Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА- ПУШЕЊЕ РЕАЛИЗАТОР: ШОЛКОТОВИЋ СНЕЖАНА

Сличне презентације


Презентација на тему: "ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА- ПУШЕЊЕ РЕАЛИЗАТОР: ШОЛКОТОВИЋ СНЕЖАНА"— Транскрипт презентације:

1 ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА- ПУШЕЊЕ РЕАЛИЗАТОР: ШОЛКОТОВИЋ СНЕЖАНА
ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА- ПУШЕЊЕ РЕАЛИЗАТОР: ШОЛКОТОВИЋ СНЕЖАНА ОСНОВНА ШКОЛА – ХАЈДУК ВЕЉКО-КОРБОВО, ИЗДВОЈЕНО ОДЕЉЕЊЕ РТКОВО

2 Пушење

3 Пушење Поједини људи сматрају да је пушење једна ружна навика, док други верују да је реч о никотинској зависности. Никотин спада у групу јаких отрова, а токсички ефекти су слични ефектима цијанида: бол у стомаку, повраћање, главобоља, поремећај вида, малаксалост...

4

5 Штетност пушења

6

7

8 Цигаретни дим се састоји од капљица смоле, никотина, угљен моноксида и других гасова. Основни активни фармаколошки састојак дувана је никотин и он узрокује навику и овисност. Под утицајем никотина нестаје осећај умора, смањује се потреба за храном, стежу се вене, убрзава рад срца, повишава крвни и срчани притисак, а истовремено се повишавају масноће и шећер у крви. Пола сата након пушења функције се враћају на нормалу. Пушење смањује осећај мириса и укуса.

9 Деца су под посебним ризиком од изложености дуванском диму
Деца су под посебним ризиком од изложености дуванском диму. Пасивно пушење код деце има бројне последице, између осталог, чешће су инфекције дисајних органа, бронхитис и упала плућа.

10 Како оставити цигарете?
Рецепта за ово нема, потребно је да сами увидите штетност дувана и одлучно кажете НЕ.

11

12

13

14

15

16 Сваке године више од пет милиона људи умире због срчаног и можданог удара, рака, плућних и других болести које су повезане са употребом дувана.

17 Број особа које годишње умиру због глобалне епидемије употребе дувана могла би да се повећа на осам милиона до године.

18 Обележава се Дан без дуванског дима
Национални дан без дуванског дима традиционално се обележава 31. јануара, а овогодишњи слоган је "Домаћинства без дуванског дима".

19

20

21

22 Материјал за презентацију је са нета
и радови ученика


Скинути ppt "ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА- ПУШЕЊЕ РЕАЛИЗАТОР: ШОЛКОТОВИЋ СНЕЖАНА"

Сличне презентације


Реклама од Google