Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Kristalizacija limunske kiseline

Сличне презентације


Презентација на тему: "Kristalizacija limunske kiseline"— Транскрипт презентације:

1 Kristalizacija limunske kiseline
Projekt u organizaciji Plive iz Zagreba Kristalizacija limunske kiseline Toni Kanisek, 8.d Bruno Mikolaj, 8.b Klara Petričević, 8.b Miroslav Kanisek, prof. OŠ “Đuro Ester” Koprivnica

2 U projektu kristalizacije limunske kiseline sudjeluju učenici osmih razreda Toni Kanisek, Bruno Mikolaj i Klara Petričević pod vodstvom mentora Miroslav Kaniseka.

3 Sastali smo se dana 21. listopada te smo proučili upute za rad, a zatim smo pripremili zasićenu otopinu limunske kiseline. S obzirom da je limunska kiselina štetna i nagrizajuća kemikalija morali smo se pridržavati mjera osobne zaštite pa smo obukli zaštitne mantile i rukavice.

4 Otopina smo pripremili prema recepturi – u 40 mL destilirane vode koju je Klara odmjerila menzurom te presipala u praznu čašu koju smo prethodno izvagali. Masa čaše i vode bila je 91 g. U tu vodu smo dodavali jednu po jednu žličicu usitnjene bijele krutine. Otopinu je staklenim štapićem miješao Bruno, a Klara je dodavala ukupno sedam žlica limunske kiseline.

5 Otopinu smo ostavili stajati te su se neotopljene čestice spustile na dno, a mutna otopina se ubrzo izbistrila. Toni je staklenim štapićem dekantirao otopinu u drugu čašu. Ovu smo otopinu stavili na mirno mjesto u kabinetu kemije.

6 Ovu smo otopinu ostavili stajati na stolu u kabinetu kemije nekoliko dana.

7 Dana 4. studenog došli smo vidjeti naše kristale limunske kiseline
Dana 4. studenog došli smo vidjeti naše kristale limunske kiseline. Toni i Bruno su složili aparaturu za filtriranje, a Klara je izrezala filter papir prema staklenom lijevku.

8 Na dnu čaše koju smo ostavili na mirnom mjestu nekoliko dana pojavili su se kristali. Tu smo otopinu s kristalima profiltrirali. Ovo je napravio Toni koji je zatim pincetom odabrao jedan veći kristal limunske kiseline.

9 Klara je taj kristal svezala za konac čiji je drugi kraj svezala za drveni štapić.

10 Kristale sa filter papira smo vratili u čašu u koju smo vratili i filtrat te smo napravili nezasićenu otopinu limunske kiseline. Otapanje kristala uradio je Bruno koji je staklenim štapićem miješao otopinu.

11 Tada su nas došli gledati učenici šestih razreda što je ovaj pokus učinilo još zanimljivijim. Kada su se svi kristali otopili Klara je dodala još tri žlice, ali jednu po jednu, limunske kiseline te smo dobili prezasićenu otopinu jer se kristali više nisu otapali.

12 Kada su se svi kristali otopili Klara je dodala još tri žlice, ali jednu po jednu, limunske kiseline te smo dobili prezasićenu otopinu jer se kristali više nisu otapali. Otopinu smo ostavili stajati nekoliko minuta, a zatim je Klara dekantirala otopinu u čašu na čiji smo vrh postavili drveni štapić sa obješenim kristalom.

13 U tu smo otopinu postavili naš kristal modre galice svezan koncem za drveni štapić. Ovu smo otopinu ostavili stajati nekoliko dana. Pored je bila čaša sa preostalom prezasićenom otopinom.

14 Provjerili smo naš kristal 18. studenog
Provjerili smo naš kristal 18. studenog. On je u međuvremenu narastao, a u čašu smo dodali zasićene otopine limunske kiseline.

15 Opet smo naš kristal provjerili 2. prosinca – kristal je još veći
Opet smo naš kristal provjerili 2. prosinca – kristal je još veći. U čašu smo dodali još zasićene otopine limunske kiseline.

16 Završno smo mjerenje našeg kristala napravili 17. prosinca.

17 Izmjerili smo masu kristala limunske kiseline.
m (satno staklo) = 36g m (satno staklo+kristal) = 52g m (kristal) = 16g Izmjerili smo masu kristala limunske kiseline.

18 Izmjerili smo volumen kristala limunske kiseline.
V (destilirana voda) = 100 mL V (destilirana voda + kristal) = 110 mL V (kristal) = 10 mL Izmjerili smo volumen kristala limunske kiseline.

19 Izračunali smo gustoću kristala limunske kiseline.
q (limunska kiselina) = m/ V = 16 g / 10 mL = 1,6 g/cm³ Izračunali smo gustoću kristala limunske kiseline.

20 Gustoća limunske kiseline je 1,6650 g/cm³ .
q (limunska kiselina) = m/ V = 16 g / 10 mL = 1,6 g/cm³ Gustoća limunske kiseline je 1,6650 g/cm³ .

21 Nekoliko riječi o limunskoj kiselini
Molekulska formula: C6H8O7 Mr = 192,14 Pozdrav od ekipe iz OŠ “Đuro Ester”


Скинути ppt "Kristalizacija limunske kiseline"

Сличне презентације


Реклама од Google