Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Народне библиотеке у Нишу Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш,

Сличне презентације


Презентација на тему: "Народне библиотеке у Нишу Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш,"— Транскрипт презентације:

1 Народне библиотеке у Нишу Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш,
Времеплов Народне библиотеке у Нишу Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш, јун 2012.

2 Аутор Александра Аџић Уредник Небојша Васић

3 Народна библиотека је једна од најстаријих установа у Нишу
Народна библиотека је једна од најстаријих установа у Нишу. Оснивању Народне библиотеке претходило је оснивање јавне читаонице године. Наиме, у новоформираној Великој гимназији, тј. Гимназији краља Милана I, издвојио се један број професора, заљубљеника у писану реч, са пуно ентузијазма и решености да културни миље Ниша прошара новим облицима. Њиховим залагањем, у оквиру Гимназије, отворена је читаоница која је служила и ученицима и грађанима. Дакле, читаоница је имала јавни карактер, па се година сматра годином зачетка библиотекарства у Нишу, али и годином оснивања Народне библиотеке. Јавна читаоница имала је прилично мали фонд који се до године константно увећавао. Те године, по подацима које је у свој редовни годишњи извештај записао деловођа Читаонице, проф. Стеван Сремац, у оквиру фонда налазило се 45 књига и 20 часописа (осам домаћих, четири немачка, два грчка, два француска,два енглеска, један турски и један руски), a Читаоница је имала 107 чланова.

4 Владика нишки, Јероним Јовановић, 13. маја 1894
Владика нишки, Јероним Јовановић, 13. маја године, саставио је тестамент у коме стоји да у сврху оснивања јавне библиотеке поклоном оставља једну своју кућу, новац и целокупну личну библиотеку са “378 разних дела” у 632 свеске. “ 13. Све ствари, новац, кућа, као мебл нови с великим орманом и орманчићем за писма, с два велика огледала, миндерлуком, црним кабинетом, креденцом, асталима и покривачима припада Народноj библиотеци, као и гвоздена умиваоница с гвозденим столом.”

5 Извршно распоредно решење Нишког првостепеног суда од 11. јуна 1895
Извршно распоредно решење Нишког првостепеног суда од 11. јуна год. Бр 9507

6 Након десетогодишњих правних разрешавања и многих припрема, Народна библиотека је за јавност отворена месеца септембра године. Захваљујући Решењу Министарства просвете из године Библиотека увећава свој фонд поклонима, обавезним примерком и куповином, тако да је рад почела са фондом од 2110 бројева у 5030 свезака.

7 За развој Народне библиотеке и нагло увећање њеног фонда од изузетне важности била је лична библиотека Стевана Сремца коју је, након смрти писца, године, Библиотеци поклонио његов брат, Јован Сремац. У састав Сремчеве библиотеке улазило је «770 књига са 1294 свезака». Библиотека Стевана Сремца била је издвојена од осталог фонда у Библиотеци у два ормана на којима је, на захтев Јована Сремца, било исписано “Библиотека пок. Стевана Сремца, књижевника и професора”.

8 До почетка Балканских ратова библиотечки фонд се непрестано увећавао, тако да је године садржао 4570 бројева са свезака. Балкански ратови и Први светски рат учинили су да године Библиотека остане без зграде (у згради Библиотеке било је смештено војно надлештво и избегличке породице) и без књига (бугарски окупатор однео је у Софију преко драгоцених књига и библиотечки инвентар, док је један део уништен у поплави), али имала је отреситог директора, Михајла Бобића, који је учинио да се војно надлештво исели и обави пријем веома малог броја књига пристиглих из Софије (1922. године). Нишка читалачка публика Библиотечке фондове могла је да користи након поновног отварања Библиотеке, 11. маја године. Осим обнављању Библиотеке, велика се пажња посвећивала кадровској политици како не би у Библиотеци били запослени професори Гимназије са подељеним радним временом, већ библиотекари.

9 1943. год. Библиотека је била смештена у згради Учитељског дома
Читав тај успон библиотечке делатности нагло је заустављен Другим светским ратом и великим страдањем библиотечке грађе у бомбардовањима и од стране окупатора и од стране савезника. Крај Другог светског рата Библиотека је дочекала са врло скромним фондом и без велике наде у набавку нове грађе од стране институција, тако да се ослањала на донације грађанства и разних удружења. 1943. год. Библиотека је била смештена у згради Учитељског дома Захваљујући залагањима Миодрага Јовановића Уче Библиотека је поново отворена за јавност 30. априла године у својој старој згради у Јеронимовој улици. Миле Јовановић Уча

10 После године велика се брига почиње да води о библиотечкој делатности: израђен је први, руком писан, азбучни каталог, правилник и пословник, организовани су групни уписи нових чланова, отваране су рејонске библиотеке и поспешивало се гранање библиотечке мреже (што су већ зачеци матичности), формиране су књиге дезидерата које су обухватале жеље читалаца, обављена је подела фонда на белетристику и научне књиге, уведене су књиге инвентара, урађене су кадровске промене... Временом је конституисан Управни одбор и оформљени су Научно- библиографско одељење,у коме су се налазиле књиге са историјском тематиком, Позајмно одељење и Одељење дечје књиге, тзв. Пионирско одељење. Библиотека је примала обавезан примерак с територије НРС.

11 Година донела је Библиотеци велику поплаву у којој су страдале 2174 књиге, стара архива, предратна штампа, али и сама зграда, тако да је Библиотека принудно престала са радом скоро шест месеци, до пресељења у Улицу Победе. Већ године Библиотека је пресељена у Улицу Наде Томић, где је остала до априла 1953. Улица Победе бр. 52 Улица Наде Томић

12 Адаптирање и дозидавање зграде (1970. год)
Од априла године до године Библиотека је читав свој фонд, од већ књига, преселила у Балканску бр. 2, након чега је имала још једно пресељење на локацију на којој се и данас налази. Адаптирање и дозидавање зграде (1970. год) Зграда у Улици Душана Костића, данас Боривоја Гојковића, у то време била је седиште Прве комунистичке општине Ниша. Временом се показало да је простор у самој згради недовољан за све фондове Библиотеке, тим пре што се перманентно радило на обогаћивању фондова новим насловима, па је године зграда адаптирана, при чему је дозидано још 450м². Балканска бр. 2

13 Библиотека организује први Сајам књига 1978.

14 Орден заслуга за народ са златном звездом
Једна од важнијих година у новијој историји Библиотеке је јер тада је, под управом директора Петра Петровића, основана Заједница матичних библиотека региона Ниш. На Дан Библиотеке, године, због успешног вођења Заједнице матичних библиотека региона Ниш, Библиотека је добила Орден заслуга за народ са златном звездом, а управник Петар Петровић примио је Сурепову награду. Тих година Библиотека је значајно утицала на културни развој Ниша, имала је активне своје огранке (7 огранака у градским месним заједницама и књижнице са читаоницама у 16 села), учествовала је у организацији Сајмова књига, приређивала је културне манифестације, а многобројне награде додељене су и Библиотеци као установи и библиотечким радницима. Орден заслуга за народ са златном звездом

15 Од године, на иницијативу директора Љубинка Величковића, почело се са аутоматизацијом библиотечког пословања уз помоћ наменски креираног софтвера НИБИС. Најпре је аутоматизован упис нових чланова у Библиотеку, а касније је уведен аутоматизован начин библиографске обраде библиотечке грађе, инвентарисање, задуживање и раздуживање корисника. Данас су готово сви библиотечки послови потпуно аутоматизовани и у пуној зависности од информатике, а од те симбиозе библиотечке делатности и информатике, највећи бенефит имају корисници. Са перманентним радом на развоју свог информационог система, Библиотека је инсистирала и на усавршавању свог кадра, тако да су сви библиотечки радници обучени за рад у НИБИС- у, али и спремни да путем Интернета дођу до било које информације која је кориснику Библиотеке потребна.

16 Свако време носи своје обележје
Свако време носи своје обележје. Традиционално библиотекарство се у Библиотеци и даље негује, али је постало апсолутно зависно од развоја информационих технологија. Готово да не постоји више ни један сегмент у библиотечкој делатности који није аутоматизован. Аутоматизација библиотечког пословања није посао који је спроведен и завршен. То је процес који траје, то је област која из године у годину напредује, захтевајући од Библиотеке да се константно мења и прилагођава свим новинама како би, бар у југоисточном делу Србије, имала водећу улогу у развоју и примени информационих технологија.

17 Данас се Библиотека налази пред новим изазовима
Данас се Библиотека налази пред новим изазовима. Библиотечку грађу је потребно заштитити, нарочито стару и ретку и веома драгоцену, али је потребно и промовисати на један сасвим нови начин, на начин на који ће грађа бити доступна огромном броју корисника, електронским путем. Директор Небојша Васић, акцентујући напредовање библиотечке делатности кроз аутоматизационе процесе, уводи дигитализацију библиотечке грађе на начин на који су то урадиле развијене западноевропске библиотеке.

18 Поред најсавременијег скенера који се већ налази у Библиотеци, први корак је формирање Дигиталног центра и рад на усавршавању кадра који библиотечку грађу дигитализује, обрађује и поставља на сервер са Интернет конекцијом. Приступање дигитализованој грађи Интернет корисници могу обавити преко званичног сајта Библиотеке, без лимита. На тај начин ће библиотечка грађа бити доступнија, корисници ће моћи да пронађу штиво које им је потребно у било које доба дана, у Библиотеци или са било ког рачунара који има Интернет конекцију.

19 У циљу пружања услуга корисницима на потпуно савремен начин, а узимајући у обзир да је библиотека данашњице својеврсни центар за пружање информација у најширем смислу речи информација, у Народној библиотеци Стеван Сремац формирана је, године, и прва нишка електронска читаоница. У електронској читаоници смештено је седамнаест рачунарских склопова са додатном опремом за праћење мултимедијалних садржаја. Сви рачунари имају Интернет конекцију, тако да је током целог дана члановима Библиотеке омогућено да дођу до било које информације која је на Интернету доступна (приступање електронским базама података домаћих и светских библиотека, истраживања потребна за израду семинарских, дипломских, докторских и других радова итд.) Електронска читаоница је климатизована, па корисници Библиотеке имају и потпуну удобност у раду.

20 Народна библиотека “Стеван Сремац”, поред тога што успева да одржи традиционално библиотекарство и све лепоте које оно нуди, има развијен рачунарски систем, добро ораганизовану компјутерску мрежу која се из године у годину шири и употпуњује новом опремом. Библиотека поседује и сопстевни веб сајт смештен на серверу у згради. Веб сајт се свакодневно ажурира, а налази се на адреси Електронска база података библиографских јединица које се налазе у фонду Библиотеке претражива је и преко Интернета. Директно са веб сајта могуће је одабрати опцију Вебнибис и претраживати све библиотечке јединице које су унете у базу података. Електронска база података свакодневно се допуњава новим записима. Народна библиотека Стеван Сремац једна је од првих библиотека у Србији која је започела процес дигитализације библиотечке грађе сопственим снагама, уз помоћ сопствене опреме, наменски израђеног софтвера и пажљиво обучаваног кадра. Дигиталне збирке Библиотеке претраживе су и преко Интернета, без икаквих ограничења. Дигитализована грађа може бити одштампана или сачувана на неком медијуму.

21 Читаву своју делатност обавља уз помоћ два сектора- Сектор за опште правне и рачуноводствене послове (секретар Библиотеке и Рачуноводство) и Сектор за библиотечку делатност (Одељење за матичне послове, Одељење развоја, Одељење белетристике, Одељење периодичних публикација, Одељење стручне књиге, Одељење завичајних и посебних фондова, Одељење дечје књиге, Одељење обраде и набавке, Одељење маркетинга, огранак Црвена Звезда, огранак Медијана и огранак Ледена Стена). Страна књига смештена је у Америчком кутку и Француском културном центру. У фонду Библиотеке смештено је преко монографских и преко 950 наслова серијских публикација. Књига издата године представља најстарију књигу у фонду Библиотеке. У Кабинету графике чува се 181 оригинални графички отисак.

22 На важније датуме, личности, награде и сл
На важније датуме, личности, награде и сл. Библиотека своје читаоце подсећа уз помоћ разних изложби на позајмним одељењима као и на главном паноу Библиотеке и уз помоћ електронских изложби на званичном веб сајту. Наши најмлађи чланови, у зависности од узраста, кроз свет књиге вођени су и уз помоћ разних радионица и активности које се организују на Одељењу дечје књиге. Излазећи корисницима у сусрет, Библиотека нуди услуге фотокопирања, затим књиговезачке услоге, скенирање, штампање и нарезивање садржаја на диск.

23 Поред библиотечке делатности, из године у годину све је развијенија и издавачка делатност. Издања Библиотеке чине монографске, серијске и електронске публикације.

24

25

26 Електронске публикације у издању Библиотеке доступне су
и преко званичног веб сајта.

27

28

29 Изглед Библиотеке после дограђивања- део из пројектне документације
Народна библиотека “Стеван Сремац” констандно обогаћује своје фондове, тако да је у проблему са мањком простора. Тај проблем требало би да буде решен остваривањем плана за доградњу корисног простора. Почетак изградње очекује се у лето године. Под кровом зграде Библиотеке, по том плану, требало би да се нађе и Дечје одељење које је још увек физички одвојено од зграде. Изглед Библиотеке после дограђивања- део из пројектне документације

30 Дан Библиотеке прославља се сваког 13. маја

31 Слава Библиотеке је св. Ћирило и Методије (24. мај)

32 Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш
Издавач Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш За издавача Небојша Васић Година издавања 2012. Аутор Александра Аџић Аутор корица Љубиша Николић Тираж 200 CD Језик Српски Штампа ISBN

33 CIP - Каталогизација у публикацији
Народна библиотека Србије, Београд (497.11)(091) АЏИЋ, Александра, 1974- Времеплов Народне библиотеке у Нишу [Електронски извор] / Александра Аџић. - Ниш : Народна библиотека "Стеван Сремац", 2012 (Ниш : Народна библиотека "Стеван Сремац"). - 1 електронски оптички диск (CD-ROM) : слика, текст ; 12 cm Насл. са насл. екрана. - Тираж 200. ISBN a) Народна библиотека "Стеван Сремац" (Ниш) COBISS.SR-ID


Скинути ppt "Народне библиотеке у Нишу Народна библиотека “Стеван Сремац” Ниш,"

Сличне презентације


Реклама од Google