Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Kraljević i prosjak Mark Twain Dino Zrilić 6.b.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Kraljević i prosjak Mark Twain Dino Zrilić 6.b."— Транскрипт презентације:

1 Kraljević i prosjak Mark Twain Dino Zrilić 6.b

2 Bibliografski podatak
Knjigu je izdalo Izdavačko poduzeće “Znanje” u Zagrebu 1997.godine.

3 Životopis pisca Mark Twain (Mark Tvejn)
Rodio se godine u malom mjestu Florida, u saveznoj američkoj državi Missouri (Mizuri),a svoje je djetinjstvo proveo u gradiću Hannibal(Hanibalu), Također u Missouriju,na obali Miss- issippia koja je široka gotovo kao Jadransko more. Pravo ime MarkaTwaina je Samuel Langhorn Clemens, a nadimak je uzeo iz vremena kada je kormilario brodovima po Mississippiju. Bavio se tiskanjem tuđih umotvorina i novinarstvom, dok napokon nije postao piscem. Zbog svojih djela smatra se da je Mark Twain otac američke književnosti. Njegova najpoznatija djela su: Pustolovine Toma Sawyera, Pustolovine Huckleberryja Finna i Kraljević i prosjak. Mark Twain umro je godine.

4 Kratak sadržaj Bio jednom jedan mladi prosjak koji se zvao Tom. Živio je sa ocem i sestrom. Život mu je bio puno teži nego ostaloj djeci koja su se mogla igrati dok je on prosjačio. Bio je jako tužan zbog toga. Nedaleko od njegove kuće nalazio se veliki dvorac u kojem je živio mladi princ po imenu Edward. Njegovi su dani prolazili tako što se veći dio vremena igrao sa svojim igračkama, a ostalo vrijeme je morao učiti. Postojao je dan kada je kralj darivao prosjake novcem. Toga dana Tom i Edward su se upoznali i razgovarali o svom životu. Kako su izgledali gotovo jednako odlučili su se na jedan dan zamijeniti i živjeti životom onog drugog. I tako je Edward bio “prosjak”, a Tom “princ”. No, to je donijelo nove probleme. Dogodilo se da je kralj (Edwardov otac) umro, a princ ga je trebao naslijediti na prijestolju. Edward je čuo za očevu smrt i krenuo je spriječiti Tomovu krunidbu. Stigao je na vrijeme te su Tom i Edward uspjeli sve objasniti dvorjanima. Na kraju je Edward okrunjen za kralja, a Tom i njegova sestra Saša postali su mu najbolji prijatelji.

5 Likovi Tom(prosjak)-je jedan dječak koji ima jako siromašnu obitelj,ali je zato bio najpametniji dječak u kući. On je bio jedini član obitelji koji je puno čitao knjige i redovito išao u crkvu. Njegova najveća želja je bila da vidi kraljevića u živo. Edward (kraljević)-je jedan vjerovali ili ne kraljević. Ima samo oca i sestru. On se mogao puno igrati,ali je i neko vrijeme morao učiti. Ono što je bilo najgore je to da se igrao sa igračkama,a ne sa prijateljima što mu je bila velika želja. Mais Hendon-je čovjek koji je puno puta zaštitio Edwarda od zla kada je glumio prosjaka. Kadkad se i žrtvovao za njega,npr.bičevanje. Edward mu je na kraju bio toliko zahvalan te ga je na svojoj krunidbi proglasio za kraljevskog zaštitnika. Svećenik-je čovjek koji je jako plemenit i pametan. On je jako volio Toma i pomagao mu kada je imao poteškoća. U ovoj priči se baš nikad nije pokazao kao negativan lik.

6

7 Tijek fabule UVOD - Bio jednom jedan mladi prosjak koji se zvao Tom. Njegov je život bio dosta težak. Morao je po cijele dane prosjačiti. Otac mu je svaki put govorio da ako ne zaradi barem 5 novčića da će biti jako kažnjen. Isto tako je bilo i sa Tomovom sestrom Sašom. Jedino što je kod nje bilo drugačije je to da je ona trebala prati pod,prati suđe i još puno toga. Nedaleko od njega je živio jedan princ koji je morao dosta učiti ,ali se također često igrao sa svojim igračkama. Zvao se Edward. ZAPLET -Jednog dana su se Tom i Edward susreli. Shvatili su da po izgledu jako sliče. Pričajući o svojim životima zaključili su da se Tomu sviđa Edwardov život,a Edwardu Tomov. Tako su se odlučili zamijeniti svoje živote. VRHUNAC -Uskoro su shvatili da im je opet postalo teško jer su oboje bili naviklnuti na svoj život što znači da nisu znali što trebaju raditi u tuđem životu. Edward je navikao biti princ pa mu je bilo neobično da ga sada nitko ne sluša. Tom je imao malo drugačije probleme. Kralj je bio bolestan i ubrzo je umro te je Tom tada trebao postati novi kralj. Ono što nije bilo dobro je to što Tom nije kraljev sin. Edward je preko glasina doznao da mu je otac umro pa je htio spriječiti Tomovu krunidbu. Uspio je doći točno na vrijeme da to spriječi. Na kraju su Edward i Tom sve ispričali i vratili se svaki u svoj život. RASPLET -Tako je Edward bio okrunjen za kralja, a Tom i Saša su mu postali najbolji prijatelji.

8 Osnovna misao Pisac nam je želio reći da nam se ponekad čini kako je tuđi život bolji od našeg. Pokazao je kako to nije uvijek lako jer se tada puno toga mora promijeniti te da bez obzira na društveni položaj ili odijelo čovjek u osnovi ostaje isti. Pouka ove priče je da svačiji život, i prosjakov i prinčev, ima dobrih i loših strana i da se svatko najbolje osjeća u svom životu. Na kraju pobjeđuje dobrota i plemenitost, a zlo izgubi.

9 Mišljenje Meni se ova knjiga jako svidjela zato što mi je bilo zanimljivo kako su Tom i Edward zamijenili svoje živote. Dok sam čitao knjigu sve sam više tonuo u priču koja mi je otkrivala kako je to biti kraljević ili prosjak i mnoge druge stvari vezane za to. Također mi se svidjela pouka pisca i njegova razmišljanja o životu.

10 KRALJEVIĆ I PROSJAK KRAJ !!!


Скинути ppt "Kraljević i prosjak Mark Twain Dino Zrilić 6.b."

Сличне презентације


Реклама од Google