvom su se stanju nalazili Judejci za vrijeme Ahazovog kraljevanja. Međutim, Bog nije napustio svoj narod unatoč njihovim grijesima. Kao što nije ni nas napustio. Spreman nam je oprostiti grijehe ukoliko se iskreno pokajemo. Također naglašava promjenu u našem ponašanju: ”Samo činiti pravicu, milosrđe ljubiti i smjerno sa svojim Bogom hoditi.” (Mihej 6,8)

6 BOG PRUŽA DRUGU PRILIKU
“Nemoćnih ne krijepite, bolesnih ne liječite, ranjenih ne povijate, zalutalih natrag ne dovodite, izgubljenih ne tražite, nego nasilno i okrutno njima gospodarite.” (Ezekiel 34,4) Ezekiel razotkriva korijen Sodomina grijeha: ponos, ekonomska udobnost (neumjereno uživanje u dobrima) i lijenost (život u dokolici). To je dovelo do zanemarivanja potlačenih i potrebitih (Ezekiel 16,49). Juda je krenula Sodominim koracima. Nepravda se širila zemljom jer je svatko bio usmjeren na sebe (Ezekiel 34,2-21). Bog je obećao da će kazniti takvo ponašanje. Ostavio je primjer kako bi se trebao ponašati pravi pastir (Ezekiel 34,22- 31; Ivan 10,1-16). Ali ipak, Bog uvijek pruža drugu priliku (Ezekiel 16,55).

7 BOG OBNAVLJA PRAVEDNOST
“Učite se dobrim djelima: pravdi težite, ugnjetenom pritecite u pomoć, siroti pomozite do pravde, za udovu se zauzmite.” (Izaija 1,17) Tokom prvih godina svoje službe Izaija se suočio s velikim problemima u svom okruženju: nasilje, izopačenost, mito, nepravednost prema siročadi i udovicama, nagomilavanje bogatstva… Bog je spreman oprostiti grijehe i očekuje promjenu u ponašanju (1,6-8). Ipak, Božja obnova pravednosti će doći Božjom izravnom intervencijom kroz rad Mesije, Isusa Nazarećanina (42,1-7; 53,4-6). On će u konačnici obnoviti Božje kraljevstvo na Zemlji. Donijet će pravdu, milost, iscjeljenje i obnovljenje.

8 Ellen G. Whie: Propovjednici Radosne vijesti, poglavlje 11, str
Ellen G. Whie: Propovjednici Radosne vijesti, poglavlje 11, str. izvornika 500 “Kad se ovako ujedinjeni u kršćanskoj zajednici obrate Bogu u molitvi i obvežu da će postupati pravedno, ljubiti milosrđe i hoditi ponizno pred Bogom, onda se na njih izlijevaju obilni blagoslovi. Ako su drugima učinili nepravdu, oni nastavljaju s pokajanjem, priznanjem i ispravljanjem nepravde, jer su odlučili činiti dobro jedan drugome. To je ispunjenje Kristova zakona.”


Скинути ppt "PLAČ PROROKA Pouka 5 za 03. kolovoz 2019.."

Сличне презентације


Реклама од Google