Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Природне сировине – примена: ( кухињска со, гипс, мермер...)

Сличне презентације


Презентација на тему: "Природне сировине – примена: ( кухињска со, гипс, мермер...)"— Транскрипт презентације:

1 Природне сировине – примена: ( кухињска со, гипс, мермер...)

2 Све оно што људи из природе користе да би добили материјал за производњу предмета или прехрамбених прозвода назива се природна сировина. Неке сировине за израду предмета добијају се из неживе природе,а неке од биљака и живориња. Неки материјали, као природне сировине, користе се без икаиве прераде или се врло мало прерађују, тако да им се основна својства не мењају.

3 Један од таквих материјала јесте со
Један од таквих материјала јесте со. Со је материјал који се највише користи. Неке процене показују да се со данас користи на око начина. Со се добија из рудника као,,камена со “ или из морске воде као ,,морска со”. Камена со добија се тако што се вода упумпава у рудник, раствара со, слана вода се испумпава на површину, где се у плитким базенима оставља да вода испари, остаје со. Поступак испаравања примењује се и за добијање морске соли.

4

5 Гипс и мермер су природни грађевински материјали
Гипс и мермер су природни грађевински материјали. Гипс се добија млевењем, а има својство да се стврдне када се раствори у води и осуши. Мермер се добија из рудника, сечењем у велике блокове, који се даље обрађују резањем у плоче, клесањем и полирањем. Мермером се облажу грађевине, степениште, подови ...

6

7 Мермерна пећина на Косову - Гадимље

8 Урадила: Гордана Вучинић


Скинути ppt "Природне сировине – примена: ( кухињска со, гипс, мермер...)"

Сличне презентације


Реклама од Google