Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Босна и Херцеговина.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Босна и Херцеговина."— Транскрипт презентације:

1 Босна и Херцеговина

2 Назив државе Наша држава зове се Босна и Херцеговина.
Назив Босна настао је по називу истоимене ријеке Босне. Назив Херцеговина настао је по Стјепану Вукчићу, који је послије војничких побједа добио титулу Херцег- “ херцег од Cветога Саве”.

3 Положај БиХ на географској карти
Велике површине Земље називамо континентима. Има их седам: Европа, Азија, Африка, Сјеверна Америка, Јужна Америка, Аустралија и Антарктик.

4 Босна и Херцеговина је држава у југоисточној Европи, на Балканском полуострву. Заузима површину од ,2 km².

5 На сјеверу, западу и југу се граничи са Хрватском, на југоистоку са Црном Гором, и Србијом на истоку, док код Неума с дужином обале од 21,2 km излази на Јадранско море.

6 Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. Дистрикт Брчко има посебан статус.

7 СР Босна и Херцеговина је била једна од 6 република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. По распаду Југославије у њој је вођен рат између три конститутивна народа. Рат је завршен 14. децембра 1995.

8 Питања: Како се зове наша држава? Шта су континенти?
На ком континенту се налази БиХ? С ким граничи БиХ на сјеверу, западу и југозападу? У ком дијелу и колико БиХ има излаз на море? Како се зову ентитети у БиХ? Како је БиХ добила своје име? Наброј континенте! У ком дијелу Европе налази се БиХ? С ким граничи БиХ на истоку и југоистоку? Зашто кажемо да је БиХ приморска земља? Шта је то Република Српска, а шта је Федерација БиХ?


Скинути ppt "Босна и Херцеговина."

Сличне презентације


Реклама од Google