Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

POČETAK PELOPONESKOG RATA

Сличне презентације


Презентација на тему: "POČETAK PELOPONESKOG RATA"— Транскрипт презентације:

1 POČETAK PELOPONESKOG RATA
Eduardo Varnica

2

3 SADRŽAJ Početak Peloponeskog rata Tijek rata
Alkibijad i pohod na Siciliju Propast Atene Proročišta i igre posvećene bogovima

4 POČETAK PELOPONESKOG RATA
Periklovo upravljanje Atenom pretvorilo ju je u najmoćnije pomorsko, trgovačko središte u Grčkoj. Atenska luka Pirej bila je zaštićena dugačkim obrambenim zidom. Sparta se osjećala ugroženom zbog napretka Atene. Sparta se morala koristiti korintskom lukom. Saveznici atenskog saveza počeli su se buniti na atensku vlast B

5 Atena je spartanski demos poticala na borbu za demokraciju, te dodatno ugrozila Spartu.
Spartanci su tražili osamostaljenje Atenskog pomorskog saveza. Svi ti nesporazumi ugrožavavali su oba polisa. Kada je Atena došla do Spartanskog saveznika Korinta, strpljenju je došao kraj

6 TIJEK RATA Peloponeski rat je počeo 431. g. Pr. Kr i trajao je 27 g.
Atenjani su imali prevlast na moru, a Spartanci na kopnu. Atenjani su tijekom rata dobili tešku bolest – kugu od koje je umro i Periklo. Nakon njega Atenom su zavladali demagozi. Vlašću demagoga Atena je slabila u vojnom i gospodarskom smislu.

7

8 ALKIBIJAD I POHOD NA SICILIJU
Neki su vojskovođe pokušali uspostaviti mir između Sparte i Atene, ali su zato ubijeni Tu se isticao Alkibijad. Vojskovođa koji je htio da rat završi pobjedom Atene. On je pokrenuo pohod na Siciliju. Alkibijad je imao velike uspjehe na Siciliji, no pozvali su ga da se vrati u Atenu. On je prešao na spartansku stranu. Tim prelaskom Atena je poražena na siciliji.

9

10 PROPAST ATENE Poraz na Siciliji označio je premoć Sparte.
Atenjani su doživjeli par pomorskih gubitaka. Konačni poraz bio je strahovit.

11

12 Atenjani su pod teškim uvjetima potpisali mir. Atenjani su morali:
Predati sve svoje brodove i srušiti dugi zid između Atene i luke Pirej. Atena je prestala biti politička sila, ali je ostala središte umjetnosti i znanosti. Njeno političko mjesto zauzela je Teba.

13

14

15 PROROČIŠTA I IGRE POSVEČENE BOGOVIMA
Proročišta su bila jako važna Grcima. Najpoznatiji je bilo Apolonov hram u Delfima. Tamo se proicala sudbina mnogih kraljeva i ratnika. Delfijska proročišta su poznata i jer su se tamo igrali prve igre u čast bogovima. Igre su se priređivale u čast svim bogovima s Olimpa.

16 Te su se igre održavale svake 4. g. One su se zvale OLIMPIjSKE IGRE.
Osim sportskih igara održavale su se i glazbene i vjerske svečanosti. Za vrijeme igara nije se smjelo ratovati.

17 UPAMTI!!! Periklovo upravljanje Atenom dovodi je do pložaja najmoćnijeg polisa. Sparta se morala koristiti korintskom lukom. Atenski saveznici su se počeli buniti na atensku vlast. Atena je htjela rat protiv Sparte. Spartanci nisu htjeli rat dok Atena nije došla do Korinta. Peloponeski rat je trajao 27 g. Periklo umire i vlast zauzimaju demagozi. Neke vojskovođe su htjeli da se rat zaustavi. Alkibijad zauzima Siciliju. Alkibijad prelazi na spartansku stranu. Atena predaje rat nakon poraza na Siciliji.

18 Proročišta važna mjesta Grcima
Najpoznatije Apolonovom hram Prve Olimpijske igre

19 PITANJA Koji su uzroci Peleponeskog rata?
Kakav su uspjeh na početku rata imale Atena i Sparta? Kako je završio pohod na Siciliju? Koji su uzroci propasti Atene? U čiju su se u čast igrale Olimpijske igre? Koje je najpoznatije proročište?

20 LENTA VREMENA 404.g.pr. Kr 431. g.pr. Kr 776.g.pr.Kr
Početak Peleponeskog rata Prve Olimpijske igre Pobjeda Sparte u peleponeskom ratu


Скинути ppt "POČETAK PELOPONESKOG RATA"

Сличне презентације


Реклама од Google