Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК.

Сличне презентације


Презентација на тему: "ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК."— Транскрипт презентације:

1 ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК

2 Анелиз Мари Франк

3 Ана Франк Анелиз „Ана“ Мари Франк (хол. и нем. Annelies Marie Frank; 12. јун 1929, Франкфурт на Мајни) — једна од најпознатијих јеврејских жртава Холокауста. За време скривања од нациста писала је дневник, који ће касније постати познат ка Дневник Ане Франк. Рођена је у Франкфурту на Мајни у Немачкој, али је већи део живота провела у Амстердаму. Била је држављанин Немачке до 1941, када јој је одузето држављанство по Нирнбершким законима. Постала је позната после смрти, захваљујући објављивању њеног дневника.

4 Ана Франк У њему је описала живот током скривања за време нацистичке окупације у Другом светском рату. Анина породица се преселила у Холандију коју је нацистичка Немачка окупирала Када су године прогони Јевреја постали учесталији, Франкови су се сакрили у тајне просторије у пословној згради Ота Франка, Аниног оца — Тајно скровиште. Након две године њихово склониште је откривено на основу дојаве, а Франкови, Ван Пелсови и Фриц Пфефер, који су се ту скривали, депортовани су у логоре.

5 Ана Франк Ана је умрла седам месеци касније од тифуса у концентрационом логору Берген-Белзену, близу Хановера, неколико дана после смрти своје сестре Марго. Анин отац, Ото Франк, који је једини преживео рат, вратио се у Амстердам и пронашао дневник своје ћерке. Дневник, у коме је Ана бележила своје мисли од 12. јуна до 1. августа 1944, објављен је године у оригиналној и делимично скраћеној верзији на холандском језику.

6 Породица Франк године

7 Родитељи Ото Франк и Едит Холандер
Породица Франк Родитељи Ото Франк и Едит Холандер Сестра Маргот и Ана

8 Aна Франк сликана у мају 1942. године

9 Потпис Ане Франк са разгледнице упућене другарици Зан Ледерман послате 1937. године

10 Aна од своје пете до тринаесте године

11

12

13

14

15

16

17

18 Сестре Ана и Маргот из млађих дана

19 Зграда у Амстердаму, у којој су Франкови живели од 1934. до 1942
Зграда у Амстердаму, у којој су Франкови живели од до године

20 Живот у Амстердаму Ана је рођена у Франкфурту у Немачкој. Друга је ћерка Ота и Едит Франк, и млађа сестра Марго. Едит је била посвећенији родитељ, док је Ото био заинтересован за образовање и поседовао доста књига. Када је на изборима за Градски савет Франкфурта победила Националсоцијалистичка партија Адолфа Хитлера, почеле су антисемитске демонстрације, што је навело породицу Франк да се забрине за своју егзистенцију у том немачком граду, па су нешто касније напустили Немачку и настанили се у Амстердаму у Холандији.

21 Ото је почео да ради у Опекти, предузећу које је производило воћни екстракт. Марго је била талентована за аритметику, а Ана за читање и писање. Анина другарица Ханели изјавила је да је Ана још од раног детињства често писала. Међутим, скривала је своје радове и није желела да прича о томе што пише. Ана и Марго су имале различите карактере. Марго је била учтива, уздржана и студиозна (као Ото), док је Ана била причљива, енергична и екстровертна (као Едит). Маја 1940, Трећи рајх је окупирао Холандију. Окупационе власти почеле су спроводити прогон Јевреја кроз ограничавајуће и дискриминаторне законе. Спровођењем „Декрета о сегрегацији“, морале су да напусте своје школе и да се упишу у Јеврејски лицеј.

22 Школа Ане Франк у Амстердаму

23 Живот у Амстердаму За 13. рођендан, 12. јуна 1942, Ана је добила лексикон и одлучила је да га користи као дневник. Почела је да га пише два дана касније. Истог месеца Марго је добила позив од Централне канцеларије за емиграцију Јевреја у Амстердаму за пријем у радни логор. Франкови су још и раније намеравали да се сакрију у просторије иза зграде Опекте, а овакав позив их је у тој намери само убрзао. Претходно су „растурили“ стан, да би створили утисак изненадног одласка, а оставили су и писмо у којем је стајало да су отишли у Швајцарску.

24 Бивше зграде Опекте, у којима је Тајно скровиште; данас кућа Ане Франк
Бивше зграде Опекте, у којима је Тајно скровиште; данас кућа Ане Франк

25 Реконструкција полице за књиге која је покривала улаз у Тајно скровиште

26 Тајно скровиште Виктор Куглер, Јоханес Клајман, Мип Гис и Беп Фоскјул били су једини радници у Опекти који су знали за Тајно скровиште. Уз Јана Гиса и Бепиног оца Јоханеса, они су били „помагачи“ Ани и осталима. Као једина веза Тајног скровишта и спољашњег света, скривенима су преносили ратне вести и политичка дешавања. Били су део Холандског отпора, па су им набављали храну и одећу, али временом, уз сав труд, то је постајало све теже. Породица Ван Пелс, убрзо се придружила Франковима. То су били Херман, Огиста и шеснаестогодишњи Петр.

27 Прва љубав Иако је на почетку „одбијала“ повученог Петра, касније је схватила да јој се свиђа, и њих двоје су ушли у романсу (однос који није потпуно љубавни, али је био јачи од пријатељског). Први пољубац је доживела с њим. Међутим, односи су убрзо захладнели, јер је Ана довела своја осећања у питање; питала се да ли су осећања права или су произашла из просте чињенице да њих двоје, хтели то или не, морају да деле заједнички животни простор.

28 Статуа Ане Франк

29 «Коначно схватам да морам да учим да не бих била незналица, да успем у животу, да постанем новинар. Јер то је оно што желим! Знам да могу да пишем, али још морам да видим да ли стварно имам талента.Чак и да немам талента за писање књига и новинских чланака, увек могу да пишем за себе. Али ја желим да постигнем више од тога. Не могу да замислим да живим као мама, госпођа Ван Дан и остале жене које гледају своја посла, а онда буду заборављене. Морам да имам још нешто сем мужа и деце чему ћу да се посветим! Желим да будем корисна и да причињавам задовољство свима, чак и онима које никад нисам упознала. Желим да наставим да живим чак и након смрти! Баш зато сам захвална што имам овај дар, који могу да користим да развијам себе и све у мени! Писањем могу „стрести“ све своје бриге. Туга нестаје, а расположење расте! Али, хоћу ли икада моћи да напишем нешто велико?»

30 Дневник Ане Франк

31

32

33

34

35 Корице оригиналне верзије Аниног дневника

36 Хапшење Ујутро, 4. августа 1944, у Тајно скровиште упала је Зелена полиција, након дојаве да се ту налазе бегунци. Никад није утврђено ко је обавестио полицију.Франкови и Ван Пелсови одведени су у штаб Гестапоа, где су саслушани и задржани преко ноћи. После три дана пребачени су у транзитни логор Вестерборк, кроз који је, у то време, прошло већ Јевреја, највише немачких и холандских. С обзиром на то да су били ухапшени током скривања, сматрани су криминалцима и послати су у казнени сабирни центар на робију (заточеништво уз тежак физички рад).

37 Помагачи Виктор Куглер и Јоханес Клајман ухапшени су и затворени у радни логор за непријатеље режима у Амерсфорту, близу Утрехта. Клајман је ослобођен седам недеља касније, док је Куглер држан у различитим транзитним логорима до краја рата. Мип и Беп такође су испитиване и застрашиване, али нису притваране. Већ сутрадан, 5. августа 1944, оне су се вратиле у зграде Опекте, и пронашле Анине папире разбацане по поду. Сакупиле су их и понеле са собом, уз неколико албума породичних фотографија. Мип је одлучила да их врати Ани након рата, па их је све сачувала.

38 Берген - Белзен

39 Берген - Белзен

40 Берген - Белзен

41 Аушвиц

42 Аушвиц

43 Аушвиц

44 Аушвиц

45 Аушвиц некад

46 Аушвиц данас

47 Највећи концентрациони логори у нацистичкој Немачкој - Аушвиц
Рад ослобађа

48 Највећи концентрациони логори у нацистичкој Немачкој - Дахау

49 Највећи концентрациони логори у нацистичкој Немачкој - Бухенвалд

50 Највећи концентрациони логори у нацистичкој Немачкој - Треблинка

51 Највећи концентрациони логори у нацистичкој Немачкој - Матхаузен

52 Највећи концентрациони логор на територији бивше Југославије - Јасеновац -

53 Анина мајка, Едит Франк, умрла је 1945. год. у Аушвицу
Анина мајка, Едит Франк, умрла је 1945.год. у Аушвицу. Сахрањена је у једну од многобројних масовних гробница Ото Франк је преживео и вратио се у Амстердам. Знао је да му је жена умрла у Аушвицу, али се надао да су му ћерке преживеле.

54 Помагачи Мип, Беп, Виктор и Јохан су преживели рат и сви касније умрли природном смрћу.

55 Споменик Ани и њеној сестри

56 Збогом, Ана!

57 I ГРУПА Коме се Ана обраћа? Како замишљаш амбијент Тајног скровишта?
Какво је расположење Ане Франк? Од чега стрепи Ана Франк, чега се плаши? Шта за Ану представља читање књига? Како види своју будућност, а како прошлост? Шта за њу представља свет доле, а шта свет горе?

58 I ГРУПА: Коме се Ана обраћа? (Ана се обраћа Кети, измишљеној пријатељици) Како замишљаш амбијент Тајног скровишта? (Мрачно поткровље,тескобно, депресивно, непријатно, гуши их, њих осморо се гурају, очајни су) Какво је расположење Ане Франк? (Променљиво расположење, уплашена је, депресивна, осећа страх, плаче) Од чега стрепи Ана Франк, чега се плаши? (Плаши се звона на вратима, плаши се да их одводе ноћу, да скровиште гори, види себе у тамници.) Шта за Ану представља читање књига? Бег из стварности, наду у неки другачији живот, спас) Како види своју будућност, а како прошлост? (Будућност је кула у ваздуху, не постоји; прошлост као да припада неком другом) Шта за њу представља доњи свет, а шта горњи (Доњи свет је опасност, а горњи мир и спокој)

59 II ГРУПА Какво расположење преовладава у другом писму?
Да ли је њено расположење у складу или нескладу са природом? Какво је расоложење Ане Франк у трећем писму? Да ли је сада њено расположење у складу или нескладу са временом? Где проводи дане? Шта крије Ана у срцу Шта је најбољи лек за усамљене и несрећне? Зашто је Анин поглед усмерен ка небу? Шта Ани највише недостаје? Да ли је она песимиста или оптимиста?

60 II ГРУПА Какво расположење преовладава у другом писму? (Узнемирена је, збуњена, не може ни да се исплаче, осећа тегобу у срцу) Да ли је њено расположење у складу или нескладу са природом? (У нескладу јер је напољу сунчано, небо ведро, пријатан ветрић дува) Какво је расположење Ане Франк у трећем писму? (Осећа пролеће у себи, наду, ведра је, посматра плаво небо, кестен и птице) Да ли је сада њено расположење у складу или нескладу са временом? (У складу јер ужива док посматра сунце, ведро небо и кровове Амстердама Где проводи дане? (У соби на тавану где Петр цепа дрва) Шта крије Ана у срцу? (Заљубљена је у Петра) Шта је најбољи лек за усамљене и несрећне? (Најбољи лек је да буду напољу, сами са небом, природом и Богом) Зашто је Анин поглед усмерен ка небу? (Очекује спас од Бога) Шта Ани највише недостаје? (Слобода, свеж ваздух) Да ли је она песимиста или оптимиста? (Оптимиста, не губи наду у спасење)

61 III ГРУПА Тема Стилска средства Идеја Књижевни род Књижевна врста

62 III ГРУПА Тема: Анина писма о животу на тавану једне куће у Амстердаму, њене мисли , осећања и надања. Стилска средства: плаво небо (нада спас, оаза), црни облаци (опасност која се приближава, Немци), затворени круг (неизбежна судбина) -метафоре Идеја: Осуда рата као негације човечности. Победника нема. Остају дубоки болови и ране незацељене. Књижевни род: епика Књижевна врста: дневник

63 Дневник За разлику од мемоара у којима је писцу стало, колико да исприча свој живот, толико и да опише време и средину у којој је живео и радио, дневник представља белешке које су записиване из дана у дан, а циљ им је исти. Главна разлика је у томе што су мемоари писани по сећању, а дневник се пише под свежим утисцима дневних догађаја. Дневник обилује тачним подацима, па зато има документарну или историјску вредност, као што је „Дневник Ане Франк“. У дневнику се могу властита осећања, мисли, расположења, али и друга запажања о догађајима, људима, о средини у којој се живи и приликама у друштву. Често има епистоларну форму (писмо).

64 Изглед табле ‘’Дневник Ане Франк’’
Тема: Анина писма о животу на тавану једне куће у Амстердаму, њене мисли , осећања и надања. Стилска средства: метафоре( плаво небо, црни облаци, круг) Идеја: Осуда рата као негације човечности. Победника нема. Остају дубоки болови и ране незацељене. Књижевни род: епика Књижевна врста: дневник


Скинути ppt "ДНЕВНИК АНЕ ФРАНК."

Сличне презентације


Реклама од Google