Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Osmansko carstvo : Osmanska osvajanje balkanskih zemalja

Сличне презентације


Презентација на тему: "Osmansko carstvo : Osmanska osvajanje balkanskih zemalja"— Транскрипт презентације:

1 Osmansko carstvo : Osmanska osvajanje balkanskih zemalja

2 Prvi pohodi Osmanlija na Balkan
Česti ratovi, unutrašnje neprilike i feudalna anarhija balkanskih država su bile magnet za Osmanlije koje su dolazile mačem i silom. Prva zemlja koja je bila osvojena je Makedonija. U septembru na rijeci Marici su braća Mrnjavčevići pokušali da se suprostave Osmanlijama ali su poraženi. Poslije Makedonije Osmanlije osvajaju Srbiju. Velikom pobjedom Osmanlije god na Kosovu polju uspostavljaju vazalni odnos Srbije prema sultanu.

3 Zastoj osmanskih osvajanja
1395. u bici na Rovinama, Ivan Mirča je pobijedio Osmanlije. 1396. Kod Nikopolja Osmanlije su uzvratile udarac udruženoj krstaškoj vojsci. 1402. Mongoli napadaju Osmanlije i prodiru duboko u Osmansku državu te se odlučujuća bitka vodi kod Angore ( Ankare ). U ovoj bici je Timurlenk porazio Osmanlije i zarobio sultana Bajazita I. Poslije ovog poraza nastavljaju se unutrašnji sukobi oko vlasti. Sve navedeno je usporilo Osmanska osvajanja na Balkanu.

4 Ponovna stabilizacija države
Dolaskom na vlast sultana Murata II ( ) stanje u O/C se ponovo stabiliziralo i Murat predvodi O/C u nove pobjede. ( osvaja Solun i 1444.god kod Varne je pobijedio poljsku vojsku, osvojio Peloponez..) Sultan Mehmed II Fatih je sultan pod čijom upravom je O/C bilo najjače i ostvarilo velike uspjehe. Ovaj sultan će osvojiti Carigrad 1453, Srbiju 1459, Bosnu 1463, Hercegovinu 1482, 1499 Crnu Goru. Uništena većina hrvatske velikaške zajednice U ljeto Jakub-paša sa 8000 akindžija ( konjanika ) kreće na pohod prema sjeverozapadu u jedan pljačkaški pohod. U ovoj bitci je smrtno stradalo preko 9000 i zarobljeno hrvata, među kojima je bio i sam ban Derenčin. Ovom pobjedom osmanska vojska je otvorila »lijevo krilo velikih vrata Evrope«

5

6


Скинути ppt "Osmansko carstvo : Osmanska osvajanje balkanskih zemalja"

Сличне презентације


Реклама од Google