Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

УРБАНИСТИЧКО -ГРАЂЕВИНСКЕ ПРОЦЕДУРЕ

Сличне презентације


Презентација на тему: "УРБАНИСТИЧКО -ГРАЂЕВИНСКЕ ПРОЦЕДУРЕ"— Транскрипт презентације:

1 УРБАНИСТИЧКО -ГРАЂЕВИНСКЕ ПРОЦЕДУРЕ
ЈАВНЕ НАБАВКЕ Златко Карановић 17/15

2 УРБАНИСТИЧКО -ГРАЂЕВИНСКЕ ПРОЦЕДУРЕ I. ЈАВНЕ НАБАВКЕ-ОПШТЕ
Доношење Плана јавних набавки Врсте поступака јавне набавке Покретање поступка Позив за подношење понуда и конкурсна документација Рокови у поступку јавне набавке Пријем и отварање понуда Стручна оцена понуда и додела уговора Уговор о јавној набавци

3 1.Доношење плана јавних набавки
Наручилац је дужан да донесе годишњи План јавних набавки. Да би се одређена предметна набавка нашла у Плану, потребно је да за њу буду опредељена средства Програмом пословања и финансијским планом Наручиоца.

4 2.Врсте поступака јавне набавке
Отворени поступак Рестриктивни поступак Квалификациони поступак Преговарачки поступак са објављивањем позива за подношење понуда Преговарачку поступак без објављивање позива за подношење понуда Конкурентни дијалог Конкурс за дизајн Јавна набавка мале вредности Додела уговора се врши у отвореном или реструктивном поступку, а може и у другим, напред наведеним, поступцима ако су за то испуњени услови у складу са Законом.

5 3.Покретање поступка Да би се покренуо поступак јавне набавке, потребно је да иста буде предвиђена годишњим Планом јавних набавки. Поступак набавке се покреће Одлуком о покретању поступка коју доноси директор. Истовремено са доношењем ове одлуке доноси се и решење о образовању Комисије која ће спроводити поступак које такође доноси директор.

6 4.Позив за подношење понуда и конкурсна документација
Комисија за јавну набавку припрема конкурсну документацију која обавезно мора да садржи: Упутство понуђачима како да сачине понуду, Образац понуде, Услове и упутство како се доказује испуњеност услова, Модел уговора, Врсту, техничке карактеристике (спецификације), квалитет, количину и опис добара, радова или услуга, начин спровођења контроле и одређивања гаранције квалитета, рок извршења, место извршења или испоруке добара, евентуалне додатне услуге и сл., Техничку документацију и планове, Образац структуре понуђене цене, Образац трошкова припреме понуде, Изјаву о независној понуди.

7 Конкурсна документација може да садржи и друге елементе који су, с обзиром на предмет јавне набавке и врсту поступкам неопходни за припрему понуде. Позив за подношење понуда и конкурсна документација се објављују на Порталу јавних набавки и интернет страници наручиоца, а за набавке преко динара и на Порталу службених гласила РС .

8 5.Рокови у поступку јавне набавке
Рок за подношење понуда мора бити примерен времену потребном за припрему прихватљиве понуде, с тим што не може бити краћи од: 35 дана од дана објављивања позива ако је процењена вредност набавке већа од динара за добра и услуге, односно динара за радове; 30 дана од дана објављивања позива ако процењена вредност набавке није већа од динара за добра и услуге, односно динара за радове; 20 дана од дана објављивања позива ако је процењена вредност набавке већа од динара за добра и услуге, односно динара за радове и ако је објављено претходно обавештење; 15 дана од дана објављивања позива ако процењена вредност набавке није већа од динара за добра и услуге, односно динара за радове и ако је објављено претходно обавештење; 8 дана од дана објављивања позива у поступку јавне набавке мале вредности.

9 6.Пријем и отварање понуда
Понуде се достављају на начин како је одређено у позиву за подношење понуда и у конкурсној документацији. Отварање понуда се врши након истека рока за подношење понуда, односно истог дана. Отварању може да просуствује свако заинтересовано лице, а активно могу учествовати само овлашћени представници понуђача. О поступку отварања понуда се води записник који потписују чланови комисије за јавне набавке и представници понуђача који преузимају примерак записника. Наручилац је дужан да понуђачима који нису учесвовали у поступку отварања, записник достави у року од 3 дана.

10 7.Стручна оцена понуда и додела уговора
Комисија за јавне набавке врши стручну оцену понуда и о томе саставља писани извештај. Наручилац је дужан да одбије све неприхватљиве понуде, као и понуде које имају битне недостатке. Понуде се рангирају применом критеријума за доделу уговора одређеног у позиву за подношење понуда и конкурсној документацији. Одлука о додели уговора се доноси уколико је прибављена најмање једна прихватљива понуда и иста се објављује на Порталу јавних набавки и на интернет страници наручиоца.

11 8.Уговор о јавној набавци
Уговор о јавној набавци се закључује након истека рока за подношење захтева за заштиту права. Обавештење о закљученом уговору се објављује на Порталу јавних набавки и интернет страници наручиоца. Један примерак уговора се доставља стручној служби задуженој за праћење и реализацију истог.

12 ПРИМЕР II. ЈАВНА НАБАВКА МАЛЕ ВРЕДНОСТИ
ПРЕДМЕТ: Изградња тротоара у улици Живојина Мишића Процењена вредност набавке: динара без ПДВ-а.

13 Захтев за покретање поступка:
Захтев за покретање поступка предметне јавне набавке подноси техничка служба која је носилац набавке референту за јавне набавке. Податке да су за набавку предвиђена средства, уз обавезно прецизирање класификације средстава у оквиру контног плана за буџетски систем, рефернту за јавне набавке доставља финансијска служба. Директор наручиоца референту за јавне набавке издаје писмени налог за покретање поступка јавне набавке, односно за израду предлога одлуке о покретању поступка и одлуке о образовању комисије са именима чланова комисије.

14 Одлука о покретању поступка:
Одлуку о покретању поступка јавне набавке доноси директор.

15

16 Решење о образовању комисије за јавне набавке:
Истовремено са доношењем Одлуке о покретању поступка јавне набавке, директор доноси и Решење о образовању Комисје за јавне набавке. За чланове комисије се именују лица која имају одговарајуће стручно образовање из области из које је предмет јавне набавке. Комисија има најмање три члана, од којих је један службеник за јавне набавке или дипломирани правник. Након доношења решења, чланови комисије потписују изјаву којом потврђују да у предметној јавној набавци нису у сукобу интереса.Уколико сматрају да могу бити у сукобу интереса или уколико у току поступка јавне набавке сазнају да могу доћи у сукоб интереса, чланови комисије о томе без одлагања обавештавају директора, а који предузима потребне мере како не би дошло до штетних последица у даљем току поступка. Обавезе комисије, односно чланова комисије и заменика комисије обухватају радње у поступку јавне набавке од дана доставе решења о образовању комисије до састављања писаног извештаја о стручној оцени понуда.

17 Пример: Р Е Ш Е Њ Е О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ
Р Е Ш Е Њ Е О ОБРАЗОВАЊУ КОМИСИЈЕ ЗА ЈАВНУ НАБАВКУ МАЛЕ ВРЕДНОСТИ I ОБРАЗУЈЕ СЕ Комисија за јавну набавку: Изградња тротоара у ул.Живојина Мишића. II У Комисију се одређују: - _____________________, председник - ________________________, заменик председника - ________________________, члан - ________________________, заменик члана III Задатак Комисије и рокови: - Припрема конкурсне документације: У року од 5 дана од дана доношења одлуке о покретању поступка. - Објављивање позива за подношење понуда: У року од 3 дана од дана израде конкурсне документације. - Рок за подношење и отварање понуда: У року од 8 дана од дана када је послат позив за подношење понуда. Понуде ће се отварати одмах након истека рока за достављање понуда. - Рок за доношење одлуке о додели уговора: У року од 10 дана од дана јавног отварања понудa. - Рок за доставу понуђачу уговора о јавној набавци: У року од 8 дана од дана протека рока за подношење захтева за заштиту права. IV Председник Комисије, односно његов заменик, и члан комисије техничке струке, односно његов заменик, одговорни су за оцену техничких спецификација, док је за оцену достављених доказа за обавезне услове за учешће и документацију одговоран члан Комисије правне струке, односно његов заменик.

18 Позив за подношење понуда и конкурсна документација:
Комисија за јавну набавку припрема позив за подношење понуда и конкурсну документацију, на начин утврђен Законом и подзаконским актима који уређују област јавних набавки, тако да понуђачи на основу исте могу да припреме прихватљиву и одговарајућу понуду. Позив за подношење понуда и конкурсна документација о јавној набавци објављују се на порталу јавних набавки и интернет страници наручиоца.

19 Пример: ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА Врста наручиоца: Јавно предузеће.
ПОЗИВ ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПОНУДА Врста наручиоца: Јавно предузеће. Предмет набавке: Изградња тротоара у ул.Живојина Мишића. Врста поступка јавне набавке: јавна набавка мале вредности. Назив и ознака из општег речника набавки: – радови на изградњи пешачких стаза. Критеријум за доделу уговора: најнижа понуђена цена. Начин преузимања конкурсне документације: Лично у просторијама _____________________________________, на Порталу Управе за јавне набавке и на интернет страници Наручиоца. Начин подношења понуде и рок: Понуда се доставља поштом у запечаћеној коверти или кутији затвореној на начин да се при отварању понуда са сигурношћу може утврдити да се први пут отвара са назнаком: „Понуда за изградњу тротоара у ул.Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ”, на адресу ________________________________ или лично на исту адресу најкасније дo _________ године до 10,00 часова. Место, време и начин отварања понуда: Поступак јавног отварања понуда спровешће се дана ______ год. у 10,30 часова у просторијама ___________. Услови под којима представници понуђача могу учествовати у поступку отварања понуда: Јавном отварању понуда могу присуствовати сва заинтересована лица, а у поступку отварања понуда могу активно учествовати само овлашћени представници понуђача. Рок за доношење одлуке: Одлука о додели уговора биће донета у року од 10 дана од дана отварања понуда. Лице за контакт: ______________, телефон ___________, ____________.

20 КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ИЗБОР НАЈПОВОЉНИЈЕГ ПОНУЂАЧА
Пример: На основу чл. 39. и 61. Закона о јавним набавкама („Сл. гласник РС” бр. 124/2012, 14/2015 и 68/2015, у даљем тексту: Закон), чл. 6. Правилника о обавезним елементима конкурсне документације у поступцима јавних набавки и начину доказивања испуњености услова („Сл. гласник РС” бр. 29/2013), Одлуке о покретању поступка јавне набавке број 20 – Изградња тротоара у улици Живојина Мишића и Решења о образовању комисије за јавну набавку 20/1, припремљена је: КОНКУРСНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ИЗБОР НАЈПОВОЉНИЈЕГ ПОНУЂАЧА ЗА ИЗГРАДЊУ ТРОТОАРА У УЛИЦИ ЖИВОЈИНА МИШИЋА (број јавне набавке мале вредности 20) Место: ____________, Датум: __________ године

21 Општи подаци о јавној набавци
САДРЖАЈ КОНКУРСНЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ: Подаци о наручиоцу Општи подаци о јавној набавци Услови за учешће у поступку јавне набавке из чл. 75 и 76. закона и упутство како се доказује испуњеност тих услова Упутство понуђачу како да припреми понуду Образац понуде Образац изјаве о испуњавању услова прописаних чланом 75 .Закона Образац изјаве о независној понуди Модел уговора Менично овлашћење – писмо Образац трошкова припреме понуде Конкурсна документација садржи укупно 34 страна

22 ПОДАЦИ О НАРУЧИОЦУ Назив фирме: Адреса и седиште: Број телефона - централа: Број факса - централа: ПИБ: Матични број: Шифра делатности: Облик својине: Државна Банка: Управа за јавна плаћања Особа за контакт: Телефон: ОПШТИ ПОДАЦИ О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ 1. Врста поступка јавне набавке: Предметна јавна набавка се спроводи у поступку јавне набавке мале вредности у складу са Законом и подзаконским актима којима се уређују јавне набавке. 2. Предмет јавне набавке радова: Изградња тротоара у улици Живојина Мишића. 3. Ознака из општег речника набавки : – радови на изградњи пешачких стаза.

23 ТЕХНИЧКИ ОПИС Предметна улица Живојина Мишића налази се у зони градске Болнице, у централној зони града. Постојећа улица је просечне ширине 3.50 м, без пешачких стаза са леве и десне стране. С обзиром на малу ширину коловоза, а имајући у виду да се по коловозу уједно одвија и пешачки саобраћај, јер ова улица представља једину везу са болницом, постоји оправдана опасност по пешаке који се крећу по истој. Са десне стране улице постоји мрежа јавне расвете, чије је измештање предвиђено. Тротоар почиње непосредно у зони раскснице са ул. Др. Руса, па све до капије круга Болнице, приближне дужине 147,0 м. Ширина тротоара износи 1,50 м. У ову ширину улаза и ивичњаци, бели бетонски ивичњаци 18/24 уз ивицу коловоза, као и бели бетонски ивичњаци 12/18 уз спољну ивицу тротоара. Осовина тротоара прати десну ивицу коловоза саобраћајнице. Приликом извођења радова, минимално опсећи десну ивицу постојећег коловоза. Ток нивелете условљен је постојећим нагибом саобраћајнице, као и захтевом за ефикасним отицањем воде, подужним нагибом мни. in=0.5%. У нивелационом плану, приказан је висински положај тротоара, са изохипсама еквидистанције 5,0 цм, а урађен је на основу подужног профила размере 1:1000/100. Попречни нагиб тротоара износи констатних 2,0% и окренут је ка саобраћајници. Количина и опис радова дате су у оквиру обрасца понуде. Техничка документација за предметну набавку дата је у оквиру прилога на крају конкурсне документације.

24 УСЛОВИ ЗА УЧЕШЋЕ У ПОСТУПКУ ЈАВНЕ НАБАВКЕ ИЗ ЧЛАНА 75. И 76. ЗАКОНА И УПУТСТВО КАКО СЕ ДОКАЗУЈЕ ИСПУЊЕНОСТ ТИХ УСЛОВА ЧЛАНА 75. И 76. ЗАКОНА 1.1. Право на учешће у поступку предметне јавне набавке има понуђач који испуњава обавезне услове за учешће у поступку јавне набавке дефинисане чл. 75. Закона, и то: Да је регистрован код надлежног органа, односно уписан у одговарајући регистар; Да он и његов законски заступник није осуђиван за неко од кривичних дела као члан организоване криминалне групе, да није осуђиван за кривична дела против привреде, кривична дела против животне средине, кривично дело примања или давања мита, кривично дело преваре; Да је измирио доспеле порезе, доприносе и друге јавне дажбине у складу са прописима Републике Србије или стране државе када има седиште на њеној територији. Уколико понуђач подноси понуду са подизвођачем, у складу са чланом 80. Закона, подизвођач мора да испуњава обавезне услове из члана 75. Закона, за део набавке који ће понуђач извршити преко подизвођача. Уколико понуду подноси група понуђача, у складу са чланом 81. Закона, сваки понуђач из групе понуђача, мора да испуни обавезне услове из члана 75. Закона.

25 1.2. Понуђач који учествује у поступку предметне јавне набавке, мора испунити додатне услове за учешће у поступку јавне набавке, дефинисане чл. 76. Закона, и то: Кадровски капацитет Понуђач (код самосталне понуде или код понуде са подизвођачем) односно подносиоци заједничке понуде (заједно) морају имати најмање 5 лица у радном односу или ангажоване другим уговором у складу са Законом о раду, од тога: - најмање 1 дипломираног инжењера грађевинске или архитектонске струке са лиценцoм одговорног извођача радова. - најмање 4 запослена који ће бити ангажована на извођењу предметних радова. Доказује се: - фотокопија М обрасца Фонда ПИО за пријаву радника по основу уговора о раду, по основу уговора о обављању привремених и повремених послова, по основу уговора о делу. - копије важеће лиценце и потврда ИКС о важности издате лиценце; 1.3. Понуђач је дужан да при састављању своје понуде наведе да је поштовао обавезе које произилазе из важећих прописа о заштити на раду, запошљавању и условима рада, заштити животне средине, као и да немају забрану обављања делатности која је на снази у време подношења понуде. 1.4. Понуђач коме је додељен уговор дужан је да пре увођења у посао достави копију уговора, односно полису, о осигурању од професионалне одговорности сходно члану 129 а Закона о планирању и изградњи и Правилнику о условима осигурања од професионалне одговорности („Сл.гласник РС“ број 40/2015).

26 1.5. Средство финансијског обезбеђења
Понуђач је дужан да приликом потписивања уговора за јавну набавку радова достави средство финансијског обезбеђења за повраћај аванса и то оригинал бланко сопствену ( соло) меницу * безусловну, *наплативу на први позив* и * без права на приговор * која мора бити евидентирана у Регистру меница и овлашћења Народне банке Србије, као и потврду о регистрацији менице. Меница мора бити оверена печатом и потписана од стране лица овлашћеног за заступање, а уз исту мора бити достављено попуњено и оверено менично овлашћење - писмо ( Образац 7а. конкурсне документације ) са назнаком на целокупан износ аванса и роком важења најкраће до правдања аванса. Уз меницу мора бити достављена копија картона депонованих потписа који је издат од стране пословне банке код које понуђач има отворен рачун. Понуђач је дужан да приликом потписивања уговора за јавну набавку радова достави средство финансијског обезбеђења за добро извршење посла и то оригинал бланко сопствену ( соло) меницу * безусловну, *наплативу на први позив* и *без права на приговор* која мора бити евидентирана у Регистру меница и овлашћења Народне банке Србије, као и потврду о регистрацији менице. Меница мора бити оверена печатом и потписана од стране лица овлашћеног за заступање, а уз исту мора бити достављено попуњено и оверено менично овлашћење - писмо ( Образац 7б. конкурсне документације ) са назнаком на износ од 10% од укупне вредности понуде без ПДВ-а и са роком важења 30 (тридесет) дана дужим од истека рока за коначно испуњење уговорних обавеза понуђача која су предмет обезбеђења. Уз меницу мора бити достављена копија картона депонованих потписа који је издат од стране пословне банке код које понуђач има отворен рачун.

27 УПУТСТВО КАКО СЕ ДОКАЗУЈЕ ИСПУЊЕНОСТ УСЛОВА
Испуњеност обавезних услова за учешће у поступку предметне јавне набавке, у складу са чл. 77. став 4. Закона, понуђач доказује достављањем Изјаве (Образац 2), којом под пуном материјалном и кривичном одговорношћу потврђује да испуњава услове за учешће у поступку јавне набавке из чл. 75. и 76. Закона, дефинисане овом конкурсном документацијом. Изјава мора да буде потписана од стране овлашћеног лица понуђача и оверена печатом. Уколико Изјаву потписује лице које није уписано у регистар као лице овлашћено за заступање, потребно је уз понуду доставити овлашћење за потписивање. Уколико понуду подноси група понуђача, Изјава мора бити потписана од стране овлашћеног лица сваког понуђача из групе понуђача и оверена печатом. Уколико понуђач подноси понуду са подизвођачем, понуђач је дужан да достави Изјаву подизвођача, потписану од стране овлашћеног лица подизвођача и оверену печатом. Наручилац може пре доношења одлуке о додели уговора да тражи од понуђача, чија је понуда оцењена као најповољнија, да достави на увид оригинал или оверену копију свих или појединих доказа о испуњености услова. Ако понуђач у остављеном примереном року, који не може бити краћи од 5 дана, не достави на увид оригинал или оверену копију тражених доказа, наручилац ће његову понуду одбити као неприхватљиву. Понуђач није дужан да доставља на увид доказе који су јавно доступни на интернет страницама надлежних органа. Понуђач је дужан да без одлагања писмено обавести наручиоца о било којој промени у вези са испуњеношћу услова из поступка јавне набавке, која наступи до доношења одлуке, односно закључења уговора, односно током важења уговора о јавној набавци и да је документује на прописани начин.

28 УПУТСТВО ПОНУЂАЧУ КАКО ДА ПРИПРЕМИ ПОНУДУ
1. ПОДАЦИ О ЈЕЗИКУ НА КОЈЕМ ПОНУДА МОРА ДА БУДЕ САСТАВЉЕНА 2. НАЧИН ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДЕ 3. РОК ЗА ДОСТАВУ ПОНУДА 4. ОТВАРАЊЕ ПОНУДА 5. ПОНУДА МОРА ДА САДРЖИ : 6. ПОНУДА СА ВАРИЈАНТАМА 7. НАЧИН ИЗМЕНЕ, ДОПУНЕ И ОПОЗИВА ПОНУДЕ 8. УЧЕСТВОВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ ПОНУДИ ИЛИ КАО ПОДИЗВОЂАЧ 9. ПОНУДА СА ПОДИЗВОЂАЧЕМ 10. ЗАЈЕДНИЧКА ПОНУДА 11. НАЧИН И УСЛОВИ ПЛАЋАЊА, ГАРАНТНИ РОК, КАО И ДРУГЕ ОКОЛНОСТИ ОД КОЈИХ ЗАВИСИ ПРИХВАТЉИВОСТ ПОНУДЕ 12. ВАЛУТА И НАЧИН НА КОЈИ МОРА ДА БУДЕ НАВЕДЕНА И ИЗРАЖЕНА ЦЕНА У ПОНУДИ 13. ЗАШТИТА ПОВЕРЉИВОСТИ ПОДАТАКА КОЈЕ НАРУЧИЛАЦ СТАВЉА ПОНУЂАЧИМА НА РАСПОЛАГАЊЕ, УКЉУЧУЈУЋИ И ЊИХОВЕ ПОДИЗВОЂАЧЕ 14. ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ИЛИ ПОЈАШЊЕЊА У ВЕЗИ СА ПРИПРЕМАЊЕМ ПОНУДЕ 15. ДОДАТНА ОБЈАШЊЕЊА ОД ПОНУЂАЧА ПОСЛЕ ОТВАРАЊА ПОНУДА И КОНТРОЛА КОД ПОНУЂАЧА ОДНОСНО ЊЕГОВОГ ПОДИЗВОЂАЧА 16. ВРСТА КРИТЕРИЈУМА ЗА ДОДЕЛУ УГОВОРА 17. ЕЛЕМЕНТИ КРИТЕРИЈУМА НА ОСНОВУ КОЈИХ ЋЕ НАРУЧИЛАЦ ИЗВРШИТИ ДОДЕЛУ УГОВОРА У СИТУАЦИЈИ КАДА ПОСТОЈЕ ДВЕ ИЛИ ВИШЕ ПОНУДА СА ИСТОМ ПОНУЂЕНОМ ЦЕНОМ 18. ПОШТОВАЊЕ ОБАВЕЗА КОЈЕ ПРОИЗИЛАЗЕ ИЗ ВАЖЕЋИХ ПРОПИСА 19. НАЧИН И РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ПОНУЂАЧА 20. РОК У КОЈЕМ ЋЕ УГОВОР БИТИ ЗАКЉУЧЕН

29 1. ПОДАЦИ О ЈЕЗИКУ НА КОЈЕМ ПОНУДА МОРА ДА БУДЕ САСТАВЉЕНА
Понуђач подноси понуду на српском језику.

30 2. НАЧИН ДОСТАВЉАЊЕ ПОНУДЕ
Понуда се доставља у свему према овој конкурсној документацији. Понуђач треба да достави понуду у писменом облику. Наручилац задржава право да одустане од вршења избора ако установи да ниједна понуда не одговара захтевима из конкурсне документације. Понуђач понуду подноси непосредно или путем поште у затвореној коверти или кутији, затворену на начин да се приликом отварања понуда може са сигурношћу утврдити да се први пут отвара. На полеђини коверте или на кутији навести назив и адресу понуђача. У случају да понуду подноси група понуђача, на коверти је потребно назначити да се ради о групи понуђача и навести називе и адресу свих учесника у заједничкој понуди. Понуда се доставља на адресу: _________________________________________, са назнаком: ,,Понуда за изградњу тротоара у улици Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ”. Наручилац ће, по пријему одређене понуде, на коверти, односно кутији у којој се понуда налази, обележити време пријема и евидентирати број и датум понуде према редоследу приспећа. Понуђач подноси понуду лично или путем поште. Уколико понуђач подноси понуду путем поште мора да обезбеди да иста стигне наручиоцу до ________ године до 10,00 часова.

31 3. РОК ЗА ДОСТАВУ ПОНУДА Рок за подношење понуда је ________ године до 10,00 часова. Понуда се сматра благовременом уколико је примљена од стране наручиоца најкасније до ________2015. године до 10,00 часова. Понуда коју наручилац није примио у року одређеном за подношење понуда, односно која је примљена по истеку дана и сата до којег се могу понуде подносити, сматраће се неблаговременом. Комисија за јавне набавке наручиоца, по окончању поступка отварања понуда вратиће све наблаговремено поднете понуде неотворене понуђачима, са назнаком да су поднете неблаговремено.

32 4. ОТВАРАЊЕ ПОНУДА Отварање понуда обавиће се дана ______ године у 10,30 часова у просторијама ________________________________, у складу са чланом 103. Закона.

33 5. ПОНУДА МОРА ДА САДРЖИ : 1) Попуњен образац понуде (Образац 1)
2) Попуњен образац Изјаве о испуњености услова из чл.75. Закона (Образац 2) 3) Доказе о испуњавању додатних услова за учешће у поступку 4) Попуњену изјаву о независној понуди (Образац 3) 5) Модел уговора - попуњен и потписан од стране овлашћеног лица понуђача (Образац 4) 6) Образац структуре цене са упутством како да се попуни (Образац 5) 7) Oбразац изјаве о испуњавању услова прописаних чл. 75. став 2. Закона (Образац 6)

34 6. ПОНУДА СА ВАРИЈАНТАМА Подношење понуде са варијантама није дозвољено.

35 7. НАЧИН ИЗМЕНЕ, ДОПУНЕ И ОПОЗИВА ПОНУДЕ
У року за подношење понуде понуђач може да измени, допуни или опозове своју понуду на начин који је одређен за подношење понуде. Понуђач је дужан да јасно назначи који део понуде мења односно која документа накнадно доставља. Измену, допуну или опозив понуде треба доставити на адресу: _____________ _______________________________________, са назнаком: „Измена понуде за јавну набавку радова бр. 20 – Изградња тротоара у ул. Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ” или „Допуна понуде за јавну набавку радова бр. 20 – Изградња тротоара у ул. Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ” или „Опозив понуде за јавну набавку радова бр. 20 – Изградња тротоара у ул.Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ” или „Измена и допуна понуде за јавну набавку радова бр. 20 – Изградња тротоара у ул.Живојина Мишића - НЕ ОТВАРАТИ”. На полеђини коверте или на кутији навести назив и адресу понуђача. У случају да понуду подноси група понуђача, на коверти је потребно назначити да се ради о групи понуђача и навести називе и адресу свих учесника у заједничкој понуди. По истеку рока за подношење понуда понуђач не може да повуче нити да мења своју понуду.

36 8. УЧЕСТВОВАЊЕ У ЗАЈЕДНИЧКОЈ ПОНУДИ ИЛИ КАО ПОДИЗВОЂАЧ
Понуђач може да поднесе само једну понуду. Понуђач који је самостално поднео понуду не може истовремено да учествује у заједничкој понуди или као подизвођач, нити исто лице може учествовати у више заједничких понуда. У Обрасцу понуде, понуђач наводи на који начин подноси понуду, односно да ли подноси понуду самостално, или као заједничку понуду, или подноси понуду са подизвођачем.

37 9. ПОНУДА СА ПОДИЗВОЂАЧЕМ
Уколико понуђач подноси понуду са подизвођачем дужан је да у Обрасцу понуде наведе да понуду подноси са подизвођачем, проценат укупне вредности набавке који ће поверити подизвођачу, а који не може бити већи од 50%, као и део предмета набавке који ће извршити преко подизвођача. Понуђач у Обрасцу понуде наводи назив и седиште подизвођача, уколико ће делимично извршење набавке поверити подизвођачу. Уколико уговор о јавној набавци буде закључен између наручиоца и понуђача који подноси понуду са подизвођачем, тај подизвођач ће бити наведен и у уговору о јавној набавци. Понуђач је дужан да за подизвођаче достави доказе о испуњености услова који су наведени у поглављу 3. конкурсне документације, у складу са упутством како се доказује испуњеност услова (Образац 2). Понуђач у потпуности одговара наручиоцу за извршење обавеза из поступка јавне набавке, односно извршење уговорних обавеза, без обзира на број подизвођача. Понуђач је дужан да наручиоцу, на његов захтев, омогући приступ код подизвођача, ради утврђивања испуњености тражених услова.

38 10. ЗАЈЕДНИЧКА ПОНУДА Понуду може поднети група понуђача.
Уколико понуду подноси група понуђача, саставни део заједничке понуде мора бити споразум којим се понуђачи из групе међусобно и према наручиоцу обавезују на извршење јавне набавке, а који обавезно садржи податке из члана 81. ст. 4. Закона и то податке о: 1. члану групе који ће бити носилац посла, односно који ће поднети понуду и који ће заступати групу понуђача пред наручиоцем, понуђачу који ће у име групе понуђача потписати уговор, понуђачу који ће издати рачун, рачуну на који ће бити извршено плаћање, обавезама сваког од понуђача из групе понуђача за извршење уговора. Група понуђача је дужна да достави све доказе о испуњености услова који су наведени у поглављу 3. конкурсне документације, у складу са упутством како се доказује испуњеност услова (Образац 2). Понуђачи из групе понуђача одговарају неограничено солидарно према наручиоцу.

39 11. НАЧИН И УСЛОВИ ПЛАЋАЊА, ГАРАНТНИ РОК, КАО И ДРУГЕ ОКОЛНОСТИ ОД КОЈИХ ЗАВИСИ ПРИХВАТЉИВОСТ ПОНУДЕ
11.1. Захтеви у погледу начина, рока и услова плаћања. Аванс 70% од укупне вредности понуде, остатак максимално 45. дана од дана доставе привремених месечних ситауција, односно окончане ситуације. 11.2. Захтеви у погледу рока извођења радова Максималан рок извођења радова је 22 радна дана. 11.3. Захтеви у погледу гарантног рока Гарантни рок за изведене радове не може бити краћи од 2 године од дана завршетка радова извршеног пријема изведених радова. 11.4. Захтев у погледу рока важења понуде Рок важења понуде не може бити краћи од 60 дана од дана отварања понуда. У случају истека рока важења понуде, наручилац је дужан да у писаном облику затражи од понуђача продужење рока важења понуде. Понуђач који прихвати захтев за продужење рока важења понуде не може мењати понуду.

40 12. ВАЛУТА И НАЧИН НА КОЈИ МОРА ДА БУДЕ НАВЕДЕНА И ИЗРАЖЕНА ЦЕНА У ПОНУДИ
Цена мора бити исказана у динарима, са и без пореза на додату вредност, са урачунатим свим трошковима које понуђач има у реализацији предметне јавне набавке, с тим да ће се за оцену понуде узимати у обзир цена без пореза на додату вредност. Цена је фиксна и не може се мењати. Ако је у понуди исказана неуобичајено ниска цена, наручилац ће поступити у складу са чланом 92. Закона.

41 13. ЗАШТИТА ПОВЕРЉИВОСТИ ПОДАТАКА КОЈЕ НАРУЧИЛАЦ СТАВЉА ПОНУЂАЧИМА НА РАСПОЛАГАЊЕ, УКЉУЧУЈУЋИ И ЊИХОВЕ ПОДИЗВОЂАЧЕ Предметна набавка не садржи поверљиве информације које наручилац ставља на располагање.

42 14. ДОДАТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ИЛИ ПОЈАШЊЕЊА У ВЕЗИ СА ПРИПРЕМАЊЕМ ПОНУДЕ
Заинтересовано лице може, у писаном облику тражити од наручиоца додатне информације или појашњења у вези са припремањем понуде, при чему може да укаже наручиоцу и на евентуално уочене недостатке и неправилности у конкурсној документацији, најкасније 5 дана пре истека рока за подношење понуде. Наручилац ће у року од 3 (три) дана од дана пријема захтева за додатним информацијама или појашњењима конкурсне документације, одговор објавити на Порталу јавних набавки и на својој интернет страници. По истеку рока предвиђеног за подношење понуда наручилац не може да мења нити да допуњује конкурсну документацију. Тражење додатних информација или појашњења у вези са припремањем понуде телефоном није дозвољено. Комуникација у поступку јавне набавке врши се искључиво на начин одређен чланом 20. Закона.

43   15. ДОДАТНА ОБЈАШЊЕЊА ОД ПОНУЂАЧА ПОСЛЕ ОТВАРАЊА ПОНУДА И КОНТРОЛА КОД ПОНУЂАЧА ОДНОСНО ЊЕГОВОГ ПОДИЗВОЂАЧА После отварања понуда наручилац може приликом стручне оцене понуда да у писаном облику захтева од понуђача додатна објашњења која ће му помоћи при прегледу, вредновању и упоређивању понуда, а може да врши контролу (увид) код понуђача, односно његовог подизвођача (члан 93. Закона). Уколико наручилац оцени да су потребна додатна објашњења или је потребно извршити контролу (увид) код понуђача, односно његовог подизвођача, наручилац ће понуђачу оставити примерени рок да поступи по позиву наручиоца, односно да омогући наручиоцу контролу (увид) код понуђача, као и код његовог подизвођача. Наручилац може уз сагласност понуђача да изврши исправке рачунских грешака уочених приликом разматрања понуде по окончаном поступку отварања. Ако се понуђач не сагласи са исправком рачунских грешака, наручилац ће његову понуду одбити као неприхватљиву.

44 16. ВРСТА КРИТЕРИЈУМА ЗА ДОДЕЛУ УГОВОРА
Избор најповољније понуде ће се извршити применом критеријума „Најнижа понуђена цена“.

45 17. ЕЛЕМЕНТИ КРИТЕРИЈУМА НА ОСНОВУ КОЈИХ ЋЕ НАРУЧИЛАЦ ИЗВРШИТИ ДОДЕЛУ УГОВОРА У СИТУАЦИЈИ КАДА ПОСТОЈЕ ДВЕ ИЛИ ВИШЕ ПОНУДА СА ИСТОМ ПОНУЂЕНОМ ЦЕНОМ Уколико две или више понуда имају исту најнижу понуђену цену, као најповољнија биће изабрана понуда оног понуђача који је понудио краћи рок извођења радова.

46 18. ПОШТОВАЊЕ ОБАВЕЗА КОЈЕ ПРОИЗИЛАЗЕ ИЗ ВАЖЕЋИХ ПРОПИСА
Понуђач је дужан да у оквиру своје понуде достави изјаву дату под кривичном и материјалном одговорношћу да је поштовао све обавезе које произилазе из важећих прописа о заштити на раду, запошљавању и условима рада и заштити животне средине.

47 19. НАЧИН И РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ЗАХТЕВА ЗА ЗАШТИТУ ПРАВА ПОНУЂАЧА
Захтев за заштиту права може да поднесе понуђач, односно свако заинтересовано лице, који има интерес за доделу уговора и који је претрпео или би могао да претрпи штету због поступања наручиоца противно одредбама Закона. Захтев за заштиту права подноси се наручиоцу, а копија се истовремено доставља Републичкој комисији. Захтев за заштиту права може се поднети у току целог поступка јавне набавке, против сваке радње наручиоца, осим ако Законом није другачије одређено. О поднетом захтеву за заштиту права наручилац објављује обавештење на Порталу јавних набавки и на својој интернет страници најкасније у року од два дана од дана пријема захтева за заштиту права, које садржи податке из Прилога 3Љ. Уколико се захтевом за заштиту права оспорава врста поступка, садржина позива за подношење понуда или конкурсне документације, захтев ће се сматрати благовременим ако је примљен од стране наручиоца најкасније 3 дана пре истека рока за подношење понуда, без обзира на начин достављања и уколико је подносилац захтева у складу са чланом 63. став 2. овог закона указао наручиоцу на евентуалне недостатке и неправилности, а наручилац исте није отклонио. После доношења одлуке о додели уговора из чл Закона или одлуке о обустави поступка јавне набавке из чл Закона, рок за подношење захтева за заштиту права је 5 дана од дана објављивања одлуке на Порталу јавних набавки. Захтевом за заштиту права не могу се оспоравати радње наручиоца предузете у поступку јавне набавке ако су подносиоцу захтева били или могли бити познати разлози за његово подношење пре истека рока за подношење понуда, а подносилац захтева га није поднео пре истека тог рока. Ако је у истом поступку јавне набавке поново поднет захтев за заштиту права од стране истог подносиоца захтева, у том захтеву се не могу оспоравати радње наручиоца за које је подносилац захтева знао или могао знати приликом подношења претходног захтева. Подносилац захтева је дужан да на рачун буџета Републике Србије уплати таксу од ,00 динара (број жиро рачуна: , шифра плаћања: 153 или 253 позив на број: број јавне набавке, сврха: такса за ЗЗП; назив наручиоца; број јавне набавке, корисник: Буџет Републике Србије). Поступак заштите права понуђача регулисан је одредбама чл Закона.

48 20. РОК У КОЈЕМ ЋЕ УГОВОР БИТИ ЗАКЉУЧЕН
Уговор о јавној набавци биће достављен понуђачу којем је уговор додељен у року од 8 дана од дана протека рока за подношење захтева за заштиту права из члана 149. Закона. У случају да је поднета само једна понуда наручилац може закључити уговор пре истека рока за подношење захтева за заштиту права, у складу са чланом 112. став 2. тачка 5) Закона.


Скинути ppt "УРБАНИСТИЧКО -ГРАЂЕВИНСКЕ ПРОЦЕДУРЕ"

Сличне презентације


Реклама од Google