Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Iskustva EPALE zajednice na polju obrazovanja u zatvorima, mogućnost primjene istih u Bosni i Hercegovini.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Iskustva EPALE zajednice na polju obrazovanja u zatvorima, mogućnost primjene istih u Bosni i Hercegovini."— Транскрипт презентације:

1 Iskustva EPALE zajednice na polju obrazovanja u zatvorima, mogućnost primjene istih u Bosni i Hercegovini

2 U zatvorima je dozvoljeno koristiti pribor za jelo?
12 U zatvorima je dozvoljeno koristiti pribor za jelo? 11 2 1 2 10 5 4 4 3 6 9 7 7 8

3

4 Zatvorsku kaznu je moguće otkupiti, zamjeniti pravosnažno izrečenu kaznu zatvora novčanom kaznom?

5 U svako doba dana ovlaštena osoba može pretražiti zatvorenika i njegove stvari ako to smatra potrebnim?

6 Boravak zatvorenika na otvorenom u prosjeku je četiri sata dnevno?

7 Tuširanje je dozvoljeno svaki dan?

8 Zatvorenici mogu da ostvare pravo na rad?

9 Zatvorenici imaju pravo da koriste godišnji odmor?

10 Najsigurnija i najmodernija zatvorska ustanova u regiji nalazi se u Hrvatskoj?

11 Za svaku pročitanu knjigu u pojedinim državama zatvorenici dobijaju dan slobode?

12 Access to education in Europe: A Framework and Agenda for system change (Pristup obrazovanju u Evropi: okvir i agenda za promjenu sistema) Paul Downes 6 ways to improve prisoners access to education in Europe (6 načina da se zatvorenicima u Evropi poboljša pristup obrazovanju)

13 1. Svaki zatvor će nastojati da pruži svim zatvorenicima pristup obrazovnim programima koji će biti prilagođeni njihovim individualnim portebama uzimajući u obzir njihove težnje; 2. Prioritete treba dati zatvorenicima koji nisu elementarno pismeni, ili nemaju završeno osnovno odnosno srednje stručno obrazovanje; 3. Posebna pažnja mora se posvetiti mladim zatvorenicima, i zatvorenicima koji imaju poteškoće u razvoju (zatvorenici sa posebnim potrebama); 4. Obrazovanje ne smije imati manju važnost od rada u zatvorskom režimu i zatvorenici neće biti finansijski niti na bilo koji drugi način u nepovoljnom položaju zbog participacije u obrazovanju;

14 8. Svi osuđenici biće podsticani i motivisani da učestvuju u programima obrazovanja i obuke; 9. Obrazovni programi biće prilagođeni predviđenoj dužini boravka osuđenika u zatvoru; 10. Posebni programi trebaju da budu doneseni da bi se zadovoljile potrebe zatvorenika koji pripadaju etničkim ili jezičkim manjinama 5. Svaka ustanova treba da ima biblioteku dostupnu svim zatvorenicima, adekvatno opremljenu knjigama zabavnog i obrazovnog sadržaja, kao i sa drugim medijima; 6. Gdje god je to moguće zatvorsku biblioteku treba organizovati sa bibliotečkim sistemom u lokalnoj zajednici; 7. Sistematski program obrazovanja, koji uključuje programe za razvoj vještina, s ciljem poboljšanja ukupnog obrazovanja zatvorenika, kao i perspektive vođenja u odgovoran život bez kriminala biće ključni dio režima za osuđenike;

15 8. Svi osuđenici biće podsticani i motivisani da učestvuju u programima obrazovanja i obuke;
9. Obrazovni programi biće prilagođeni predviđenoj dužini boravka osuđenika u zatvoru; 10. Posebni programi trebaju da budu doneseni da bi se zadovoljile potrebe zatvorenika koji pripadaju etničkim ili jezičkim manjinama.

16 Slovenija “Ne postoje posebni nacionalni dokumenti o obrazovanju odraslih u zatvorima, dok istovremeno postoje odvojene nacionalne strategije koje definišu ciljeve i mjere vezane za specifične ciljne grupe, npr. Rome” (Ivančić, 2010) Belgija “Postoji mnogo tenzija među različitim kreatorima politika i to se sigurno reflektuje na belgijski nacionalni zatvorski sistem. S obzirom na činjenicu da su vlasti na različitim nivoima odgovorne za kreiranje politika, neposredno djelovanje i kreiranje politika ponekad gube koherentnost.” (Vermeersch and Vandenbroucke 2010 )

17 Litvanija “Bez obzira na činjenicu da je učešće u zatvorskim radionicama jasno definisano planom obrazovanja, u praksi, to mogu reći to zavisi od toga koliko finansijskih resursa imamo da platimo nastavnicima. Zatvorenici dobijaju samo ograničeni, vrlo ograničeni broj konsultacija sa nastavnicima. Finansiranje je ograničeno i neadekvatno.” (Taljunaite, 2010)

18 Austrija Postoje li posebni planovi za poboljšanje pristupa obrazovanju odraslih u zatvorima?

19 Mađarska Nadležnost – Ministarstvo rada Estonija Nadležnost – Ministarstvo prosvjete

20 6 škola, pohađao 741 polaznik, s uspjehom završilo 457 polaznika
Bugaraska 6 škola, pohađao 741 polaznik, s uspjehom završilo 457 polaznika Danska Zatvorskim školama odobren status “lokalnih centara za obarazovanje odraslih”

21 Engleska – ciljevi obrazovanja u zatvorima
1. Razviti službu za učenje i razvoj vještina kao sastavni dio upravljanja procesom učenja u zatvoru s ciljem osposobljavanja polaznika za zapošljavanje po povratku u zajednicu 2. Razviti strategije na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou za angažovanje u pružanju radnih mjesta za bivše prestupnike 3. Staviti zapošljivost i zapošljavanje u centar nadzora zajednice za svakog nezaposlenog bivšeg osuđenika

22 je učenik a svaki zatvor mjesto za učenje”
“Svaki zatvorenik je učenik a svaki zatvor mjesto za učenje” Prisoners’ Education Trust (PET) 1989 – kursevi za učenje na daljinu, materijale za bavljenje umjetnošću i hobijima u svim zatvorima u Engleskoj i Velsu zatvorenika svake godine

23 2012 – Prisoner Learning Alliance (PLA)
(savez zatvoreničkog učenja) 2017 – Prison Learning Academic Network (PLAN) (akademska mreža zatvorskog učenja) 2017 – Prison University Partnership in Learning (PUPiL) (zatvorsko akademsko partenerstvo u učenju)

24 1. Obrazovanje osoblja za rad sa zatvorenicima 2
1. Obrazovanje osoblja za rad sa zatvorenicima 2. Programi obrazovanja odraslih 3. Obrazovanje zatvorenika? za povratak u zajednicu (post penalni pristup)

25 NAČIN DA SE BUDE SLOBODAN”
“OBRAZOVANJE OSUĐENIKA NAČIN DA SE BUDE SLOBODAN”

26 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "Iskustva EPALE zajednice na polju obrazovanja u zatvorima, mogućnost primjene istih u Bosni i Hercegovini."

Сличне презентације


Реклама од Google