Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

PODMJERA TEKUĆI TROŠKOVI I ANIMACIJA

Сличне презентације


Презентација на тему: "PODMJERA TEKUĆI TROŠKOVI I ANIMACIJA"— Транскрипт презентације:

1 PODMJERA 19.4. TEKUĆI TROŠKOVI I ANIMACIJA
Podnošenje Zahtjeva za isplatu

2 PRIHVATLJIVI KORISNICI I PRIHVALTJIVE AKTIVNOSTI
Prihvatljivi korisnici su: LAG-ovi koji su odabrani unutar tipa operacije »Provedba operacija unutar CLLD strategije« i s kojima je Agencija za plaćanja sklopila Ugovor o dodjeli sredstava odabranom LAG-u te udovoljavaju kriterijima propisanim Pravilnikom i Natječajem Prihvatljive aktivnosti su: tekući troškovi i animacija. Uvjeti prihvatljivosti aktivnosti Aktivnosti tekućih troškova i animacije mogu započeti nakon sklapanja Ugovora, osim troškova plaća i naknada za zaposlenike LAG-a, najma i režijskih izdataka ureda LAG-a koji mogu započeti nakon donošenja Odluke o privremenom odabiru LAG-a. Aktivnosti tekućih troškova i animacije moraju biti završene i odnositi se na obračunsko razdoblje koje obuhvaća Zahtjev za isplatu. U Zahtjevu za isplatu jasno se moraju razdvojiti tekući troškovi i animacija. Svi računi moraju biti plaćeni u cijelosti prije podnošenja Zahtjeva za isplatu.

3 UVJETI PRIHVATLJIVOSTI TROŠKOVA
Opći uvjeti prihvatljivosti troškova Svi troškovi moraju biti u skladu s općim uvjetima prihvatljivosti troškova. troškovi su prihvatljivi sukladno Prilogu 1 Natječaja povezanost s aktivnosti i nastanak u okviru aktivnosti stvarnost nastanka kod korisnika izvršenje plaćanja korisnika dobavljačima roba, izvođačima radova te pružateljima usluga dokazivost putem računa ili dokumenata jednake dokazne vrijednosti svi troškovi koji se smatraju prihvatljivim i za koje odabrani LAG traži povrat sredstava moraju nastati u obračunskom razdoblju koje je predmet Zahtjeva za isplatu odabranom LAG-u nije dozvoljeno tražiti povrat sredstava za troškove gdje postoji sukob interesa između odabranog dobavljača i člana UO LAG-a, zaposlenika te odgovornih osoba u LAG-u usklađenost s pravilima javne nabave, ako je primjenjivo usklađenost s primjenjivim poreznim i socijalnim zakonodavstvom, ako je primjenjivo usklađenost s odredbama članka 65. stavka 11. Uredbe (EU) br. 1303/2013 koje se odnose na zabranu dvostrukog financiranja iz drugog financijskog instrumenta Europske unije usklađenost s pravilima o trajnosti operacija iz članka 71. Uredbe (EU) br. 1303/2013. Opći uvjeti prihvatljivosti troškova primjenjuju se kumulativno. Iznimka od navedenog su neizravni troškovi koji se računaju temeljem fiksne stope do visine od 15% prihvatljivih izravnih troškova zaposlenika sukladno članku 68. stavak 1. točka b) Uredbe (EU) br. 1303/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. prosinca o utvrđivanju zajedničkih odredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj, Europskom socijalnom fondu, Kohezijskom fondu, Europskom poljoprivrednom fondu za ruralni razvoj i Europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo i o utvrđivanju općih odredbi o Europskom fondu za regionalni razvoj, Europskom socijalnom fondu

4 UVJETI PRIHVATLJIVOSTI TROŠKOVA
Prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi: Prihvatljivi troškovi navedeni su u listi prihvatljivih troškova (Prilog 1. Natječaja) Neprihvatljivi troškovi za sufinanciranje: porez na dodanu vrijednost (u daljnjem tekstu: PDV), u slučaju da je LAG obveznik PDV-a te ima pravo na odbitak PDV- a drugi porezi, naknade, pristojbe i doprinosi osim onih propisanih u Prilogu 1. Natječaja kamate i tečajne razlike rabljeni strojevi i oprema vozila troškovi vezani uz ugovor o leasingu, kao što su marža davatelja leasinga, troškovi refinanciranja kamata i amortizaciju troškovi jamstva i slične naknade novčane kazne, financijske kazne te troškovi parničnog i upravnog postupka i stipendije i nagrade.

5 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Zahtjev za isplatu korisnik popunjava u elektroničkom obliku putem AGRONET-a. Način podnošenja Zahtjeva za isplatu pojašnjen je u Vodiču za korisnike potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za tip operacije , koji je dostupan na mrežnim stranicama Agencije za plaćanja ( Prilikom popunjavanja zahtjeva za isplatu upisuju se traženi podatci i učitava tražena dokumentacija propisana Prilogom 2 Natječaja. Tražena dokumentacija mora biti na hrvatskom ili engleskom jeziku i latiničnom pismu. Dokumentacija na drugom stranom jeziku i pismu mora biti prevedena na hrvatski jezik te ovjerena od strane sudskog tumača. Nakon popunjavanja zahtjeva za isplatu u AGRONET-u generira se „Potvrda o podnošenju zahtjeva za isplatu“ (u daljnjem tekstu: Potvrda o podnošenju). Pri podnošenju zahtjeva za isplatu korisnik je obavezan Potvrdu o podnošenju ispisati i potpisati te preporučenom pošiljkom ili neposredno dostaviti u Agenciju za plaćanja na adresu: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Ulica grada Vukovara 269d 10000 Zagreb Na omotnici u kojoj se nalazi Potvrda o podnošenju treba biti minimalno naznačeno: vrijeme podnošenja (dan, sat, minuta, sekunda) kojeg naznačuje davatelj poštanske usluge u slučaju dostave preporučenom pošiljkom, odnosno osoba u Agenciji za plaćanja koja zaprima omotnicu u slučaju neposredne predaje naziv i adresa korisnika naznaka: EPFRR - PODMJERA „Tekući troškovi i animacija“/TIP OPERACIJE „Tekući troškovi i animacija'', ZAHTJEV ZA ISPLATU „ne otvarati“

6 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Vrijeme podnošenja zahtjeva za isplatu je vrijeme slanja (datum, sat, minuta, sekunda) Potvrde o podnošenju u slučaju slanja preporučenom pošiljkom s povratnicom ili vrijeme zaprimanja (datum, sat, minuta, sekunda) u Agenciju za plaćanja ako je korisnik neposredno predaje. Odabrani LAG putem AGRONET-a podnosi Zahtjev za isplatu za troškove nastale u obračunskom razdoblju u mjesecu nakon završetka tromjesečja na koji se odnosi predmetni Zahtjev za isplatu. Obračunsko razdoblje je tromjesečje koje počinje teći od početka mjeseca koji slijedi nakon datuma sklapanja Ugovora s Agencijom za plaćanja i završava protekom tri (3) mjeseca . Svako sljedeće obračunsko razdoblje započinje istekom prethodnog i traje tri mjeseca.

7 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Obračunska razdoblja i rokovi slanja Zahtjeva za isplatu: – rok slanja zahtjeva za isplatu je rok slanja zahtjeva za isplatu je ( u okviru administrativne provjere ovog obračunskog razdoblja obavlja se posjet lokaciji) Za svako obračunsko razdoblje odabire se uzorak zahtjeva koji podliježu kontroli na terenu.

8 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Svi troškovi koji se smatraju prihvatljivim i za koje odabrani LAG traži povrat sredstava moraju nastati u obračunskom razdoblju koje je predmet Zahtjeva za isplatu: Vanjski dobavljači roba i usluga – datum računa mora biti u obračunskom razdoblju za koje je podnesen predmetni zahtjev Troškovi osoblja LAG-a  i najma ureda – moraju biti za mjesece koje obuhvaća obračunsko razdoblje za koje je podnesen zahtjev za isplatu Troškovi vezani uz putni nalog – datum putnog naloga mora biti u obračunskom razdoblju za koji je podnesen zahtjev za isplatu.

9 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Novine u odnosu na dosadašnji način podnošenja zahtjeva za isplatu: Predujam se više ne odobrava Korištenje pojednostavljenih opcija troškova - neizravni troškovi koji se računaju temeljem fiksne stope do visine od 15% prihvatljivih izravnih troškova zaposlenika sukladno članku 68. stavak 1. točka b) Uredbe (EU) br. 1303/2013 . Navođenje gornjih limita za pojedine troškove u LPT Dodavanje određene dokumentacije u prilog 2. Natječaja (uz putne naloge dostavljate i ispis HAK stranica, zbog uvođenja novih troškova određeni dokumenti koji nam dokazuju te troškove). Zahtjev za dopunu obrazloženje i ispravak se šalje putem maila. Putem pošte se šalje samo ovjerena i potpisana Potvrda o podnošenju zahtjeva za isplatom (nije potrebno slati račune/ostale dokumente)

10 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU
Preporuke Izjava o izdacima i Izvješće o provedenoj aktivnosti su dokumenti na koji su osnova administrativne provjere, te se moraju pažljivo i precizno popuniti, Izvješće je obvezno napraviti za svaki događaj posebno. Izvješće mora sadržavati: Naziv i opis događanja sa mjestom i datumom događanja. Svrha provedbe određenih događanja Troškovi nastali na tim događanjima Sudionike događanja Sve dokumenti vezani za jednu aktivnost treba li bi imati istu referencu (npr. Radionica Beli Manastir je osnovni naziv onda dodati nastavak- račun ili Putni nalog i sl.) Potporu dobivenu za neizravne troškove trošiti namjenski. Voditi analitičko knjigovodstvo pomoću kojeg mogu dokazati namjensku potrošnju potpore dobivene za neizravne troškove te razdvajanje trošenja potpore za različite fondove Korisnici prilikom slanja kuverte šalju samo „Potvrdu o podnošenju zahtjeva za isplatu“

11 PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA ISPLATU – iskustva nakon obrade zahtjeva po novom natječaju
Kod administrativne obrade zahtjeva za isplatu primijećeno je slijedeće: U Ugovoru o najmu prostora navode se režijski troškovi koji se sada sufinanciraju u sklopu neizravnih troškova. Potrebno specificirati te troškove sa iznosom ili uraditi aneks Ugovora gdje su ti troškovi izuzeti. Kod prilaganja dokumentacije nemamo poveznica na naslovu dokumenta što uvelike otežava i usporava administrativnu obradu. Postupati sukladno Naputku koji smo poslali

12 Odgovori na pitanja Pitanje 2. – sukladno listi prihvatljivih izdataka prihvatljivi su samo Putni troškovi navedeni u PN a vezani isključivo za događanje iz i naknade prijevoza na posao i s posla za zaposlenike LAG-a Pitanje 3. - Usluge fizičkim i pravnim osobama koje nisu zaposlenici LAG-a u vezi s otvaranjem prijava projekata, administrativnom kontrolom projekata i ocjenjivanjem prijava projekata na LAG natječaju (ukupni trošak isplatitelja, uključujući javna davanja) – limitirani su sa 550 Kn po jednoj prijavi. Posebni troškovi LAG za smještaj i prijevoz i prehranu vezanu za ove usluge nisu prihvatljivi.

13


Скинути ppt "PODMJERA TEKUĆI TROŠKOVI I ANIMACIJA"

Сличне презентације


Реклама од Google