Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Riječ za život Siječanj 2019.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Riječ za život Siječanj 2019."— Транскрипт презентације:

1 Riječ za život Siječanj 2019

2 "Teži za samom pravdom." (Pnz 16,20)

3 Knjiga Ponovljenog zakona sadrži niz govora što ih je izgovorio Mojsije pri završetku svoga života.

4 On podsjeća nove naraštaje na zakone Gospodnje, dok izdaleka promatra Obećanu zemlju prema kojoj je odvažno vodio Izraelski narod.

5 U ovoj se Knjizi Božji zakon predstavlja prvenstveno kao riječ Oca koji se brine za svu svoju djecu.

6 Taj životni put on daruje svome narodu kako bi ostvario plan Saveza.

7 Ako ga narod bude vjerno vršio, iz ljubavi i zahvalnosti više nego iz straha od kazne, i dalje će uživati Božju blizinu i zaštitu.

8 Jedan od načina kako konkretno ostvariti taj Savez, primljen na dar od Boga, sastoji se u odlučnom provođenju pravde.

9 Vjernik ju ostvaruje kada se sa zahvalnošću sjeća da je Bog izabrao svoj narod i izbjegava štovati bilo koga osim Gospodina,

10 ali i kada se odriče osobnih koristi koje mu pomračuju savjest pred potrebama siromaha.

11 "Teži za samom pravdom."

12 U svakodnevici se susrećemo s mnogim nepravednim situacijama, ponekad i teškima,
osobito na štetu siromašnih, onih koji preživljavaju na marginama naših društava. Koliki se Kajini služe nasiljem nad bratom ili sestrom!

13 Iskorjenjivanje nejednakosti i zlostavljanja temeljni je zahtjev pravednosti, počevši od našega srca i od prostora našega društvenog života.

14 Pa ipak Bog ne izvršava svoju pravdu uništavajući Kajina, nego se nadasve brine da ga zaštiti kako bi mogao nastaviti svoj put .

15 Božja je pravednost davanje novoga života.

16 Mi kršćani susreli smo Isusa.

17 Svojim riječima, no nadasve darom života i svjetlom Uskrsnuća, On nam je objavio da je Božja pravednost u njegovoj neizmjernoj ljubavi prema svoj svojoj djeci.

18 Po Isusu se i nama otvara put da prakticiramo i širimo milosrđe i praštanje, što je i temelj društvene pravednosti.

19 "Teži za samom pravdom."

20 Taj je ulomak Svetoga pisma odabran za obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana 2019., koja na sjevernoj hemisferi traje od 18. do 25. siječnja.

21 Ako i mi prihvatimo ovu Riječ, moći ćemo se zauzeti u traženju putova pomirenja prije svega među kršćanima. Darujući se potom u služenju svima, učinkovito ćemo liječiti rane nepravde.

22 Upravo to već nekoliko godina doživljavaju kršćani raznih Crkava koji se zajedno posvećuju zatvorenicima u gradu Palermu u Italiji.

23 Inicijativu je pokrenuo Salvatore, član jedne evangeličke udruge: "Postao sam svjestan duhovnih i ljudskih potreba te naše braće. Mnogima od njih rodbina nije mogla pomagati. Pouzdao sam se u Boga i o tome govorio s braćom iz moje Crkve i iz drugih Crkava", rekao je.

24 Christine iz Anglikanske crkve dodala je: "Drago nam je što možemo pomoći toj potrebitoj braći. Time postaje konkretna providnost Božja. On želi da Njegova ljubav stigne svima, preko nas."

25 A katolkinja Nunzia kaže: "U tome smo vidjeli prigodu da pomognemo braći u potrebi, ali i da doprinesemo naviještanju Isusa po malim materijalnim stvarima".

26 To je i ostvarenje molitve Chiare Lubich iz 1998
To je i ostvarenje molitve Chiare Lubich iz godine, izgovorene u evangeličkoj crkvi svete Ane u Augsburgu, za vrijeme jednoga ekumenskog susreta:

27 "[. ] Ako mi kršćani pogledamo u našu povijest [
"[...] Ako mi kršćani pogledamo u našu povijest [...] ne možemo a da se ne rastužimo shvativši kako je to često bio niz nesporazuma, svađa i borbi.

28 Za to su sigurno krive povijesne, kulturne, političke, zemljopisne i društvene okolnosti, ali i to što je među kršćanima nestalo onoga tipično njihovoga povezujućeg elementa: ljubavi.

29 Ekumenski će rad biti doista plodan ukoliko onaj tko mu se posvećuje, u Kristu raspetome i napuštenome koji se prepušta Ocu vidi ključ za razumijevanje svakoga nejedinstva i za ponovno uspostavljanje jedinstva. [...]

30 A življeno jedinstvo ima jedan učinak [. ]
A življeno jedinstvo ima jedan učinak [...]. To je Isusova prisutnost među osobama, u zajednici. "Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima" , rekao je Isus.

31 Isus među katolikom i evangelikom koji se ljube, među anglikancima i pravoslavcima, među pripadnicom Armenske i reformirane crkve koje se ljube. Koliko mira već od sada, koliko svjetla za pravi ekumenski put!"

32 "Teži za samom pravdom."

33 * * * Ovaj komentar Riječi za život prevodi se na 96 jezika,
Tekst: Letizia Magri Grafička urednica: Anna Lollo u suradnji sa don Placido D’Omina (Italija) * * * Ovaj komentar Riječi za život prevodi se na 96 jezika, te na taj način dolazi do 14 milijuna osoba u cijelom svijetu, preko tiska, interneta, radija i televizije. Više informacija na Ova prezentacija prevedena na više jezika nalazi se na:


Скинути ppt "Riječ za život Siječanj 2019."

Сличне презентације


Реклама од Google