Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Židovski blagdani.

Сличне презентације


Презентација на тему: "Židovski blagdani."— Транскрипт презентације:

1 Židovski blagdani

2 Roš hašanah(Nova godina)
-dan preispitivanja svih ljudi pred Bogom -slavi se u rujnu ili listopadu Ta svečanost govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Time počinje doba pokajanja koje završava Danom pomirenja.

3 Jom kipur (Dan pomirenja)
-najsvetiji dan u židovskoj godini Tog se dana moli za oproštenje grijeha. Narod se očišćuje od grijeha tako što ih “šalje” žrtvenom jarcu.

4 Sukot (Blagdan sjenica)
- najradosniji blagdan 5 dana poslije Dana pomirenja Sedam dana Izraelci žive u sjenicama napravljenih od granja u znak sjećanja na putovanje pustinjom.

5 Hanuka -Blagdan posvećenja Hrama -slavi se u vrijeme Božića Podsjeća na pobjedu Jude Makabejca nad Sirijcima, kada je on ponovo posvetio obeščašćeni Jeruzalemski hram. Traje 8 dana, a svaki dan se pali nova hanuka-svijeća na posebnom svijećnjaku sa 8 krakova.

6 Ždrijeb (Purim) -uzbudljiva i bučna svetkovina -slavi se u veljači ili ožujku Oživljava događaj kad je kraljica Estera spasila narod od uništenja u vrijeme perzijskog kralja Kserksa. Naziv je dobio po ždrijebu koji je bacio prvi kraljev dostojanstvenik Haman da bi odredio dan u koji će poubijati sve Židove u Perzijskom Carstvu.

7 Pasha (Prolaz Gospodnji)
-blagdan zahvalnosti za izlaz iz egipatskog ropstva -slavi se u vrijeme Uskrsa -slavi se zajedno sa blagdanom beskvasnih kruhova Za vrijeme svečanog objeda jede se: -beskvasne pogače (u spomen kada nisu mogli čekati da se kruh ukvasa) -žrtveno janje (u spomen na poštedu Izraelaca pred anđelom smrti) -gorko zelje (u spomen na gorak život u Egiptu)

8 Pedesetnica – slavi se 50 dana nakon Pashe. Tada se Izraelci zahvaljuju Bogu za žrtvu i Savez na Sinaju Za bogoslužja se u sinagogi čita Deset zapovijedi, a nakon toga se o njima razmišlja. Pedesetnica je i blagdan prvih plodova, kada Židovi zahvaljuju Bogu za njegove darove kroz žetvu.

9 Povežimo pojmove! Nova godina Roš hašanah Blagdan sjenica Jom kipur
50 dana nakon Pashe Dan pomirenja Ždrijeb Svečanost svijetla Prolaz Gospodnji Roš hašanah Jom kipur Sukot Hanuka Purim Pasha Pedesetnica


Скинути ppt "Židovski blagdani."

Сличне презентације


Реклама од Google