Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

1. tromjesečje Prezentacija biblijske pouke 23. ožujka 2019.

Сличне презентације


Презентација на тему: "1. tromjesečje Prezentacija biblijske pouke 23. ožujka 2019."— Транскрипт презентације:

1 1. tromjesečje 2019. Prezentacija biblijske pouke 23. ožujka 2019.
OTKRIVENJE IVANOVO 1. tromjesečje Prezentacija biblijske pouke ožujka 2019.

2 Upamtite redak OTKRIVENJE 18,4.5: “Uto čuh drugi glas s neba gdje govori: ‘Iziđite iz nje, moj narode, da ne postanete sudionicima njezinih grijeha i da ne dijelite njezinih zala! Jer, njezini su grijesi doprli do neba i Bog se sjetio njezinih opačina.’”

3 ISUS CENTRALNA LIČNOST OTKRIVENJA
Ivan u 17. i 18. poglavlju Otkrivenja prikazuje bludnicu veliki Vavilon (Rim) i sud nad njom, tom velikom tvrđavom poganskog protivljenja Kristovoj misiji. Gledano iz perspektive našeg vre- mena danas, oko 1900 godina nakon Ivana, on opisuje uspon i pad Babilona posljednjeg vre- mena prikazanog simbolom žene kako sjedi na Zvijeri (17,1-6). Prorok iscrpno objašnjava da je Zvijer sedmoglava (st. 9.10), sa deset rogova (stih 12), zatim nastavlja o vodama na kojima blu- dnica sjedi (rd.15), i na kraju opisuje i samu ženu (rd.18). Zvijer je ”jedna od sedam” i u isti mah ”osma” (rd.11). Babilon dobiva podršku od sekularno-političkih svijetskih sila u ratu protiv sve- tih. Ali ubrzo ti isti saveznici spaljuju bludnicu Babilon. U 18 poglavlju je tuga zbog pada ve- likoga grada. Paradoksalno je trostruko naricanje tih istih sila što su to učinile (18,9-19). Kralje-vi , trgovci, svi moreplovci i ostali svijet oplkuju pad grada-velike bludnice a sveti se raduju.

4 Religiozni savez, poznat kao velika Bludnica Babilon.
Pred Kristov drugi dolazk, dakle u posljednjim danima ove Zemlje, na njoj će postojati tri glavne skupine ili tri saveza: Religiozni savez, poznat kao velika Bludnica Babilon. Savez političkih sila svijeta, poznat kao kraljevi zemaljski (7 glava i 10 rogova) . Savez Božjih slledbenika, poznat kao zapečaćenih, ili Ostatak. Oni su pozvani i izabrani i vjerni. Otkrivenje 16,19 najavljuje politički slom BaBilona posljednjeg vremena, a Otkrivenje 17 nam otkriva: 1) kako će se taj slom odigrati; 2) identitet svih učesnika tih saveza; i 3) jamči nam da će na kraju Krist i Njegov vjerni narod trijumfirati u veličantvenoj pobjedi (redak 14). Babilon i njegov savez. Otkrivenje 17,1.2 Babilon i crvena Zvijer. Otkrivenje 17,3-7 Crvena Zvijer: Bila je, i nije, i izaći će opet. Otkrivenje 17,8 Sedam glava. Otkrivenje 17,9-11 Deset rogova. Otkrivenje 17,12-18 Kristova pobjeda. Otkrivenje 17,14

5 BABILON I NJEGOVI SAVEZNICI
“S kojom su blud provodili kraljevi zemlje, i koja je napojila stanovnike zemlje vinom svoga bluda!.” (Otkrivenje 17,2) Što ovdje predstavlja Bludnica Babilon? U Bibliji je žena simbol Božjeg naroda. Vidjeli smo da žena u Otk. 12 predstavlja Božju pravu, čistu Crkvu. Dakle, Bludnica Babilon predstavlja lažnu, otpalu Crkvu posljednjeg vreme- na. Kao što je Babilon zavisio od Eufrata i njegovih voda, tako je i Babilon posljetka unija mnoštva. Tko su saveznici Vavilona? Prema tekstovima u Otkrivenju 17, 1.2. i 15 to je mnoštvo podijeljena u dvije velike skupine: Kraljevi zemaljski. Vladajuće političke sile koje će podržavati BaBilon političko-religioznim zakonima, sprega Crkve i države! Stanovnici ove Zemlje. To su svi oni koji su opijeni lažnim naukom, tradcijom i svim običajima Babilona – zvanične Crkve. Oni se klanjaju Zvijeri i njenom liku i zamišljaju da ih alijansa Babilona može zaštititi.

6 ” Mnoge protestantske crkve slijede rimokato- lički primjer nemoralnih veza s ”kraljevima ze- mlje”. Državne ckve čine to svojim vezama sa svijetovn,im vlastima, a ostale vjerske zajedni- ce traženjem naklonosti svijeta. Riječ Babilon (pometnja) može se s pravom primijeniti na ove vjerske zajednice, jer sve one tvrde da svoju nauku uzimaju iz Biblije, a podijeljene su na neizmjerne sekte, koje sve imaju mnoštvo nepomirljivih vjerežovanja i teorija”. Ellen G. White, Velika borba, str. 330/2

7 BABILON I CRVENA ZVIJER
“I prenese me u duhu u pustinju, i tu opazih ženu koja sjedi na skerletnoj Zvijeri, prekrivenu bogopogrdnim naslovima; imala je sedam glava i deset rogova.” (Otkrivenje 17,3) Ivan dosta iscrpno nastavlja opisivanjem simbila iz viđenja. Babilon predstavlja vjersku silu, a Zvijer na kojoj Žena sjedi predstavlja političke sile. Suprotno ondašnjim drevnim vremenima, u vrijeme kraja ove će političko - religijske sile biti lako prepoznatljive. Dakle, Babilon, odnosno religija će kontrolirati politiku i pri tom ponovo biti pijana od krvi svetih. Babilon pokušava zamijeniti prvosvećeni- ka Ženom ukrašenom draguljima i haljinom od porfire, skerleta i zlata, na čelu ima hul- ni ugravirani natpis umesto ”Svetinja Gos- podu” (Izlazak. 28, 36-38). RELIGIJSKA SILA POLITIČKE SILE

8 BILA JE, I NIJE, I KOJA ĆE IZAĆI
“Zvijer, Bijaše-i-nije,koju si vidio, izići će ponovo iz Bezdana da ode u propast. I čudit će se stano- vnici zemlje kojima ime ne stoji upisana od postan-ka svijeta u knjizi života,kad vide Zvijer da ‘bijaše i nije’ i opet će se pojaviti.” (Otkrivenje 17,8) Crvena Zvijer nas podsjeća na sedmoglavg crve- nog ”Zmaja” iz 12. i sedmoglavu ”Zvijer” iz 13. poglavlja sa deset rogova kao i Zvijer izašla iz mo- ra. Sotona kontrolira ovu Zvijer. Ovo društvo predstavlja sve sile koje su tlačile Božji narod kroz povijest minulih stoljeća. Ova Zvijer tvrdi da je ona kao Bog, “Koji jest, koji je bio i koji će doći” (Otk. 1,8), ali s razlikom: “Bila je”. Ovo uključuje glave koje su postojale u povijesti, u Ivanovom vremenu i sve do 1798. “Više nije”. Bila je fatalno ranjena te godine. “Opet će doći”. Ona će opet povratiti svoju staru moć i slavu!. Ponovo dolazi do sprege Crkve i države, dakle i progonstvo u skoroj budućnosti.

9 SEDAM GLAVA “To je i sedam kralj, opd kojih su petorica pala, jedan živi a posljednji još nije došao. Pet je njih palo, i jedan jest, a drugi još nije došao. Kada dođe treba da ostane samo kratko vrijeme.” (Otkrivenje 17,10) Prva identifikacija Zvijeri iz mora je da je to grad Rim koji leži na sedam brda (stih 9), a druga je dodana u stihu 10. Šesti “kralj” “jest”. To je Rim (četvrta Zvijer u Danielu 7 i rog u Danielu 8). Dakle, onih pet palih kraljevstava su: Egipat, (prvo kraljevstvo koje je Božji narod pretvorilo u robove), Asirija, Babilon, Medo-Perzija i Grčka. Zvijer je osmi kralj (to je opet papstvo koje se poslije smrtne rane izliječi- lo). Iz Otk. 12 i 13 se jasno vidi da su”Zvijer” i ”glava” jedno te isto. I ovdje se za ovu Zvijer kaže da je ona ”osmi kralj”, dakle, sama Zvijer. Zadnji kralj dobija svu političku vlast da ispuni sve ciljeve Babilona. Kada se ”zemaljski kraljevi” (10 rogova-Europa) ujedine s ”kraljevima cijeloga svijeta” vodeću ulogu imaće Amerika, koja će tada biti na vrhuncu svoje moći ”i svi narodi svijeta slijediće njen primjer” (nedeljni zakon) (6T 18).

10 DESET ROGOVA “Ali će Zvijer skupa sa deset rogova koje si vidio zamrziti Bludnicu, opustošiti je i svući do gola, meso joj pojesti a nju spaliti vatrom.” (Otkrivenje 17,16) Ovi rogovi su viđeni u objašnjenju pada Babilona i igraju vrlo važnu ulogu u to vrijeme (redci 16.17). Oni su se uključili za vrijeme sedam zala, i sasvim jasno su identifikovani kao kraljevi zemlje (stih 18). U početku su podržavali Bludnicu Babilon u borbi protiv Božjeg naroda. Međutim, u 5. i 6. zlu se naglo okreću protiv nje i strašno ju kažnjavaju (redak 16). Kazna je spaljivanje ognjem kao u slučaju svećenikove kćeri koja se prostituirala (Lev. Zak. 21,9). Za nju nema veće kazne od ove koju Božjom voljom iz- vršavaju njeni saveznici koje je ona skupila i ujedinila protiv Božjeg naroda. Kazna je zaslužena i pravedna. Tri sotonske sile se opet dogovaraju kako da okončaju borbu protiv Krista i njegovog naroda u svoju korist (redci 17.18).

11 KRISTOVA POBJEDA “Ovi će ratovati protiv Janjeta, ali će ih Janje zajedno sa svojim pozvanima, izabranima i vjernima pobijediti, jer je ono ‘Gospodar gospodara” i ‘Kralj kraljeva’.” (Otkrivenje 17,14) Kratko prije nego što Babilon primi svoju osudu, Bog ljudima upućuje svoj posljednji poziv da izađu iz Babilona i odbiju primanje žiga Zvijeri. Nisu svi koji su pozvani ”izabrani”. Oni koji prihvate ovu vijest ”tri anđela” i ostanu Kristu vjerni do kraja su pozvani i izabrani i vjerni. Naša pobjeda je zajamčena i sigurna, zato što se Janje bori za nas. Zašto je toliko važno ostati čisti i vjerni vijesti koju nam je Bog dao?

12 “Pred očima uvijek trebamo imati činjenicu kratkoće vreme- na
“Pred očima uvijek trebamo imati činjenicu kratkoće vreme- na. Bezakonje je u porastu na svim mjestima. Pravednici su postavljeni da budu svijetlost svijetu. Preko njih će slava Božja biti otkrivena svijetu. Uvijek imajte na umu buduće slavne događaje—veliku sliku suda i Drugi dolazak Krista. Pripremite se vi i vaši mili za taj dan.” Ellen G. Wajt, This Day With God, 9. studenoga .

13 ZAKLJUČAK Pošto je prethodno video izlivanje Božjih sedam poslednjih zala i u zastašujućim potresima prirode vrhunac zemaljske istorije Jovan u 17. i 18 poglavlju Otkrivenja na vrlo upečatljiv način, impresivnim jezikom slika nove događaje. U ovoj njegovoj slici gledamo ženu odenutu u purpurnu carsku haljinu bestidno skerletno crvene boje, nakićenu draguljima i zlatnim nakitom, punu imena hulnih, a na čelu joj ugravirano ime: Tajna, Vavilon veliki, mati bludnicama i mrzostima zemaljskim, kako sedi na crvenoj zveri. Jovan je bio veoma iznenađen prizorom koji je video jer kaže: ”Začu-dih se čudom velikim” (17,6). Iako ovo ima puno značenje za Crkvu u Jovanovim da-nima, najvažniji deo poruke iz ovih stihova namenjen je današnjoj Božjoj Crkvi.

14 ? PRIMJENA Kako mi ovo znanje o sudu nad Babilonom, može pomoći danas?
Shvativši da mi Isus želi pomoći da ne nagađam izvan onoga što proročanstva govore i da im je praktična svrha poučiti me kako živjeti danas i kako se pripremiti za budućnost, Želim li u Otkrivenju istraživati što će se dogoditi u posljednjim danima? Želim li „čitati, slušati riječi proroštva i držati što je napisano u njemu, jer je vrijeme blizu”?

15 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promjene trebam ostvariti u svom životu?
Koje biblijsko načelo iz ove pouke možemo primijeniti danas?

16 PLAN Kako ovu pouku o sudu nad Babilonom možemo koristiti idući tjedan? ? Razgovarajte u razredu ili skupini: 1. Koje su dvije grupe ljudi ”bludničile” s Babilonom posljednjeg vremena koji ih je prevario? Što ova bludnica predstavlja? 2. Koje osobine bludnice ukazuju na Zmaja, Zvijer iz mora i Zvijer koja izlazi iz Zemlje iz 12. i 13. poglavlja Otkrivenja? 3. Koji trojni savez je imitacija Božjeg imena Jahve? 4. Što je neophodno potrebno za razumijevanje sedam glava iz Otkrivenja17? O kakvoj osobini je riječ i kako ju netko stiče? 5. Je li Harmagedonska bitka fizička vojna bitka na Bliskom istoku? Ako nije što ona predstavlja i tko tu koga bije?

17 ? PRENOŠENJE ISTINE Koje promene treba da izvršimo u našem životu?
ODLUČITE! Starting this week,, I will depend upon Christ’s righteousness not on my own righteousness Starting this week, I will submit my plans to God daily NAČELO Želim vidjeti Isusa licem k licu: PRIMENA PROBLEM ODLUKA 1. Želim biti marljiv istraživač istine, sposoban razumjeti njen nauk za naše vrijeeme danas. 2. Prenoseći svoja iskustva drugima. S početkom novog tjedna želim s punom ozbiljnošću istraživati proročke riječi Otkrivenja, i učiniti svaki napor da vijestima tri an- đela dosegnem one koji da- nas još ne poznaju Krista. Nemam vre- mena za sve Zvijeri i sim-bole.Uosta- lom, koliko je to sve važno?


Скинути ppt "1. tromjesečje Prezentacija biblijske pouke 23. ožujka 2019."

Сличне презентације


Реклама од Google