Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Π Pi π Mate Balala.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Π Pi π Mate Balala."— Транскрипт презентације:

1 π Pi π Mate Balala

2 Dan broja Pi Sredina ožujka, točnije 14. ožujka obilježava se međunarodni dan broja Pi. Pi ili π je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Definira se kao odnos opsega i promjera kruga. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj.

3 Podatci o broju Pi Pi je 16. slovo grčkog alfabeta. U praksi se bilježi malim grčkim slovom π, a u hrvatskom jeziku je pravilno pisati i pi. Numerička vrijednost pi, zaokružena na 64 decimalna mjesta, jest: π = 3,

4 Albert Einstein Grad Princenton u  New Jerseyju  ugošćuje mnoge događaje u jednoj zajedničkoj proslavi Dana broja pi i rođendana  Alberta Einsteina, koji također pada 14. ožujka. Einstein je živio u Princetonu više od dvadeset godina dok je radio na  Institutu za napredni studij. Osim jedenja pita i recitatorskih natjecanja ondje se održava i godišnje natjecanje u prerušavanju u Einsteina.

5 Larry Shaw Najraniju poznatu službenu ili veću proslavu Dana broja pi organizirao je godine Larry Shaw u  sanfranciskanskom Exploratoriumu, gdje je Shaw radio kao fizičar, pri čemu su osoblje i javnost marširali oko jednog od muzejskih kružnih prostora nakon čega su konzumirali voćne pite. Exploratorium i dalje slavi Dan broja pi.

6 Nacionalni dan broja pi
Zastupnički dom SAD-a donio je 12. ožujka godine neobvezojuću revoluciju kojom je 14. ožujka prepoznat kao Nacionalni dan broja pi.

7 Zanimljivosti o broju Pi
Dan broja pi održava se na mnogo načina, uključujući jedenje pite, gađanje pitama i raspravljanje o značaju broja π. Neke škole drže natjecanja u tome koji će se učenik moći prisjetiti broja pi s najviše decimalnih mjesta.

8 Hvala na pozornosti!


Скинути ppt "Π Pi π Mate Balala."

Сличне презентације


Реклама од Google