Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

TEORIJA I POLITIKA BILANSA

Сличне презентације


Презентација на тему: "TEORIJA I POLITIKA BILANSA"— Транскрипт презентације:

1 TEORIJA I POLITIKA BILANSA
13. VEŽBE

2 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Kako se definišu dugoročna finansijska ulaganja? Dugoročna finansijska ulaganja su ulaganja novčanih sredstava na svojinskoj (vlasničkoj) ili kreditnoj osnovi u druga preduzeća, sa namerom da se dugoročno drže, odnosno čiji je rok unovčenja duži od godinu dana Zbog čega se dugoročna finansijska ulaganja iskazuju kao posebna bilansna pozicija? Da bi se stekao bolji uvid u finansijski položaj preduzeća (likvidnost) Da bi se izvršilo razdvajanje poslovnih prihoda (prihodi od prodaje učinaka) i prihoda koji nastaju po osnovu aktivnosti finansijskih ulaganja (kamate, dividende, kapitalni dobici)

3 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Koja je osnovna klasifikacija dugoročnih finansijskih ulaganja? 1) Učešća 2) Hartije od vrednosti po FV kroz bilans uspeha 2) Hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća 3) Hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju 4) Dugoročni plasmani i potraživanja

4 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Učešća Kako se definišu učešća? Učešća su ulaganja u druga preduzeća koja se vrše sa namerom da se stvori dugoročni uticaj na njihovu poslovno – finansijsku politiku sa namerom unapređenja sopstvenog poslovanja Koji je osnovni kriterijum da bi se neko dugoročno finansijsko ulaganje moglo smatrati učešćem? Da to ulaganje iznosi najmanje 10% osnovnog kapitala odnosno glasačkih prava Da to ulaganje predstavlja aktivnu investiciju Ne uzimaju se u obzir potencijalna glasačka prava

5 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Klasifikacija učešća Većinska učešća (50+%) Značajna učešća (20%-50%) Obična učešća (10%-20%)

6 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Većinska učešća (MSFI 10) Šta su to većinska učešća? Koji je osnovni kriterijum za postojanje većinskog učešća? Više od 50% učešća u kapitalu i po tom osnovu više od 50% glasačkih prava Moguće je da većinsko učešće postoji i pri posedovanju manje od 50% učešća u kapitalu pod uslovom da: - matica na osnovu ugovora sa ostalim vlasnicima ima moć nad više od polovine glasačkih prava, - po statutu ili ugovoru ima pravo upravljanja poslovnom finansijskom politikom zavisnog entiteta, - ima pravo imenovanja i opoziva većine članova Upravnog odbora, - moć većinskog glasanja na sastancima UO, a kontrolu nad entitetom ima UO.

7 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Većinska učešća U okviru koje bilansne pozicije se prikazuju većinska učešća? “Učešća u kapitalu zavisnih pravnih lica” Kako se vrši inicijalno vrednovanje većinskih učešća? Po fer vrednosti na dan sticanja učešća (fer vrednost prenesene naknade) Ne uzimaju se u obzir transakcijski troškovi (berzanske provizije, konsultantske, računovodstvene i pravne usluge, troškovi obrade kredita, troškovi emisije akcija) Kako se računovodstveno tretiraju transakcijski troškovi? Kako se vrši naknadno vrednovanje većinskih učešća? Po ublaženom principu niže vrednosti

8 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Značajna učešća (MRS 28) Šta su to značajna učešća? U okviru koje bilansne pozicije se prikazuju značajna učešća? “Učešća u kapitalu pridruženih pravnih lica” Kako se vrši inicijalno vrednovanje? Inicijalno vrednovanje se vrši po fer vrednosti Kako se vrši naknadno vrednovanje? Metod udela (Equity metod)

9 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Naknadno procenjivanje značajnih učešća Koji je osnovni razlog primene Metode udela (Equity metode)? Otklanjanje slabosti koja postoji kod modela nabavne vrednosti prilikom naknadnog procenjivanja vrednosti učešća Primenom ove metode otklanja se mogućnost stvaranja latentnih rezervi u vrednosti učešća Koji je osnovni nedostatak primene Equity metode?

10 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Naknadno procenjivanje značajnih učešća (Metod udela) Primer 1: Preduzeće Kobson poseduje učešće od 25% u kapitalu preduzeća Websco. Preduzeće Websco je tokom 20X7. godine objavilo i isplatilo dividende koje se odnose na dobitak koji je ostvaren u prethodnoj godini u iznosu od RSD, dok je na kraju 20X7. godine iskazalo neto dobitak u iznosu od RSD. Za koji iznos se promenila vrednost ušešća i kako je to uticalo na prihode/rashode preduzeća Kobson za 20X7. godinu? Primer 2: Preduzeće TNC poseduje ušešće od 30% u kapitalu preduzeća Greenlab. Vrednost učešća na početku perioda iznosila je RSD. Tokom godine preduzeće Greenlab nije isplaćivalo dividende. Na kraju godine preduzeće Greenlab je iskazalo neto dobitak u iznosu od RSD. Koiko iznosi vrednost ušešća u finansijskim izveštajima preduzeća TNC na kraju godine?

11 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Obična učešća U okviru koje bilansne pozicije se prikazuju obična učešća? Učešća u kapitalu ostalih pravnih lica i druge hartije od vrednosti raspoložive za prodaju Kako se vrši inicijalno vrednovanje običnih učešća? Po nabavnoj vrednosti (fer vrednost uvećana za transakcijske troškove) Kako se vrši naknadno vrednovanje običnih učešća? Po fer vrednosti kroz kapital (ostali ukupan rezultat)

12 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Dugoročne hartije od vrednosti To su hartije od vrednosti (akcije i obveznice) za koje ne postoji namera prodaje u periodu kraćem od godinu dana Koji su osnovni motivi za ulaganje u dugoročne HOV? Klasifikacija u skladu sa IAS 39: 1) hartije od vrednosti koje se mere po fer vrednosti kroz bilans uspeha 2) hartije od vrednosti koje se drže do roka dospeća 3) hartije od vrednosti koje su raspoložive za prodaju. U trenutku sticanja dugoročne HOV mogu biti klasifikovane kao (MSFI 9) : 1) dužnička finansijska sredstva 2) vlasnička finansijska sredstva

13 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
HOV koje se mere po fer vrednosti kroz bilans uspeha To su dugoročne i kratkoročne hartije od vrednosti (akcije i obveznice) koje se drže isključivo radi trgovanja (isključivo radi prodaje) Kako se vrši inicijalno vrednovanje ovih ulaganja? Po fer vrednosti Kako se vrši naknadno vrednovanje ovih ulaganja? Po fer vrednosti kroz bilans uspeha

14 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
HOV koje se drže do roka dospeća Koji uslovi moraju biti ispunjeni da bi se neko finansijsko ulaganje klasifikovalo u ovu grupu (MRS 39)? 1. finansijska sredstva moraju glasiti na poznat (ili odrediv) iznos koji će biti naplaćen 2. rok dospeća mora biti poznat – fiksan 3. menadžment mora imati nameru i sposobnost da ove HOV drži do roka dospeća Prema MSFI 9 ovi uslovi ne postoje – smatra se da se sredstvo drži do roka dospeća ako je primarni cilj prikupljanje novčanih tokova od kamate i glavnice i ukoliko preduzeće ima nameru da ih drži do roka dospeća

15 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
HOV koje se drže do roka dospeća Kako se vrši inicijalno vrednovanje ovih ulaganja? Po sadašnjoj (diskontovanoj) vrednosti uz primenu efektivne kamatne stope Primer su dugoročne korporativne obveznice Testiraju se na obezvređenje ocenom kreditnog boniteta dužnika Kako se vrši naknadno vrednovanje ovih ulaganja? Naknadno vrednovanje se vrši po amortizovanoj vrednosti Kako se utvrđuje amortizovana vrednost? Amortizovana vrednost = Vrednost po kojem se sredstvo vrednuje pri ininicijalnom priznavanju – otplate glavnice – obezvređenja + kumulativan iznos amortizacije diskonta (- kumulativan iznos amortizacije premije)

16 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
HOV raspoložive za prodaju Kako se vrši inicijalno vrednovanje ovih ulaganja? Inicijalno vrednovanje se vrši po nabavnoj vrednosti Nabavna vrednost predstavlja zbir fer vrednosti i transakcionih troškova Kako se vrši naknadno vrednovanje ovih ulaganja (MRS 39, MSFI 9)? Po fer vrednosti kroz kapital (ostali ukupan rezultat) Na kom računu se evidentira promena fer vrednosti ovih ulaganja? Nerealizovani dobici/gubici po osnovu HOV i drugih komponenti ostalog ukupnog rezultata Koje su osnovne razlike između tretmana promene fer vrednosti nematerijalne imovine i NPO (revalorizacione rezerve) i promene fer vrednosti HOV raspoloživih za prodaju?

17 DUGOROČNA FINANSIJSKA ULAGANJA
Dugoročni plasmani Kako se definišu dugoročni plasmani? Dugoročne, na ugovoru zasnovane, pozajmice sa ugovorenom fiksnom ili varijabilnom kamatnom stopom Inicijalno vrednovanje se vrši po sadašnjoj – diskontovana vrednost budućih primanja po osnovu glavnice i kamate) Naknadno vrednovanje po amortizovanoj vrednosti – metoda efektivne kamatne stope Plasmani pokriveni zalogom (hipoteka ili pokretna stvar)? Da li i kada vrednost hipoteke može uticati na visinu potraživanja po osnovu dugoročnog plasmana?


Скинути ppt "TEORIJA I POLITIKA BILANSA"

Сличне презентације


Реклама од Google