Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Живот Срба у Турском и Аустријском царству

Сличне презентације


Презентација на тему: "Живот Срба у Турском и Аустријском царству"— Транскрипт презентације:

1 Живот Срба у Турском и Аустријском царству
Снежана Панковић 2013/2014.

2 Живот обичног народа (раје) под Турцима био је тежак
Живот обичног народа (раје) под Турцима био је тежак. Сви су морали да плаћају царски порез – харач, и да иду на принудни рад – кулук. Постојао је и данак у крви: Турци су отимали српске дечаке и одводили их у Турску, где су их обучавали да буду турски војници – јаничари.

3 Своју традицију Срби су чували тако што су је препричавали с колена на колено, а многи догађаји су опевани у народним песмама. Они су живели у сиромашним кућама, често полуукопаним у земљу. Забављали су се недељом и празницима око цркве, а зими у кућама, око огњишта. Тада су певали песме, причали приче, шалили се...

4 Пошто су преношене с колена на колено, многе приче су временом прерастале у легенде. Једна од легенди је легенда о Варадинском рату. Посебно ефикасни у борби са Турцима били су шајкаши, односно речна флота. Шајкаши су користили бродове – шајке. Оне су биле добро наоружане, покретљиве; Шајкаши су добро познавали реке по којима су пловили, па су често односили победе над тешким турским бродовима.

5 Шајкашки батаљон

6 Због тешког живота Срби пружају отпор или се селе у друге државе.
Отпор пружају хајдуци , дижу се буне и устанци. Најпознатији хајдуци били су: Старина Новак, Хајдук Вељко Петровић и Станоје Главаш. Највећа сеоба Срба била је 1690.год под патријархом Арсенијем Чарнојевићем.

7 Сеоба Срба ,Паја Јовановић

8 Срби су тада населили област данашње Војводине и Мађарске.
Од 17.века Срби живе у Турском царству и Аустријском царству. У Аустријском царству, највећи број Срба чува границе од упада Турака.

9 Аустријски цар је дозволио Србима да граде школе и цркве
Аустријски цар је дозволио Србима да граде школе и цркве.Тако су Срби подигли манастире на Фрушккој гори, гимназију у Сремским Карловцима, учитељску школа у Сомбору Центри српске културе постали су градови Нови Сад, Сент Андреја, Карловци и Сомбор.

10 Сент Андреја Нови Сад Сремски Карловци Сомбор

11 Слике преузете са интернета.


Скинути ppt "Живот Срба у Турском и Аустријском царству"

Сличне презентације


Реклама од Google