Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Тамара Стојановић Бајић Педагог Април, 2018.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Тамара Стојановић Бајић Педагог Април, 2018."— Транскрипт презентације:

1 Тамара Стојановић Бајић Педагог Април, 2018.
1. ПРАВИЛА ПОНАШАЊА УЧЕНИКА У ШКОЛИ 2. ВАСПИТНЕ И ВАСПИТНО ДИСЦИПЛИНСКЕ МЕРЕ 3. КУЋНИ РЕД ОШ ,,САВА ШУМАНОВИЋ” Тамара Стојановић Бајић Педагог Април, 2018.

2 ,, Деца су поруке које шаљемо у време које нећемо доживети.” Џ.В.

3 Кодекс значи правило.

4 ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ, ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ НЕКА НАУЧЕ.
ПРАВИЛА СЛУЖЕ ДА ПОМОГНУ ЉУДИМА ДА ЖИВЕ ЈЕДНОСТАВНИЈЕ. АКО ИХ ПОШТУЈЕМО И ЖИВОТ У ШКОЛИ ЋЕ НАМ БИТИ ЛАКШИ И ЈЕДНОСТАВНИЈИ. ОНИ КОЈИ ЗНАЈУ НЕКА СЕ ПОДСЕТЕ, ОНИ КОЈИ НЕ ЗНАЈУ НЕКА НАУЧЕ.

5 ОДГОВОРНОСТ УЧЕНИКА ЧЛАН 83.
ТЕЖЕ ПОВРЕДЕ ОБАВЕЗА УЧЕНИКА уништење, оштећење, скривање, изношење, преправка или дописивање података у евиденцији коју води школа или друга организација, односно орган; преправка или дописивање података у јавној исправи коју издаје школа или орган, односно исправи коју изда друга организација; уништење или крађа имовине школе, привредног друштва, предузетника, ученика или запосленог; поседовање, подстрекавање, помагање, давање другом ученику и употреба алкохола, дувана, наркотичког средства или психоактивне супстанце; уношење у школу или другу организацију оружја, пиротехничког средства или другог предмета којим може да угрози или повреди друго лице; понашање ученика којим угрожава властиту безбедност или безбедност других ученика, наставника и запослених у школи, у школским и другим активностима које се остварују ван школе, а које школа организује и које доводи до њиховог физичког и психичког повређивања; употреба мобилног телефона, електронског уређаја и другог средства у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања; неоправдано изостајање са наставе и других облика образовно- васпитног рада више од 25 часова у току школске године, од чега више од 15 часова након писменог обавештавања родитеља, односно другог законског заступника од стране школе; учестало чињење лакших повреда обавеза у току школске године, под условом да су предузете неопходне мере из става 1. овог члана ради корекције понашања ученика.

6 МЕРЕ КОЈЕ ПРЕДУЗИМА ШКОЛА
Према ученику који врши повреду правила понашања у школи или не поштује одлуке директора и органа школе, неоправдано изостане са наставе пет часова, односно који својим понашањем угрожава друге у остваривању њихових права, школа ће уз учешће родитеља, односно другог законског заступника, појачати васпитни рад активностима: у оквиру одељењске заједнице, стручним радом одељењског старешине, педагога, психолога, посебних тимова, а када је то неопходно да сарађује са одговарајућим установама социјалне, односно здравствене заштите са циљем дефинисања и пружања подршке ученику у вези са променом његовог понашања.

7 ВАСПИТНО ДИСЦИПЛИНСКИ ПОСТУПАК ЧЛАН 85.
За теже повреде обавеза ученика и за повреде забране из чл. 110 – 112. овог закона школа води васпитно-дисциплински поступак о којем обавештава родитеља, односно другог законског заступника ученика. Директор, у року од 30 дана од дана учињене повреде из става 1. овог члана, закључком покреће васпитно-дисциплински поступак, води га и окончава решењем и о томе одмах, а најкасније наредног радног дана обавештава родитеља, односно другог законског заступника. У васпитно-дисциплинском поступку ученик, уз присуство родитеља, односно другог законског заступника, као и сви остали учесници и сведоци морају бити саслушани и дати писану изјаву. Уколико се родитељ, односно други законски заступник ученика, који је уредно обавештен, не одазове да присуствује васпитно-дисциплинском поступку, директор школе поставља одмах, а најкасније наредног радног дана психолога, односно педагога установе да у овом поступку заступа интересе ученика, о чему одмах обавештава центар за социјални рад. Васпитно-дисциплински поступак за учињену тежу повреду обавезе ученика, покреће се најкасније у року од осам дана од дана сазнања. Васпитно-дисциплински поступак за учињену повреду забране из чл. 110–112. овог закона покреће се одмах, а најкасније у року од два дана од дана сазнања. Васпитно-дисциплински поступак окончава се, након вођења појачаног васпитног рада са учеником, доношењем решења у року од 30 дана од дана покретања. Пре доношења решења морају се утврдити све чињенице које су од значаја за одлучивање. Уколико се у току трајања васпитно-дисциплинског поступка ученик испише из школе, школа је у обавези да у исписницу унесе напомену да је против наведеног ученика покренут васпитно- дисциплински поступак.

8 ЗАБРАНА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ЧЛАН 110.
У установи су забрањене дискриминација и дискриминаторско поступање, којим се на непосредан или посредан, отворен или прикривен начин, неоправдано прави разлика или неједнако поступа, односно врши пропуштање (искључивање, ограничавање или давање првенства), у односу на лице или групе лица, као и на чланове њихових породица или њима блиска лица на отворен или прикривен начин, а који се заснива на раси, боји коже, прецима, држављанству, статусу мигранта, односно расељеног лица, националној припадности или етничком пореклу, језику, верским или политичким убеђењима, полу, родном идентитету, сексуалној оријентацији, имовном стању, социјалном и културном пореклу, рођењу, генетским особеностима, здравственом стању, сметњи у развоју и инвалидитету, брачном и породичном статусу, осуђиваности, старосном добу, изгледу, чланству у политичким, синдикалним и другим организацијама и другим стварним, односно претпостављеним личним својствима, као и по другим основима утврђеним законом којим се прописује забрана дискриминације. Не сматрају се дискриминацијом посебне мере уведене ради постизања пуне равноправности, заштите и напретка лица, односно групе лица која се налазе у неједнаком положају. Установа је дужна да предузме све мере прописане овим законом када се посумња или утврди дискриминаторно понашање у установи. Ближе критеријуме за препознавање облика дискриминације од стране запосленог, детета, ученика, одраслог, родитеља односно другог законског заступника или трећег лица у установи, заједнички прописују министар и министар надлежан за људска и мањинска права. Поступање установе када се посумња или утврди дискриминаторно понашање, начине спровођења превентивних и интервентних активности, обавезе и одговорности запосленог, детета, ученика, одраслог, родитеља односно другог законског заступника, трећег лица у установи, органа и тела установе и друга питања од значаја за заштиту од дискриминације, прописује министар.

9 ЗАБРАНА НАСИЉА, ЗЛОСТАВЉАЊА И ЗАНЕМАРИВАЊА ЧЛАН 111.
У установи је забрањено физичко, психичко, социјално, сексуално, дигитално и свако друго насиље, злостављање и занемаривање запосленог, детета, ученика, одраслог, родитеља односно другог законског заступника или трећег лица у установи. Под насиљем и злостављањем подразумева се сваки облик једанпут учињеног, односно понављаног вербалног или невербалног понашања које има за последицу стварно или потенцијално угрожавање здравља, развоја и достојанства личности детета, ученика и одраслог. Установа је дужна да одмах поднесе пријаву надлежном органу ако се код детета, ученика или одраслог примете знаци насиља, злостављања или занемаривања

10 ФИЗИЧКО НАСИЉЕ Под физичким насиљем, у смислу овог закона, сматра се: физичко кажњавање детета, ученика или одраслог од стране запосленог, родитеља односно другог законског заступника или трећег лица у установи; свако понашање које може да доведе до стварног или потенцијалног телесног повређивања детета, ученика, одраслог или запосленог; насилно понашање запосленог према детету, ученику или одраслом, као и ученика и одраслог према другом ученику, одраслом или запосленом

11 ПСИХИЧКО, СОЦИЈАЛНО И СЕКСУАЛНО НАСИЉЕ
Под психичким насиљем, у смислу овог закона, сматра се понашање које доводи до тренутног или трајног угрожавања психичког и емоционалног здравља и достојанства.  Под социјалним насиљем, у смислу овог закона, сматра се искључивање детета, ученика и одраслог из групе вршњака и различитих облика активности установе. Под сексуалним насиљем и злостављањем, у смислу овог закона, сматра се понашање којим се дете и ученик сексуално узнемирава, наводи или приморава на учешће у сексуалним активностима које не жели, не схвата или за које није развојно дорастао или се користи за проституцију, порнографију и друге облике сексуалне експлоатације.

12 ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ Под дигиталним насиљем и злостављањем, у смислу овог закона, сматра се злоупотреба информационо комуникационих технологија која може да има за последицу повреду друге личности и угрожавање достојанства и остварује се слањем порука електронском поштом, смс-ом, ммс-ом, путем веб- сајта (web site), четовањем, укључивањем у форуме, социјалне мреже и другим облицима дигиталне комуникације. Установа је дужна да надлежном органу пријави сваки облик насиља, злостављања и занемаривања у установи почињен од стране родитеља, односно другог законског заступника или трећег лица у установи. Протокол поступања у установи у одговору на насиље и злостављање, садржај и начине спровођења превентивних и интервентних активности, услове и начине за процену ризика, начине заштите од насиља, злостављања и занемаривања, прописује министар. Ближе услове о начинима препознавања невербалних облика злостављања деце и ученика од стране запосленог за време неге, одмора, рекреације и других облика васпитно-образовног рада, прописује министар.

13 Забрана понашања којЕ вређа углед, част или достојанство члан 112.
Забрањено је свако понашање запосленог према детету, ученику и одраслом; детета, ученика и одраслог према запосленом; родитеља, односно другог законског заступника или трећег лица према запосленом; запосленог према родитељу, односно другом законском заступнику; детета, ученика и одраслог према другом детету, ученику или одраслом, којим се вређа углед, част или достојанство. Директор установе дужан је да у року од три дана од дана сазнања за повреду забране из става 1. овог члана предузме одговарајуће активности и мере у оквиру надлежности установе.

14 Васпитне и васпитно дисциплинске мере и правна заштита ученика
За повреду обавезе, односно забране прописане овим законом, могу да се изрекну мере, и то: за лакшу повреду обавеза ученика, васпитна мера – опомена, укор одељењског старешине или укор одељењског већа, на основу изјашњавања наставника који остварују наставу у одељењу ученика, у складу са општим актом школе; за тежу повреду обавеза ученика, васпитно- дисциплинска мера – укор директора и укор наставничког већа, а за ученика средње школе и искључење ученика из школе, односно школе са домом.

15 Повреда забране из члана 110-112.
укор директора или укор наставничког већа; премештај ученика од петог до осмог разреда у другу основну школу на основу одлуке наставничког већа, уз сагласност школе у коју прелази, а уз обавештавање родитеља односно другог законског заступника.

16 Друштвено користан рад ученика
Школа, упоредо са изрицањем васпитне, односно васпитно-дициплинске мере из става 1. овог члана, одређује ученику и обавезу обављања друштвено- корисног, односно хуманитарног рада, који се одвија у просторијама школе или ван просторија школе под надзором наставника, односно стручног сарадника. Друштвено-користан, односно хуманитарни рад из става 6. овог члана, школа одређује ученику у складу са тежином учињене повреде, водећи рачуна о психофизичкој и здравственој способности, узрасту и достојанству ученика, о чему је дужна да одмах обавести родитеља, односно другог законског заступника. Васпитна и васпитно-дисциплинска мера изричу се у школској години у којој је учињена повреда обавезе ученика.

17 Процедура у вези са повредом чланова 110-112. и жалба родитеља
Када малолетан ученик изврши повреду обавезе, односно забране из чл. 110–112. овог закона, школа одмах, а најкасније наредног радног дана обавештава родитеља, односно другог законског заступника и укључује га у одговарајући поступак. Наставничко веће доноси одлуку о васпитно-дисциплинској мери искључења ученика из средње школе, а директор решење о искључењу ученика из школе. Ученик, родитељ, односно други законски заступник има право да поднесе жалбу школском одбору на изречену васпитно-дисциплинску меру за извршену тежу повреду обавезе ученика или за повреду забране из чл. 110–112. овог закона, у року од осам дана од дана достављања решења о утврђеној одговорности и изреченој мери. Школски одбор решава по жалби из става 11. овог члана у року од 15 дана од дана достављања жалбе од стране ученика, родитеља, односно другог законског заступника. Жалба одлаже извршење решења директора. Против другостепеног решења о изреченој мери искључења ученика из средње школе или школе са домом, ученик, родитељ, односно други законски заступник има право на судску заштиту у управном спору.

18 Дежурни ученик на улазу у школу
Дежурни ученик на улазу у школу долази 20 минута пре почетка наставе; звоњењем оглашава почетак и крај наставног часа према распореду звоњења (уколико звоњење није решено аутоматски); - води књигу дежурства где се уписују подаци које одреди директор; упућује и прати странке до тражене особе, али не учитељу и наставнику за време извођења наставе; за време наставе зауставља родитеље у предворју до завршетка наставног часа; - за све проблеме током дежурства обраћа се дежурном учитељу и наставнику, стручној служби и директору; своја запажања о непримереном понашању ученика записује у књигу дежурства.  Дежурати не могу ученици који: чешће оправдано изостају или су били дуже на боловању; имају више негативних оцена; имају изречене казнено-васпитне мере.  На месту дежурства на видљивом месту морају бити истакнути бројеви телефона полиције, ватрогасаца и хитне помоћи и чланова тима за заштиту.

19 ЛАКШЕ ПОВРЕДЕ ОБАВЕЗА УЧЕНИКА И ВАСПИТНЕ МЕРЕ
1) неоправдано изостајање са наставе и других облика образовно-васпитног рада до 25 часова у току школске године;   2) ометање рада у одељењу;   3) недолично понашање према другим ученицима, наставницима, стручним сарадницима и другим запосленима у Школи;   4) изазивање нереда у просторијама Школе и школском дворишту;   5) непоштовање одлука надлежних органа Школе;   6) необавештавање родитеља, односно другог законског заступника ученика о резултатима учења и владања и непреношење порука одељенског старешине, других наставника и стручних сарадника;   7) оштећење школске зграде, просторија, инвентара, инсталација и прибора запослених у Школи;   8) оштећење или уништење личних ствари и прибора других ученика, наставника и других запослених у Школи;   9) неоправдано закашњавање на редовну наставу и друге облике образовно-васпитног рада;  10) напуштање часа или другог облика образовно-васпитног рада, без одобрења наставника или стручног сарадника; 11) нарушавање естетског изгледа Школе и школског дворишта;   12) коришћење мобилног телефона, електронских уређаја и других средстава којима се ремети дисциплина на часу или другим облицима образовно-васпитног рада, а који не служе у сврхе којима се угрожавају права других нити у сврхе преваре у поступку оцењивања;

20 ВАСПИТНЕ МЕРЕ ЗА ЛАКШЕ ПОВРЕДЕ ОБАВЕЗА УЧЕНИКА
1) опомена;   2) укор одељенског старешине;   3) укор одељенског већа, на основу изјашњавања наставника који изводе наставу у одељењу ученика, у складу са општим актом школе.  Васпитне мере изричу се ученику без вођења дисциплинског поступка, у школској години у којој је учињена повреда обавезе, а ученику се може смањити оцена из владања због изречене васпитне мере.Опомену и укор одељенског старешине изриче одељенски старешина, а укор одељенског већа- одељенско веће. За васпитну меру опомена одељенског старешине ученику се не смањује оцена из владања. Опомену изриче одељенски старешина на часу одељенске заједнице. За васпитну меру укор одељенског старешине ученику се може смањити оцена из владања на врло добар 4. Укор одељенског старешине изриче одељенски старешина на часу одељенске заједнице. За васпитну меру укор одељенског већа ученику се може смањити оцена из владања на добар 3. Укор одељенског већа изриче одељенско веће на седници, већином гласова укупног броја чланова одељенског већа, на предлог одељенског старешине или другог члана одељенског већа. Услов за изрицање васпитне мере је претходно предузимање активности појачаног васпитног рада са учеником, из члана 3.овог правилника.  Одељењски старешина има обавезу да евидентира понашање ученика и опише учињену лакшу повреду/е и евидентира предузете активности на појачаном раду са учеником. Опомена може бити усмена и писмена. Усмена се изриче ученику пред одељењем, а писмена се уноси у ђачку књижицу. Укор се уноси у ђачку књижицу коју потписује родитељ/ други законски заступник.

21 ИЗОСТАНЦИ УЧЕНИКА Неоправдано изостајање ученика са наставе и других облика обазовно-васпитног рада до 25 часова у току школске године представља лакшу повреду обевезе, за коју се ученику изриче васпитна мера, а може се и смањити оцена из владања у зависности од релевантних околности које се цене у сваком конкретном случају.   Ученику који је неоправдано изостао са наставе и других облика обазовно-васпитног рада до 7 часова- опомена одељенског старешине без смањења оцене из владања. Ученику који је неоправдано изостао са наставе и других облика обазовно-васпитног рада од 8 до 15 часова-укор одељенског старешине и смањење оцене из владања на 4. Ученику који је неоправдано изостао са наставе и других облика обазовно-васпитног рада од 16 до 25 часова-укор одељенског већа и смањење оцене из владања на 3. Неоправдано изостајање ученика са наставе више од 25 часова представља тежу повреду обевезе, за коју се ученику смањује оцена из владања и изриче васпитно-дисциплинска мера, уз поштовање принципа поступности у изрицању мера.  Ученику који је неоправдано изостао са наставе и других облика образовно-васпитног рада од 26 до 30 часова, изриче се васпитно-дисциплинска мера и смањује оцена из владања на 2. Оцену из владања утврђује орган који је изрекао васпитно-дисциплинску меру, ценећи релевантне околности у сваком појединачном случају.   Ученику који је неоправдано изостао са наставе и других облика образовно-васпитног рада од 31 до 35 часова, изриче се васпитно-дисциплинска мера и смањује оцена из владања на 1. Оцену из владања утврђује орган који је изрекао васпитно-дисциплинску меру, ценећи релевантне околности у сваком појединачном случају Оцена из владања ученику се може смањити и због других тежих повреда обавеза и за повреде забране прописане Законом. При доношењу одлуке о оцени из владања цениће се сви параметри наведени у члану 14.став 2. овог правилника.   Владање ученика шестог, седмог и осмог разреда оцењује се описно у току полугодишта, а бројчано на крају првог и другог полугодишта и утиче на општи успех.  

22 ЗАБРАНА УПОТРЕБЕ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА У ШКОЛИ

23 У простору Школе (затвореном и отвореном) забрањено је коришћење мобилних телефона. ЧЛАН 22
Школа не одговара за оштећене, изгубљењене или отуђене мобилне телефоне и друге апарате. Ученици су дужни да искључе мобилне и сличне комуникацијске апарате након уласка у школско двориште. Поново их могу укључити након завршетка наставе. Ученици могу изузетно користити мобилне телефоне у наставне сврхе, као што су апликације за ученике са потешкоћама у читању или онлајн квизови за проверу знања (Кахут) и савремених метода наставе, ако су такве методе у склопу методичке приреме наставника и унапред најављене ученицима. У случају када ученик треба хитно да позове родитеље обратиће се учитељу или одељењском старешини који ће обавити разговор са родитељима. Уколико се ученик противи правилу и недозвољено користи мобилни телефон, учитељ и одељењски старешина, као и сваки предметни наставник има право да му одузме исти и да преда родитељима или старатељу ученика уз образложење о забрани употребе мобилних телефона у Школи и ученику се изриче васпитна мера, усмена опомена. Након два евидентирања случаја употребе мобилног телефона, ученику се изриче писмена опомена и појачава се васпитни рад са учеником. Уколико ученик направи и трећи евидентирани случај употребе мобилног телефона, која је супротно од овог Правилника, ученику се изриче васпитна мера , укор одељењског старешине. У складу са Законом о основама система образовања и васпитања преузеће се све васпитне и васпитно дисциплинске мере употребе и коришћења мобилних телефона и сличних комуникацијских апарата.

24 У простор Школе (затворени и отворени) забрањено је уношење и коришћење:
средстава, опреме, оружја и уређаја који могу изазвати пожар, експлозију и повреде;  алкохола и опојних дрога, енергетских напитака, порнографије;  часописа, књига и брошура које не одговарају узрасту ученика;  видео и аудио материјала недоличног садржаја;  летака и плаката, ако немају за то одобрење директора

25 ЗАБРАНА УПОТРЕБЕ ДУВАНСКИХ ПРОИЗВОДА
Употреба дуванских производа забрањена је у свим школским просторима и школском дворишту како за ученике и раднике школе тако и за све остале посетиоце Школе.  У циљу спровођења ових забрана Школа има право да тражи помоћ одговарајућих служби и установа. 

26

27 ПРАВА И ДУЖНОСТИ УЧЕНИКА ПОХАЂАЊЕ НАСТАВЕ ​​
ПРАВА И ДУЖНОСТИ УЧЕНИКА ПОХАЂАЊЕ НАСТАВЕ ​​ Члан 28. Ученици су дужни редовно долазити на наставу према недељном и дневном распореду часова (редовну и изборне наставе, додатне и допунске наставе те ваннаставних активности).  Члан 29. Према ученицима који неоправдано изостају примењиваће се васпитне и васпитно- дисциплинске мере предвиђене Правилником о васпитно-дисциплинској одговорности ученика. У случају неоправданог изостанка ученика више од 25 часова, Школа ће поступити у складу са Законом о основама система образовања и васпитања и општим актима Школе. Члан 30. Од родитеља се очекује да одмах, а најкасније у року од 48 сати обавесте одељењског старешину уколико ће њихово дете изостати са наставе.  Родитељи или старатељи оправдавају изостанке одељењском старешини писменом изјавом родитеља или лекарским документом у року од осам дана откако се ученик вратио да похађа наставу. Ближи начин правдања изостанака ученика дефинисан је Правилником.

28 КАДА УЧЕНИК МОЖЕ ДА ИЗОСТАНЕ ИЗ ШКОЛЕ
Ученик има право изостати са наставе ради породичних разлога.  Ученик може изостати са наставе према одобрењу, на основу писмене молбе родитеља односно старатеља : предметног наставника са његовог часа; одељењског старешине до три (3) радна дана; директора до седам (7) радних дана; Наставничког већа више од седам (7) радних дана. 

29 ОПРЕМА УЧЕНИКА ЗА ШКОЛУ
Члан 34. Ученик је дужан да долази у Школу опремљен потребним уџбеницима, свескама и другим прибором према распореду часова тога дана. Уџбеници и свеске требају бити уредни.  Члан 35. Обавезне уџбенике родитељи набављају до почетка школске године, а свеске и остали прибор набављају након што добију упутства својих учитељаи наставника.  Члан 36. За наставу физичког и здравственог васпитања ученици треба да имају спортску обућу и одећу какву је одредио наставник физичког и здравственог васпитања на почетку школске године. 

30 ЗАБРАНА УПОТРЕБЕ ТЕХНИЧКИХ ПОМАГАЛА
У испуњавању наставних обавеза ученици не смеју користити недопуштена техничка помагала, преписивати од других ученик или се на други начин служити недопуштеним радњама.  Ученицима је строго забрањено да користе за време наставе предмете непотребне за рад (мобилни, МП3, МП4, вoкмeн и сл.). Ако се такви предмети користе у време наставе, биће им одузети и враћени родитељима и предузети одговарајуће васпитне мере.Предмете за игру и музичке инструменте ученици смеју доносити само уз дозволу учитеља односно одељењског старешине.  Школа не сноси одговорност за евентуални нестанак новца или драгоцености. 

31 ОДЕЋА У ШКОЛИ Ученици бораве у Школи прикладно одевени у одећу која не привлачи пажњу. Обавезна је одећа с рукавима чија дужина зависи од временских прилика. Одећа мора бити чиста и уредна и не сме бити прозирна, претерано деколтирана и прекратка. Неприкладном одећом сматрају се нарочито: кратке панталоне, поцепан џинс, џинс са упадљивим апликацијама, одећа са великим деколтеом, бретелама, отворима на леђима, стомаку и другим деловима тела, непримерено кратке сукње и хаљине, сукње и хаљине са великим шлицевима који откривају делове тела, провидна одећа, одећа са упадљивим апликацијама, непристојним и провокативним садржајем, спортска одећа и папуче.

32 У Школи није дозвољено Возити ролере, скејтборду, бицикл и сл
Забрањено је ношење натписа, беџева, гардеробе са наваијачким обележјима и сл.који постичу насиље и мржњу и одређују припадност некој навијачкој или другој групи односно оних који пропагирају употребу алкохола, цигарета или сличних средстава зависности.  Нису дозвољене нападне фризуре ни пренаглашена употреба козметичких средстава за улепшавање. Препоручује се ученицима да не носе накит. Ученици који дођу у школу нашминкани биће упућени да скину шминку и то ће им у школи бити омогућено.  У случају непридржавања наведених ставки одељењски старешина или други учитељи и наставници требају о томе да обавесте родитеље таквих ученика.

33 ЧУВАЊЕ ШКОЛСКОГ ИНВЕНТАРА
У простору Школе забрањено је: писање по зидовима и инвентару Школе; бацање ван канти за отпатке папира, жвакаћих гума, амбалаже и слично; играње игара на срећу и све врсте картања Ученици не смеју без одобрења директора доводити у Школу стране особе.  Свима је забрањено доводити животиње у просторије и околину Школе, осим ако то стручна особа затражи, а директор одобри. 

34 ПОЗДРАВЉАЊЕ И ОСЛОВЉАВАЊЕ
Члан 41. Ученици у учионици на почетку и крају часа поздрављају учитеља и наставника само устајањем.  Запослене школе или друге посетиоце који у току часа дођу у учионицу, ученици такође поздрављају устајањем.  Члан 42. Ученици су дужни уљудно се односити према свим радницима Школе.  Ученици су дужни поздравити раднике Школе у ​​школском простору и ван њега.  Сви радници школе дужни су својим позитивним примером учити децу културном понашању и здравим међуљудским односима.  Члан 43. Ученици ословљавају учитеље с "учитељу / учитељице" односно "наставниче / наставнице".  Остале одрасле особе ученици ословљавају са "госпођо / господине".  Члан 44. Ученици само с позивом улазе у зборницу и кабинете који су место рада наставницима. Изузетно, ученици могу покуцати и ући у зборницу или кабинет ако је нужно и хитно. 

35 МЕЂУСОБНИ ОДНОСИ УЧЕНИКА
Члан 45. У међусобним односима ученици су дужни понашати се пристојно, пазити на сопствено достојанство и достојанство другог ученика, чувати лични углед и углед другог ученика, пружити помоћ другоме и прихватити пружену помоћ, уважавати и поштовати другога.  Ученик не испуњава ове дужности ако застрашује друге, псује, простачи, противречи, лаже, краде, уништава, злоставља, понижава, не пружи помоћ ученику у невољи, омета учење и сл. У случају насилног понашања и сличних озбиљних сукоба ученици су дужни тражити помоћ учитеља, одељењског старешине, односно школске стручне службе.

36 УЛАЗАК У ШКОЛСКЕ ПРОСТОРИЈЕ
Члан 46. Ученици и запослени школе дужни су долазити редовно и на време у школу.  Ученици улазе у школу 10 минута пре почетка часа осим у ванредним случајевима када могу ући и раније, али су дужни чекати у холу школе и пазити да не ометају ред и мир у школи.  Члан 47. У случају невремена, ученици могу ући у Школу раније те сачекати звоно за почетак наставе у приземљу, али се морају понашати у складу са одредбама овог Правилника.  Члан 48. По школским ходницима и степеништу ученици се крећу умереним ходом (без трчања), један за другим, а не у групама.  Члан 49. Ако ученик улази у учионицу за време наставе, пре уласка треба покуцати, поздравити и изложити разлог доласка, а по обављеном послу уз поздрав отићи из учионице. Исто се односи на све друге особе које званично улазе у учионицу за време наставе. 

37 РЕД У УЧИОНИЦАМА Члан 50. Школски час започиње знаком звона. У учионице ученици улазе на позив наставника и учитеља. Након завршетка часа наставник закључава учионицу.  Ако се догоди да наставник није дошао ни након пет минута од почетка часа, председник одељења одлази код главног дежурног наставника да обавести ради организовања замене док не стигне наставник. Члан 51. Распоред седења ученика у учионици врши одељењски старешина односно предметни наставник.  Ученици не могу самовољно мењати распоред седења у учионици.  Члан 52. За време наставе ученицима је забрањено жвакање жвакаћих гума односно конзумација хране и пића. 

38 РЕД У УЧИОНИЦАМА Члан 53. За време наставе или другог облика организованог васпитно-образовног рада у школи ученици су дужни пажљиво пратити рад учитеља, наставника и сами учествовати у раду.  За време наставе ученик не сме бити искључен са часа. У случају да је такав поступак неминован, наставник шаље председника одељења, односно редара по разредног, педагога, психолога или директора.  Ученик, група ученика или одељење не сме бити пуштен током часа након неког обављеног задатка (написан испит, обрађено градиво и слично).  Ученицима је строго забрањено напуштање школског часа пре звона за крај часа.Ученици који из оправданог разлога групно (нпр. ваннаставна активност) напуштају школску зграду пролазе ходницима у тишини и у пратњи одељењског старешине или предметног наставника до врата Школе.  Члан 54. За време часа ученици дижу руке кад то тражи учитељ или наставник или када се јављају за реч. На постављено питање одговара само онај ученик коме је питање упућено.  Члан 55. Приликом напуштања учионице ученици морају понети своје ствари.  Школа није одговорна за нестанак имовине ученика за време њиховог боравка у Школи или фискултурној сали.

39 РЕД НА ШКОЛСКОМ ДВОРИШТУ
Члан 56. За време лепог времена настава физичког и здравственог васпитања може се изводити на школском игралиштуи то искључиво уз присуство учитеља или наставника који наставу спроводи.  Члан 57. Забрањено је бацање папира и отпадака по школском дворишту, као и конзумирање алкохола, цигарета и сличних других средстава зависности на њему. 

40 ОДМОР За време великог одмора ученици који се хране у школској кухињи одлазе до трпезарије За време одмора ученицима није дозвољен улазак у учионице нити напуштање школске зграде без одобрења учитеља, наставника или директора.  За време великог одмора све учионице морају бити закључане, а одговорност сноси наставник који има наставу пре великог одмора у одређеној учионици. За време великог одмора код нижих разреда могу бити откључане учионице, сву одговорност сноси учитељ који има наставу у одређеној учионици. Није дозвољено трчање ученика по учионицама, ходницима и степеништу, клизање, викање, звиждање нити чинити друге радње којима се ремети мир и ред.  Ученицима није дозвољено да се пењу на прозоре, пожарно степениште Школе,довикивати се и бацати кроз прозор отпатке хране, папир и друге предмете. 

41 ИЗЛАЗАК УЧЕНИКА ИЗ ШКОЛСКЕ ЗГРАДЕ
Након завршетка часа ученици треба да прегледају своје клупе и увере се да су све своје ствари ставили у торбу, а смеће одложили у канту за смеће.  Учитељ или наставник који одржава час дужан је прегледати учионицу (клупе, столице, таблу итд. ) и евентуалне примедбе унети у листу дежурства.  Ученици не смеју напустити учионицу док наставник не прегледа да ли је учионица поспремљена и док је заједнички не поспреме.  Ученици не смеју без допуштења предметног наставника и учитеља напуштати његов час, а без дозволе одељењског старешине не смеју напуштати школу. Уколико постоји битан разлог за одлазак из школе, а ученик не може наћи одељењског старешину, допуштење треба тражити од предметног наставника код којег има тај час, од педагога, психолога или директора. 

42 ХВАЛА НА ПАЖЊИ!


Скинути ppt "Тамара Стојановић Бајић Педагог Април, 2018."

Сличне презентације


Реклама од Google