Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA

Сличне презентације


Презентација на тему: "OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA"— Транскрипт презентације:

1 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Rafo Jozić, Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu, sigurnost radne i životne sredine – Atex, Tuzla, BiH OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA (na primjerima bosanskohercegovačkog rudarstva, pravilnika za električne instalacije podzemnih rudnika bivše SFRJ i standarda pex-zaštite EN , EN i EN 50303) 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

2 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Nekad (do 1990): Pravilnici o tehničkim normativima (PTN) su u SFRJ regulirali djelatnosti iz nadležnosti države (uklj. i rudarstvo). U Zavodu za standardizaciju (SZS) su stručne grupe radile na tehničkim propisima, a tako su donošeni i državni standardi (JUS). Ti propisi su bili cjeloviti i dobri, pa se mnogi i danas koriste u državama nastalim iz SFRJ, a u BiH najviše. (U BiH su naslijeđeni i brojni JUS standardi, jer ih propisi navode kao obavezne). Protiveksplozivna (pex) zaštita ni u SFRJ nije bila sveobuhvatno regulisana. Postojali su (samo) konstrukcioni standardi (za ex-opremu) i Naredba o obaveznom atestiranju, a PTN za el.instalacije jama je bio detaljan, baziran na EU propisima. (korišteni su pojmovi: konstrukcioni standardi i instalacioni propisi) EN-standardi za pex-zaštitu u rudnicima nisu postojali, a posebno ne za neelektrične uređaje, ugljenu prašinu, zaštitne sisteme, popravak, održavanje… 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

3 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Danas (naročito u BiH i FBiH): SZS nadomješten (u dijelu za PTN i pex-standarde) sa novih tijela, koja se ne mogu uskladiti (u BiH i ne žele; postoje 3 regulatorna tijela za energiju nenadležna za tehničke propise, 14 zakonodavaca, koji su nadležni, ali nisu osposobljeni i preko 30 ministarstava…) Tzv. tehnički propisi EU preuzeti u zemljama regije oslanjaju se na EU-direktive i brojne EN standarde, donesene u zadnjih 20 godina (koji su harmonizirani sa IEC i ISO). U BiH proces blokiran i stoji 7-8 god, pa FBiH još nema propise po Atex-direktivama, a RS i DB ih ne koriste… U FBiH je na snazi stari, predratni Zakon o zaštiti na radu, pa nije moguće preuzimati direktive ZnR EU (okvirnu+kćerke, uklj. Atex-137…) Nisu formirana i/ili akreditirana tijela za ispitivanje i ocjenu usklađenosti, postojeće inspekcije su podijeljene, nema certifikacije firmi i osoblja, edukacija površna i neujednačena, bez programa i treninga… 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

4 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Ubuduće : Nužno: donošenje novih tehničkih propisa, posebno za cjeloviti obuhvat i sve aspekte pex-zaštite, za koju postoje (preuzeti su i mogu se koristiti) novi evropski i međunarodni standardi. Većina njih, bez obzira na preuzimanje u BiH, nije obavezna, niti dostupna za masovnu primjenu. Slabost i sporost novih državnih sistema i veliki obim propisa i standarda, koje treba donijeti / preuzeti / inovirati / prevesti, proizvode dugo čekanje, kolizije i pravni vakum Neophodan kontinuiran rad, donošenje , stalno usklađivanje i ažuriranje propisa !!! Rangirati pojedine (ne)donesene pravilnike (s pripadajućim standardima) i imati u vidu 3 nova i važna BAS standarda, na čijim se primjerima vide očigledni argumenti i bitni elementi za urgentan, novi i sistematičan pristup izradi tehničkih propisa. Dilema: propisi za el. instalacije ili propisi pex-zaštite ?! 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

5 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
U većini privrednih sektora BiH regulativa je neuskladjena i konfuzna. Svi bitni aspekti - pravni, ekonomski, sigurnosni i tehnički - zahtijevaju analizu, a ovaj članak prvenstveno ukazuje na (tehničko-sigurnosni) aspekt rudarske regulative, koja tretira ex-zaštitu, i na potrebu intenziviranja regulatornih aktivnosti u svim nadležnim tijelima, šireg uključivanja i usaglašavanja stručnjaka, kao i edukacije po ovim pitanjima. Pošto nema aktivnosti ministarstava (po vertikali i horizontali) na usvajanju/izmjeni propisa (ili su procesi zaustavljeni), niti (uspješnih) pokušaja objedinjenog, koordiniranog donošenja podzakonskih akata i tehničkih propisa (uz oslonac na nove zakone BiH i entiteta i na EU-direktive i nove standarde), RUDARSTVO MORA IMATI PRIORITET kod svih, Postoje pozitivni primjeri (nedovoljni, povremeni, uz velik broj negativnih) - pojedinci u ministarstvima nadležnim za rudarstvo - članovi tijela za standardizaciju (npr. BAS/TC-6/WG-1) - pojedini inspektori u upravama za inspekcijske poslove... ALI NEMA AKTIVNOSTI I PODRŠKE KLJUČNIH SUBJEKATA ! 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

6 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Proces aktuelne deregulacije energetskog sektora u BiH ne prati odgovarajuća izmjena tehničke regulative (naročito u FBiH). Od 3 tzv. regulatorna energetska tijela u BiH (DERK, FERK i RERS), nijedno se ne bavi tehničkom i sigurnosnom regulativom. Istovremeno, postoji 14 ministarstava nadležnih za energetiku, industriju i rudarstvo, koja, očigledno, nemaju (niti mogu imati) resurse da donose tehničke propise (kao ni ministarstva nadležna za sigurnost i zaštitu radu). Praksa donošenja tehničkih propisa u bivšem Saveznom zavodu za standardizaciju (...mjeriteljstvo, patente i dragocjene metale) je nekritički napuštena, tako da se djelatnost i nadležnost tog zavoda podijelila na cca nasljednika u novostvorenim državama. Slično je stanje i sa inspekcijama, koje su, posebno u BiH, podijeljene i neefikasne (a inspekcijskih tijela i drugih institucija po modelu EU još nema u ovoj oblasti). 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

7 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Na snazi je većina tehničkih propisa iz bivše SFRJ (procjena autora: preko 2/3) , a prema tim propisima se još uvijek koristi veliki broj JUS standarda sa obaveznom primjenom. Neki od propisa su trebali biti zamijenjeni implementacijom Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti (Sl.list BiH 45/2004) i preuzimanjem direktiva „Novog pristupa“ EU, prema Programu preuzimanja tehničkih propisa (Sl.list BiH 35/2006). Taj proces je stao na početku, a nije ni pokrivao sve aspekte sigurnosti, posebno u pogledu ujednačavanja regulative za oblasti, koje nisu obuhvaćene „Novim pristupom“. Industrijski proizvodi, koje tretira Novi pristup EU, ne mogu biti sigurni za građane, ako se u državi, istovremeno, ne reguliraju i drugi važni aspekti (ugradnja, korištenje, servis, održavanje, nadzor, obuka), za koje je neophodno preuzeti i korisničke direktive (iz nadležnosti entiteta i distrikta) i harmonizirati ostale propise (vidjeti sl.1) Iz zastarjelih, neusklađenih i formalističkih propisa slijede brojne opasnosti, pa i nesreće ! 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

8 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Dovoljno je nabrojati i analizirati neke velike nesreće! Za razliku od većine zemalja, u BiH se o njima ne vode evidencije, ne koriste se kao primjeri na kojim se uči, a nekad se i prikrivaju, da bi se izbjegla odgovornost organa i pojedinaca. I u bivšoj SFRJ su postojale poteškoće s prilagođavanjem regulative naraslim potrebama i rizicima u pojedinim industrijskim sektorima i u rudarstvu. Drastični su slučajevi katastrofalnih nesreća – one su se događale svakih 5-10 godina, uglavnom u BiH i Srbiji, (i) zbog slabih propisa i nedovoljnog nadzora, i u njima je ginulo prosječno po rudara. Prije tih nesreća je bilo dovoljno upozorenja, od samih rudara, od nadležnih inspektora, kroz nesreće manjeg obima. Npr, na godinu dana prije najveće nesreće u bivšoj Jugoslaviji ( ), kad je u rudniku Dobrnja-Jug poginulo 180 rudara, u sličnoj nesreći u jami Mramor, dva kilometra dalje, povrijeđeno je tridesetak radnika. Nisu se analizirale nesreće u svjetskom rudarstvu – poznato je da se u rudniku Stolzenbach 2 godine ranije ( ) također dogodila slična katastrofalna eksplozija ugljene prašine sa 51 smrtno stradalim. Treba pomenuti i nesreću (zbog eksplozije ugljene prašine) koja se dogodila u rudniku Raša, također neposredno prije (2.svjetskog rata) rata, kad je tim područjem upravljala Italija (U knjizi Istarski ugljenokopi: četiri stoljeća rudarenja u Istri doslovno stoji: “Smrtno je stradao od direktnog udara ili od gušenja plinom veliki broj rudara. Čini se da je najbliža istini brojka od 186 trenutno poginulih rudara, te isto toliko umrlih od posljedica eksplozije…) 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

9 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Prilog 2: Standardi za pex-zaštitu u rudarstvu OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA Većina manjkavosti bi se, brže ili sporije, mogla prevazići i bržim pristupanjem propisima i praksi EU, ali je primjer davanja odgovora (bh-vlasti) na upitnik EU (uklj. i prevođenje upitnika i odgovora tokom protekle 3 godine) pokazao koliko je administracija (ne)spremna da uoči probleme, a pogotovo da ih pokuša rješavati. O navedenim nedostacima i modelima za prevazilaženje stanja u BiH je organizirano i nekoliko stručnih skupova (uklj. i 2 bosanskohercegovačke Ex-tribine, Tuzla 2012 i Brčko 2014), ali, bez obzira na sudjelovanje brojnih stručnjaka i državnih službenika i na jasne preporuke i zaključke, nadležne vlasti sabotiraju ili ignoriraju proces. Stoga, ne iznenađuje da, praktično, u BiH i u bilo kojem njenom dijelu, skoro da nema oblasti koja je, bar većim dijelom, cjelovito uređena i harmonizirana (uz časne pojedinačne pozitivne primjere, koji su podržani od međunarodnih faktora (drvna industrija, hrana...) i/ili su u nekom periodu imali sposobno i stručno rukovođenje). 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

10 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Prikaz tehničkih (rudarskih i elektrotehničkih) propisa u BiH U članku su date neke važnije informacije i naznačeni osnovni pokazatelji relevantne tehničke regulative u BiH (u fusnotama i prilozima nešto detaljnije). Analizu treba nastaviti na državnom nivou, ali su sve balkanske zemlje ili preuzele ili intenzivno preuzimaju EU propise, a ugovorima CEFTA dogovorile međusobno usklađivanje propisa. Pošto je polazno stanje (bilo) slično (regulativa SFRJ) a cilj isti, razmjena iskustava i dobrih praksi je veoma korisna... Ovaj članak (uklj. priloge 1, 2 i 3) je nastavak ranijih inicijativa i aktivnosti Udruženja Atex i jedna je od podloga za buduće rasprave i aktivnosti u BiH. Prilozi su: Prilog 1: Pregled propisa koje koriste tehničke inspekcije FBiH Prilog 2: Standardi za pex-zaštitu u rudarstvu Prilog 3: Pregled sadržaja BAS standarda za rudnike, prevedenih tokom 2019. u BAS /TC-6 i Udruženju Atex: (BAS EN , BAS EN 50628, BAS EN 50303) a aktivnosti moraju biti bazirane na faktorima, koje prikazuje slika 1. 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

11 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

12 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
O standardima pex-zaštite u rudarstvu Svi evropski standardi pex-zaštite za podzemno rudarstvo su donešeni nakon usvajanja direktiva Atex, a pošto se obnavljaju svakih 5-10 godina (nešto rjeđe nego nadzemni), danas ih ima veliki broj, novih, raznih tipova (A, B i C) – sistemskih, za opremu, za metode ispitivanja, za klasifikaciju i sl, odnosno i za primarnu, i sekundarnu, i za tercijernu ex-zaštitu. Oni nužno prate direktivu Atex-95 i 3 rudarske direktive. Pregled aktuelnih standarda iz te grupe, s nekim povučenim verzijama, dat je u Prilogu 2. Njihovo predstavljanje, pojedinačno, grupno ili u cjelini zahtijeva mnogo širi prostor, pa je autor odabrao 3 aktuelna standarda (čiji su sadržaji dati u Prilogu 3) na čijim se primjerima može argumentirati nužnost izmjene PTN za električne instalacije jama, ali i većine drugih rudarskih propisa. Standardima tipa A utvrđuju se osnovni pojmovi, terminologija i konstrukcijska načela primjenjiva na sve kategorije mašina. Primjena samo tih standarda, kojima se osigurava temeljni okvir za pravilnu primjenu direktive, nije dovoljna da se osigura usklađenost s bitnim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima i stoga ne omogućuje potpunu pretpostavku o usklađenosti. Standardi tipa B odnose se na posebne vidove sigurnosti mašina ili posebne vrste zaštitnih mjera koje se mogu primijeniti na široki raspon kategorija mašina. Primjenom specifikacija standarda tipa B stvara se pretpostavka o usklađenosti s bitnim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima Direktive o mašinama koji su tim standardima obuhvaćeni kada je standardom tipa C ili proizvođačevom procjenom rizika dokazano da je tehničko rješenje navedeno u standardu tipa B primjereno za određenu kategoriju ili model dotične mašine. Primjenom tipa B s navedenim specifikacijama za sigurnosne dijelove koji se zasebno stavljaju na tržište stvara se pretpostavka o usklađenosti za te sigurnosne dijelove i za bitne zdravstvene i sigurnosne zahtjeve iz tih standarda. Standardima tipa C utvrđuju se specifikacije za određenu kategoriju mašine. Razne vrste mašina koje pripadaju u kategoriju obuhvaćenu standardima tipa C slične su namjene i sličnog nivoa opasnosti. Standardi tipa C mogu se pozivati na standarde tipa A ili B uz navođenje specifikacija standarda tipa A ili tipa B primjenjivih na kategoriju dotične mašine. Ako za određeni vid sigurnosti mašine standarda tipa C odstupa od specifikacija navedenih u standardima tipa A ili tipa B, specifikacije standarda tipa C imaju prvenstvo pred specifikacijama standarda tipa A ili tipa B. Primjenom specifikacija standarda tipa C na temelju proizvođačeve procjene rizika stvara se pretpostavka o usklađenosti s bitnim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima Direktive o mašinama obuhvaćenim tim standardom. Neki standardi tipa C sastavljeni su od niza različitih dijelova. U prvom dijelu standarda utvrđuju se opće specifikacije koje se koriste za neku grupu mašina, a u ostalim dijelovima standarda navode se specifikacije za određene kategorije mašina iz te grupe kojima se nadopunjavaju ili mijenjaju opće specifikacije iz prvog dijela. Za standarde tipa C ustrojene na taj način pretpostavka o usklađenosti s bitnim zdravstvenim i sigurnosnim zahtjevima Direktive o mašinama stvara se primjenom općenitog prvog dijela standarda zajedno s odgovarajućim posebnim dijelom standarda. RUDARSKE DIREKTIVE (kćerke Okvirne direktive ZnR): U većini evropskih zemalja podzemno rudarstvo gubi na značaju i postepeno se gasi. Međutim postoje veoma dobri propisi na koje se treba ugledati. Glavne EU direktive su stare, ali su imale po nekoliko dopuna. Sve zemlje imaju svoje specifičnosti, regulirane nacionalnim propisima, koje obavezno notificiraju organi EU. Dobri primjeri (osim Njemačke) su npr. Poljska i Španija. Direktiva Vijeća od o usklađivanju zakonodavstava koja se odnose na električnu opremu namijenjenu za upotrebu u potencijalno eksplozivnim atmosferama u rudnicima sa zapaljivim gasom (82/130 / EEC) s dopunama (do 98). Direktiva Vijeća 92/91/EEC od 3. studenog o minimalnim zahtjevima za poboljšanje sigurnosti i zdravlja radnika u rudarstvu pri bušenju (11. pojedinačna direktiva u smislu članka 16(1) Direktive 89/391/EEC ) Direktiva Vijeća 92/ 104/EEC od o minim. zahtjevima za poboljšanje sigurnosti i zdravlja radnika u rudarstvu na površinskim i podzemnim kopovima (dvanaesta pojedinačna direktiva u smislu članka 16(1) Direktive 89/391/EEC) 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

13 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Već je rečeno da su standardi u predratnoj regulativi slabo korišteni, iako se još u Lit.7 za JUS standarde navodi da se „u odnosu na ostale propise odlikuju fleksibilnošću u pripremi i donošenju, pa ih je veliki broj objavljen, a neki su u pripremi“. Ta fleksibilnost omogućava, ako se racionalno urade propisi i navedu tzv. nedatirani standardi kao obavezni za primjenu, da se praćenje razvoja tehnologije i ažuriranje propisa vrše kroz proces revizije i održavanja standarda (donošenjem novih izdanja, amandmanima i korekcijama). Tri navedena standarda, već po naslovu i sadržaju, ukazuju da su u standardiziranoj problematici jasno riješeni brojni detalji i dileme iz naših važećih propisa. Osim toga oni donose novosti za projektante, operativce i nadzor, koje tek treba izučiti, pratiti kroz primjenu i analizirati. To, naravno nije lako, zahtijeva prethodno reguliranje, dobru organizaciju, edukaciju i napore, ali se time prate evropski trendovi i podiže nivo sigurnosti. U navedenim standardima, kroz bibliografiju i korištenje drugih standardiziranih rješenja, posredno i/ili neposredno se koristi još najmanje 50 (i do100) drugih standarda iz raznih oblasti, a najviše onih za opću i nadzemnu pex-zaštitu. Ukoliko bi (svi) ti standardi postali obavezni javljaju se i (ne)premostivi problemi – u odnosu na našu praksu i prethodna iskustva (po kojima su obavezni JUS standardi bili javni) - nove standarde treba kupiti, a sve (ili barem one za masovnu upotrebu) prevesti, te početi sa širim upoznavanjem i primjenom. 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

14 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
S obzirom na to da kod nas ne postoji praksa tumačenja tehničkih i sigurnosnih propisa (i standarda), niti odgovarajuća literatura iz ove oblasti, upućenost na razmjenu (pa i izbor, odn. usklađivanje prioriteta) prevoda između susjednih država je logična. Drugi važan cilj bi bio izrada i objavljivanje Priručnika za rudarstvo po ugledu na Priručnik za projektiranje, klasifikaciju, izradu, instalacije, održavanje, popravku i osposobljavanje - kapitalno djelo prof. dr Marinovića (Lit.2). U priručniku za rudarstvo bi trebalo dati, a budućim izdanjima ažurirati, prevedene i skraćene verzije svih bitnih standarda, i posebno primjere kategorizacije opasnih prostora, prikaze rudarskih nesreća i akcidenata. U razvijenim rudarskim zemljama se na tim primjerima i prikazime najviše uči, a često su uvedeni i kao obaveza vlasti (nadležnih tijela za rudnike). U pogodnoj formi oni mogu biti informativni dijelovi propisa ili standarda. Kako doći do novih, funkcionalnih propisa i kako početi koristiti nove bolje standarde pokazuje nekoliko evropskih, a posebno njemački model. Također, za BiH je, uz nužne dopune, sasvim prihvatljiv sveobuhvatni metod prof Marinovića, ali i svaki drugi ako je provjeren u praksi, jer trenutno FBiH (u kojoj je većina podzemnih rudnika) najviše kasni s regulativom iz ove oblasti. Kojim redosljedom donositi propise ? 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

15 Prioritetni rud. propisi u FBiH (izvor BAS/TC-6/WG-1, prijedlog FMERI)
OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA Prioritetni rud. propisi u FBiH (izvor BAS/TC-6/WG-1, prijedlog FMERI) - PTN za podzemnu eksploataciju uglja (Sl. list SFRJ 4/89, 45/89, 3/90 i 54/90) - PTN za el. postrojenja, uređaje i instalacije u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom (Sl. list SFRJ 21/88 i 90/91) - PTN za površinsku eksploataciju ležišta mineranih sirovina (Sl.list SFRJ 4/86 i 62/87) - PTN za el. postrojenja i uređaje u rudnicima sa površ. eksploatacijom mineralnih sirovina (Sl.list SFRJ 66/87) - PTN za podzemnu eksploataciju metalnih i nemetalnih mineralnih sirovina (Sl. list SFRJ, broj 24/91) - PTN pri rukovanju eksplozivnim sredstvima i miniranju u rudarstvu (Sl.list SFRJ 26/88) - PTN pri izgradnji jamskih magazina eksplozivnih sredstava u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom mineralnih sirovina (Sl. list SFRJ, broj12/88) - Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati pravne osobe za izradu Elaborata kategorizaciji ugljenih slojeva i jama i razvrstavanje jamskih prostorija prema stupnju opasnosti od metana i Elaborata o klasifikaciji i kategorizaciji jame,odnosno jamskih prostorija prema stupnju opasnosti od eksplozivne ugljene prašine u pogledu osposobljenosti i opremljenosti i postupku njihovog odobrenja (Sl. novine Federacije BiH, br.68/11) - Pravilnik o sadržaju elaborata načinu i postupku klasifikacije ugljenog sloja i kategorizacije jame odnosno jamskih prostorija prema stupnju opasnosti od ekplozivne ugljene prašine (Sl. novine Federacije BiH, br.104/13) - Pravilnik o sadržaju elaborata, načinu i postupku kategorizacije ugljenih slojeva i jama i razvrstavanju jamskih prostorija prema stepenu opasnosti od metana (Sl. novine Federacije BiH broj 59/12) - PTN za izvođenje rudarskih mjerenja, izradu rudarskih planova i karata, njihovih razmjera, izbor sistema koordinata i vođenje rudarsko-mjeračke i druge dokumentacije koja se upotrebljava pri izradi rudarske tehničke dokumentacije (Sl. novine Federacije BiH broj 14/12) 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

16 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
Umjesto zaključka: U nekoliko članaka sličnih ovome, kao i na skupovima posvećenim ex-zaštiti u BiH i regiji, ukazivano je na potrebe i načine analize i zamjene zastarjelih propisa i nužnost korištenja (i) novih saznanja i standarda. Neki od zaključaka tih skupova, članaka i rasprava, koji se mogu primijeniti na rudarstvo u BiH, bili bi: formirati tijela u čijem su sastavu (i na čelu) predstavnici ministarstava nadležnih za rudarstvo (i/ili drugih), a uključiti eksperte i subjekte za standardizaciju, certifikaciju, edukaciju, proizvodnju, instaliranje, popravak, održavanje... pri izradi propisa maksimalno koristiti standarde, među prvima instalacijske, a naročito sve novodonesene, prevoditi prioritetne standarde i vodiče EU, i uz to informirati/educirati (formirati i/ili aktivirati već formirana) tijela (Komitet za tehničke propise, interresorne komisije rudarstvo/rad/zdravstvo)..., 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

17 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
u izradu (i u subjekte) za provođenje (i provjeru poznavanja) sigurnosnih propisa (naročito o sprečavanju katastrofalnih nesreća) uključiti strukovne udruge i zavode zdravstvenog osiguranja, prevazići komercijalno-finansijski aspekt standardizacije, a standarde prezentirati (i) skraćeno (za neke korisnike i popularno), npr. na način prof Marinovića, a za obavezne propisati da ih korisnik mora posjedovati, uvesti certifikaciju firmi i osoblja slično EU/IEC (ili Hr) modelu, kao i program obrazovanja prema OD 504 naći način i vršiti bržu izmjenu propisa (kao kod standardizacije), posebno kod očiglednih grešaka i neophodnih korekcija ubrzati usvajanje Zakona o sigurnosti i zdravlju na radu FBiH, kao i direktiva za rudarstvo i za ex-zaštitu, 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

18 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
u svim tehničkim i sigurnosnim propisima pozivati se na nove standarde, a rješenja usklađivati sa susjedima (u BiH, a i sa RH i RS...) organizirati informiranje o važnim standardima i propisima, akcidentima i sl, s primjerima iz prakse, osigurati podršku i odgovarajuću ulogu tehničkim komitetima, certifikacijskim tijelima, laboratorijama, ispitnim stanicama, stručnim udruženjima i službama Ex, PPZ i ZnR. primijeniti navedene zaključke i principe kod izrade PTN za elektroinstalacije podzemnih rudnika, pri čemu ugraditi dobra iskustva i odredbe iz trenutno važećeg, ali i nove standarde BAS EN 50628, 1127 i Ovaj članak, zaključci i prijedlozi imaju smisla tek ako nadležna tijela prihvate stavove autora ili provedu bilo kakve akcije u cilju dosljednog reguliranje rizičnih djelatnosti, a posebno za radove u ex-atmosferama rudnika sa podzemnom eksploatacijom. 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.

19 OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA
HVALA NA PAŽNJI, OČEKUJEM PITANJA, DISKUSIJU I SAVJETE ! 10. međunarodna Ex-tribina, F.Gora, 6-7. juni 2019.


Скинути ppt "OD STARIH PROPISA KA NOVIM STANDARDIMA"

Сличне презентације


Реклама од Google