Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

Отпремање презентације траје. Молимо да сачекате

RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA

Сличне презентације


Презентација на тему: "RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA"— Транскрипт презентације:

1 RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA
prof. dr Dejan Jakšić, prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović, prof. dr Dejan Madić, prof. dr Vladislav Zekić, prof. dr Stevan Stankovski Univerzitet u Novom Sadu

2 Da li si u životu često poredimo međusobno?
Da li se univerziteti međusobno porede (rangiraju)? Zašto se univerziteti rangiraju? Kako iskoristi rangiranje univerziteta?

3 Univerzitet u Novom Sadu (UNS) se sastoji iz 14 fakulteta i 3 instituta. Na UNS se realizuju obrazovanje skoro svih profila zanimanja koja se relevantna za jedno društvo. Na UNS se trenutno obrazuje preko studenata na svim nivoima akademskih studija (osnovnim, master i doktorskim). Pored toga, na pojedinim fakultetima se nastava organizuje i na akademskim specijalističkim studijama i trogodišnjim strukovnim studijama. U svojim naučnim istraživanjima i ostvarenim rezultatima UNS je prisutan u svim naučnim poljima. Postignuti naučni rezultati omogućuju različite nivoe saradnje kako u njihovoj implementaciju u privredne aktivnosti, tako i u zajedničkim međunarodnim okvirima.

4 U svetu postoji veći broj rang lista na kojima se prikazuje rangiranje univerziteta po različitim kriterijumima. Svako rangiranje univerziteta služi kako za međusobno poređenje, tako i za praćenje rezultata ostvarenih u posmatranim vremenskom periodu u cilju podsticanja razvoja univerziteta. Prva rangiranja su sigurno donela reputaciju određenim univerzitetima, ali se ujedno uočilo da se promenom određenih kriterijuma položaj na rang listama univerziteta može značajno razlikovati.

5 Univerziteti postoje svuda, i skoro svi imaju istu misiju da svojim novim vrednostima pokažu koliki je njihov značaj (lokalni/globalni) i na taj način, između ostalog opravdali sredstva koja su im dodeljena iz državnih i privatnih izvora, odnosno stvorili uslove za nova primanja. Međusobno poređenje obrazovnih institucija se skoro uvek radi na nivou međusobnog poređenja (rangiranja) univerziteta a retko fakulteta.

6 Među najvažnijim sistemima rangiranja univerziteta na međunarodnom nivou, mogu se izdvojiti:
- Shanghai Ranking Consultancy (Kina) [2], - Times Higher Education (Velika Britanija) [3], - Quacquarelli Symonds (Velika Britanija) [4], - U-Multirank (Evropska Unija) [5], - Leiden rang lista (Holandija) [6] i - Webometrics (Španija) [7].

7 Shanghai Ranking Consultancy (Kina)

8 1. Harvard Univerzitet, SAD
Šangajska rang lista 2018: 1. Harvard Univerzitet, SAD 2. Stanford Univerzitet, SAD 3. Kembridž Univerzitet, Velika Britanija 4. MIT, SAD 5. Berkli Univerzitet u Kaliforniji, SAD 6. Prinston Univerzitet, SAD 7. Oksford Univerzitet, Velika Britanija 8. Kolumbija Univerzitet, SAD 9. Kalifornija Institut Tehnologije, SAD 10. Univerzitet u Čikagu, SAD Univerzitet u Beogradu Univerzitet u Novom Sadu se ne pojavljuje na rang listi u prvih 500, već u pvih 1000 ( ).

9 Webometrics

10 Rang lista 2018: 1. Harvard Univerzitet, SAD 2. Stanford Univerzitet, SAD 3. MIT, SAD 4. Berkli Univerzitet Kalifornija, SAD 5. Univerzitet u Mičigenu, SAD 6. Univerzitet u Vašingtonu, SAD 7. Oksford Univerzitet, Velika Britanija 8. Kornel Univerzitet, SAD 9. Kolumbija Univerzitet, SAD 10. Kembridž Univerzitet, Velika Britanija 484. Univerzitet u Beogradu 1083. Univerzitet u Novom Sadu

11 ZAKLJUČAK Rangiranje univerziteta je poslednjih godina postala interesantna tema ne samo u univerzitetskoj zajednici, nego i u društvenom (političkom) kontekstu. Postoji već broj rang lista univerziteta, ali je skoro lako uočljivo da su poklapanja među prvih 20 univerziteta vrlo velika, bez obzira koji se kriterijumi posmatraju. Najpoznatiji univerziteti su svojom organizacijom, omogućili da se na najbolji način valorizuju višedecenijsko (u nekim slučajevima i viševekovno) iskustvo u stvaranju rezultatima koji su bitni kako za lokalnu sredinu u kojoj se nalaze, tako i na globalnom nivou. Postojanje rang lista se može iskoristiti za kvalitativno praćenje napretka (razvoja) univerziteta. Na samom univerzitetu je da se odluči koja će rang lista biti referentna za praćenje razvoja u dužem vremenskom periodu. Praktično ne postoje dva univerziteta koja su slična po svojim kapacitetima (prostornim, ljudskim, finansijskim) i zbog toga je uvek bitno praćenje po parametrima samo posmatranog univerziteta

12 Hvala na pažnji!


Скинути ppt "RANGIRANJE UNIVERZITETA KAO PODSTICAJ RAZVOJA"

Сличне презентације


Реклама од Google