Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ УСМЕНЕ БАЈКЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ УСМЕНЕ БАЈКЕ"— Транскрипт презентације:

1 ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ УСМЕНЕ БАЈКЕ
Сиже Ликови Поростор и време Значења бајке

2 Шта је усмена бајка Најједноставнија и најраспрострањенија дефиниција: Народна прича фантастичне садржине Вук је бајке називао “гаткама” или “женским приповеткама” “у којима се приповједају којекаква чудеса што не може бити”.

3 Тип фантастике у бајкама
“Чудеса што не могу бити” у бајкама бива прихваћено (и од ликова и од читалаца) као нешто нормално. Ту врсту фантастике, по типологији Цветана Тодорова, називамо чудесно. Бајка се не прича као истинита прича.

4 Чудесно није једина битна одлика усмене бајке
Чудесно није једина битна одлика усмене бајке Специфичност усмене бајке је и начин на који се гради сиже. Збивања су у првом плану у усменој бајци. У њој доминира радња. Владимир Проп, на основу онога што покреће радњу, усмену бајку “расклапа” на функције.

5 О Проповом опису морфологије бајке (1)
Проп сматра да су све усмене бајке могу свести на 31 функцију. Оне не морају све бити заступљене у једној бајци. Mорају ићи одређеним редом. Пример: наношење штете (VIII или VIIIа функција). отмицом или бекством неког од чланова породице, одуземањем неког драгоценог предмета или жељом главног јунака да га поседује.

6 О Проповом опису морфологије бајке (2)
Пример наношења штете (VIII функције): у Биберчету прва је штета што је главни јунак мали “као биберово зрно” У бајкама најчешће главни јунак да би надокнадио штету одлази од куће. И Биберче то чини. Друга штета бива нанета принцези – украдене “златне јабуке”. Трећа штета - аждаја отима девојке.

7 Ликови бајке У бајци доминира радња. Праве психоло-гије ликова нема. Ликови се могу развр-стати по томе како учествују у развитку радње – по свом делокругу, ономе што чине. Другим речима: за сваког од њих се везују извесне функције.

8 Ликови бајке 2 Главни јунак надокнађује штету. Он, углавном, нема чудесне моћи. Обичан је човек. Противник је онај ко наноси штету главном јунаку. Најчешће је чудесно биће. Помагачи су они ликови који помажу главном јунаку да надокнади штету. Они су најчешће чудесна бића и пружају чудесну помоћ. Дародавци поклањају главном јунаку неки чудесан предмет који му помаже да надокнади штету. Тражено лице је оно које је отето и за којим главни јунак трага да би надокнадио штету. Лажни јунак је лик који се лажно представља и покушава да заузме место главног јунака.

9 Закључак о ликовима Јасно је да у овој типологији сваки од ликова има неку своју улогу у развитку радње. Јасно је и да чудесне особине не припадају свим ликовима подједнако. Оне су, пре свега, у делокругу противника и помагача, а могу, али не морају, бити везане и за дародавце.

10 Простор и време бајке Простор је агеографичан. Време је аисторично.
Од простора разликујемо отворене и затворене просторе. Чудесна збивања и опасности за главног јунака најчешће се одигравају на отвореном простору. Постоје и забрањени затворени простори који су, такође, опасни. У бајкама, пре свега, разликује се време дана и ноћи.

11 Значења бајке Бајка бива тумачена на различите начине:
Као израз социјалног незадовољства сиромашних и потлачених Као причу о древном обреду инцијације (Проп) Као прича која сређује “унутрашњу кућу” детета и човека уопште.


Скинути ppt "ОСНОВНЕ ОДЛИКЕ УСМЕНЕ БАЈКЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google