Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Јужна Америка Површина 17,840,000 km² Број становника 387,489,196

Сличне презентације


Презентација на тему: "Јужна Америка Површина 17,840,000 km² Број становника 387,489,196"— Транскрипт презентације:

1 Јужна Америка Површина 17,840,000 km² Број становника 387,489,196
Број држава 12 држава

2 Јужна Америка је четврти
континент по величини, а пети по броју становника. Налази се на западној Земљиној полулопти. Овај континент смештен je између Тихог океана на западу и Aтлантског океана на истоку, а на северу га запљускује Карипскo море. Уском Панамском превлаком Јужна Америка је повезана са Централном Америком, док је на југу Дрејков пролаз одваја од Антарктиде.

3 У политичко-географском смислу, јужну Америку чини 12 независних земаља:
Аргентина, Боливија, Бразил, Венецуела, Гвајaна, Еквадор, Колумбија, Парагвај, Перу, Суринам, Уругвај, Чиле. Већина ових земаља биле су колоније Шпаније и Португалије.

4 Природногеографске одлике-рељеф и клима
Рељеф -У рељефу Јужне Америке јасно се разликују источни део, којег чине равнице и висоравни, и западни део, који заузима планински сaстав Анда. Највеће низије простиру се у сливовима река Амазон, Ориноко, Парана, Парагвај.

5 Клима Највећи део Јужне Америке лежи у тропском појасу. Ван тропског појаса, идући ка југу континент се сужава. Анди су џиновска климатска баријера, која ограничава продор ваздушних маса са Тихог океана дубље у унутрашњост континента. Сталнy жарку тропску кишну климу има западни деo низије, око реке Амазон, као и северозападна обала континента. Северно и јужно од тог појаса влада клима савана, коју одликују два годишња доба- влажно, топло лето и сува зима. Западна обала континента, налази се под утицајем хладне Перуанске струје, која спречава ваздух и излучивање падавина. У појасу између 30° до 40° влада умерена клима. На западним обалама најјужнијег дела континента, влада океански тип умерене климе, с благом зимом и влажним, прохладним и кишним летом. У Андима влада планинска клима.

6 Месечева Долина

7 Природногеографске одлике- Воде и природне зоне
Воде-водом богате реке Јужна Америка је континент богат водом. Највећа река континента је Амазон, а огромне речне системе образују још и Парана сам Ориноком. Све велике реке Јужне Америке припадају сливу Атланског океана. Већина река добија воду од киша, многе и од отопљеног снега и леда.

8 Амазон Амазон је река у Јужној Америци. Дужина реке Амазон је km. У свету, дужа је једино река Нил. Једна бразилска експедиција из утврдила је ново извориште Амазона, тврдећи је ово ипак најдужа светска река Извире у Андима, тече према истоку целог континента и улива се у Атлантски океан. При ушћу формира највећу делту на свету. Код града Манауса (Бразил) Амазон је иначе широк чак 5 км, за време високог водостаја 15 км.

9

10 Ориноко и Парана са Парагвајем имају сезонски променљив водостај
Ориноко и Парана са Парагвајем имају сезонски променљив водостај. Максималан водостај имају лети (кишна сезона), када се често изливају из корита. На пример, на реци Парани налази се познати водопад Игуасу. Највећа језера Јужне Америке су Маракаибо, које је спојено са заливом Карипског мора, Титикака у централним Андима, које се налази на надморској висини од м. У долинама Амазона и других равничарских река бројна су језера мртваје ("одсечени" меандри).

11 Природне зоне Биљни свет-основно богатство
Живи свет Јужне Америке карактеришу разноликост и оригиналност. Због дуге изолације од других континената, овде се формирао богат и често ендемичан биљни и животињски свет. У Андима је изражена висинска појасност. Број појасева и њихов састав зависи од географске ширине. Појасност је најизраженија у екваторијалној области.

12 Зона тропских кишних шума заузима у Јужној Америци много већу површину него у Африци. У Јужној Америци тропске кишне шуме се називају селваси. У долини Оринока саване се називају љаноси, а на Бразилској висоравни кампоси. У Јужној Америци степа се назива пампа.

13 Друштвеногеографске одлике
Становништво-сложен етнички састав У Јужној Америци живи око 381 милиона становника. Расни и етнички састав становништва је врло сложен, шта се објашњава историјом освајања и насељавања континента. Први досељеници, Индијанци, дошли су из Северне Америке, пре oко година, и постепено се раширили по целом континенту. Први европски досељеници у Jужну Америку били су Шпанци Португалци Од 16. до 19. века присилно су доведени милиони црних робова из Африке. У већини земаља говори се шпански, само у Бразилу португалски.

14 -Мајка и дете са брда у околини Лиме
-Бразил

15 Бразил Највећа је и најнасељенија држава Латинске и Јужне Америке, док је у светским размерама на петом месту и по величини територије и по броју становника. Према северу се граничи са Венецуелом, Гвајаном, Суринамом и Француском Гијаном, према северозападу се граничи са Колумбијом, према западу са Боливијом и Перуом, према југозападу са Аргентином и Парагвајем и према југу са Уругвајем. Бразил се граничи са свим државама Јужне Америке, изузев Еквадора и Чилеа.

16 Територија Бразила обухвата скоро половину јужноамеричког континента, нешто северније од екватора до јужног повратника. Бразилу припадају и бројни архипелази у Атлантском океану, као што су Фернандо де Нороња, Атол Рокас, Сан Педро и Сао Пауло, и Триндаде и Мартим Ваз. Бразил је земља великих природних богатстава, разноврсног рељефа и климе. карта Бразила

17 Највећи градови Сао Пауло Рио де Жанеиро Салвадор Бразилија Форталеза
Бело Хоризонте Манаус Куритиба

18 Бразилија Бразилија је главни град Бразила са популацијом од становника у ширем градском подручју. Налази се у Савезном дистрикту Бразила. Град је основан 21. априла До овде су пресељене све државне институције Бразила и стране амбасаде.

19 Знаменитости Бразилиjе

20 Нимајерова катедрала Хиперболична бетонска конструкција одаје утисак лагане грађевине, чије криве греде подсећају на чашичне листове предимензионираног цвета. Њен дизајнер је Ниемејер (Нимејер).

21 Палацио Дос Аркос У њој се налази Министарство спољних послова и представља један од највећих достигнућа дизајнера Нимејера. Окружују је прелепа Башта и Рибњак, које је дизајнирао пејзажни архитекта Бурле марака.

22 Супремо трибунал Федерални (Врховни суд)
Смештен на Тргу три силе, са спомеником правде испред зграде, на другом спрату цонтаинс библиотеку са наслова.

23 Рио де Жанеиро Рио де Жанеиро је бивши главни град Бразила (од до 1960.) и Португалског царства (од до 1821.). Спектакуларно природно окружење, карневал, самба и плаже као што су Копакабана, Ипанема и Леблон су оно по чему се препознаје Рио. Најпознатија атракција и заштитни знак града је статуа Исуса, позната као статуа Христа Спасана брду Корковаду.

24 Христос Спаситељ Христос Спаситељ је скулптура која се налази на брду Корковаду поред Рио де Жанеира, у Бразилу и представља Исуса Христа. Налази се на 709 метара надморске висине. Скулптура је висока 38 метара, од чега 8 метара је само постоље. Радови су трајали пет година, а свечано је откривена 12. октобра 1931.

25

26 Стадион Маракана

27 Аргентина Аргентина, држава у Јужној Америци, обухвата највећи део Јужне купе. На истоку излази на јужни део Атлантског океана. Простире се на површини од км2, што је сврстава на осмо место у свету, друго у Латинској Америци, и прво међу земљама шпанског говорног подручја.

28 Највиши врх у Аргентини се налази на планини Аконкагви и висок је 6
Највиши врх у Аргентини се налази на планини Аконкагви и висок је метара, што је уједно и највиши врх на јужној и западној хемисфери. Најнижа тачка је Лагуна дел Карбон смештена у Великој депресији Сан Хулијан у провинцији Санта Круз. Она се налази 105 метара испод нивоа мора, уједно је и најнижа тачка на јужној и западној хемисфери и седма најнижа тачка на свету. Најсевернија тачка је ушће река Рио Гранде де Сан Хуан и Рио Мохинете, a најјужнија тачка је рт Сан Пио у провинцији Огњена Земља.

29 Највећи градови Буенос Ајрес Кордоба Росарио Мендоза Тукуман Ла Плата
Мар дел Плата Салта

30 Буенос Ајрес Буенос Ајрес је главни град Аргентине. Назив града на шпанском значи „добар ваздух“. Налази се на ушћу реке Ла Плата у Атлантски океан. Буенос Ајрес је привредни, комерцијални, културни и образовни центар Аргентине у коме живи четвртина становништва државе. У Аргентини има статус аутономног града који не припада ни једној од аргентинских провинција.

31

32 Презентацију урадила:
Теодора Чакаревић 


Скинути ppt "Јужна Америка Површина 17,840,000 km² Број становника 387,489,196"

Сличне презентације


Реклама од Google