Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Што и овозможува на тортата да нарасне?

Сличне презентације


Презентација на тему: "Што и овозможува на тортата да нарасне?"— Транскрипт презентације:

1 Што и овозможува на тортата да нарасне?
Цели на часот: -Сите ученици знаат да користат различни извори на информации -Повеќето ученици ја поврзуваат хемијата со секојдневните активности -Само некои од учениците употребуваат табеларен приказ при споредување на собраните податоци

2 Прва активност Наставникот им покажува на учениците слика од добро нарасната торта. Што користите за да направите тортата да порасне? Дали знаете што е разликата меѓу прашок за печиво и сода бикарбона?

3 Втора активност Учениците вршат испитување на прашок за печиво. Тие вршат реакции на прашок за печиво и: вода ,оцет ,јод ,универзален индикатор. Пред да се започне со практичната активност, секој ученик треба да изврши процена на ризиците и да се договорат неопходните мерки на претпазливост. супстанци вода оцет јод Готварска сол шеќер Сода бикарбона нишесте брашно Лимонска киселина

4 Трета активност Дадете им на учениците табела со познати резултати за неколку различни соединенија (на пр. натриум хидрогенкарбонат, шеќер, сол, нишесте, брашно и крем од тартар или лимонска киселина). Учениците ги споредуваат своите резултати со резултатите од табелата. Дали некоја супстанца се однесува исто во секој аспект како и прашокот за печиво? Што ни кажува тоа? Заклучете дека печењето торта е пример за реакција на карбонат со киселина. Јаглерод диоксидот што се образува помогнува да нарасне тортата. крем од тартар Формула: KC4H5O6

5 Учениците ги одговораат прашањата од стр
Учениците ги одговораат прашањата од стр.83 усно и се поведува дискусија.

6 Која е разликата меѓу пециво и сода бикарбона?
Сода бикарбона е базна сол па често се додава во јадења каде има кисели состојки како лимон,оцет,јогурт или павлака.Кога ќе се соединат содата со киселината се одвива хемиски процес во кој се создаваат меурчиња а тестото или смесата нарастува. Прашокот за пециво (NaHCO3) е мешавина од сода бикарбона, сува киселина и густин .Некои пецива имаат двојно дејство,така да почнуваат штом ќе се намократ а останатото дејство се случува кога смесата ќе се загрее. Рокот на траење на сода бикарбона зависи од начинот на чување.Додека пецивото брзо се расипува т.е ги губи својствата во рок од три месеци до година дена.


Скинути ppt "Што и овозможува на тортата да нарасне?"

Сличне презентације


Реклама од Google